Alcatraz 2022: ’tien om te zien’ op zondag 14 augustus 2022!
Ashley Bickx

De organisatie van Alcatraz had vorig jaar het genoegen om het eerste grote metalfeestje sinds het uitbreken van de Coronacrisis te kunnen en vooral mogen organiseren. Tot drie weken op voorhand was het nog nagelbijtend afwachten of onze (r)overheid al dan niet stokken in de wielen zouden steken. Mocht het van de virologen – oftewel universitaire ‘broeksch*ters’ – afgehangen hebben was het geen waar geweest, maar bon. Het gezonde verstand mocht uiteindelijk dan toch zegevieren, waarna de organisatie werkelijk een huzarenstukje heeft weten af te leveren wat betreft het voorafgaandelijk screenen van alle aanwezigen. Een jaar later hebben we gelukkig opnieuw een normale editie op de planning staan, waarbij de organisatie overduidelijk kosten noch moeite gespaard heeft als het op de line-up aankomt. Zonder enige zin voor overdrijving kunnen we echt wel stellen dat de line-up van Alcatraz editie 2022 misschien wel de strafste is die we ooit hebben mogen aanschouwen. De organisatie is absoluut niet gezwicht voor het aantrekken van namen die nog weinig tot niets met metal te maken hebben, zoals we bij andere organisaties de laatste jaren jammer genoeg wel moeten vast stellen… Met plezier schotelen we u dan ook in drie delen per festivaldag tien bands voor die absoluut niet te missen zijn. Op het menu vandaag staat de derde en jammer genoeg meteen laatste festivaldag, die opnieuw heel wat moois in de aanbieding heeft!

 

1914 – Swamp Stage – 12u25:

Als Oekraïens gezelschap mogen de heren van 1914 jammer genoeg aan den lijve ondervinden wat het concept ‘oorlog’ concreet inhoudt. Iets wat deze muzikanten tot voor kort ongetwijfeld nooit voor mogelijk gehouden hadden. Ondanks de nog steeds fel bevochten oorlog, is 1914 sinds kort terug de hort op om het publiek te confronteren met gruwelijke oorlogsverhalen, dewelke dateren van de Eerste Wereldoorlog. Dit resulteerde ondertussen in enkele zeer sterke albums, waaronder The Blind Leading The Blind (2018) en Where Fear And Weapons Meet (2021). Live draagt 1914 de reputatie mee om als een razende wervelwind te keer te gaan. Hoe je het ook draait of keert, deze show zal ongetwijfeld de nodige emoties opwekken, zowel bij de band zelf als bij het ongetwijfeld talrijk aanwezige publiek. (AB)

 

Diamond Head – Prison Stage – 14u30:

Onderdeel van de New Wave of British Heavy Metal. In 1980 openden ze voor AC/DC en Iron Maiden terwijl ze hun debuutalbum Lightning To The Nations (aka ‘The White Album’) opnamen en uitbrachten op een onafhankelijk label. Dit meesterwerk is nu een heavymetalklassieker, vereerd door bands als Metallica en Megadeth, die Diamond Head noemen als een van hun grootste invloed. In 1998 bracht Metallica Garage Inc uit met daarop vier Diamond Head-nummers, dit leverde 5 miljoen(!) exemplaren op en introduceerde Diamond Head bij een hele nieuwe generatie luisteraars. In 2016 werd het titelloze album Diamond Head uitgebracht en kreeg overal lovende kritieken, geprezen als een glorieuze terugkeer naar vorm en ontving enkele van de beste recensies die Brian in 40 jaar bij de band heeft ervaren, met veel lof, vooral gericht op de terugkeer van de klassieker Tatler-riffs en het debuut van Rasmus‘ opzwepende vocale optredens. De nieuwe line-up van Brian, Karl, Abbz, Rasmus en nieuwe bassist Dean Ashton toerde door Europa plus de VS en Canada in een enorme ’27-date marathon’ over 33 dagen. Diamond Head heeft nog nooit zo goed geklonken. Een klassieker om niet te missen. (CVP)

 

WildHeart – La Morgue – 15u15:

WildHeart is een jonge en hongerige band met een grote liefde voor de jaren tachtig en de klassieke hardrock en glam metal uit die periode. Bands als Whitesnake, RATT, Mötley Crüe, Dokken, Van Halen zijn hun inspiratiebron en dat hoor je duidelijk terug in hun songwriting. WildHeart katapulteert je terug naar de Sunset Strip anno 1986 en laat je de gouden jaren tachtig herbeleven! De band is ontstaan in 2014 en heeft sindsdien veel shows op de teller op nationale en internationale podia en festivals. Ze deelden al het podium met LA Guns, Channel Zero, Evil Invaders, Night Ranger en Skid Row! De losbandigheid op het podium en de zorgeloze rock ‘n’ roll-vibe staat bij hen hoog in het vaandel en met die missie betreedt WildHeart altijd het podium. (CVP)

 

My Diligence – La Morgue – 16u50:

Het Brusselse My Diligence verraste in 2019 vriend en vijand met een tweede album dat muzikale grenzen verlegt. De strakke vuist die de luisteraar vanaf het allereerste nummer bij de geslachtsklieren grijpt, houdt niet op totdat de laatste noot is weggeëbd. Of je nu een metalhead, stonerfan of gewoon een ouderwetse rocker bent, er is geen houden aan bij een My Diligence-show. Hun titelloze debuut uit 2015 is een onvervalste stonerrockplaat die met enthousiasme werd onthaald en de meer progressieve opvolger Sun Rose (2019) verbreedde het spectrum met invloeden uit andere rockgenres. Het recente The Matter, Form en Power zou de grote doorbraak kunnen betekenen voor dit trio. Stoner- en progfans zullen genieten van elke minuut van My Diligence! (CVP)

 

Electric Callboy – Prison Stage – 19u10:

Wie zin heeft in een onversneden feestje, kan maar beter om 10 na 7 present staan aan de Prison Stage, waar Electric Callboy – voorheen nog Eskimo Callboy – de weide op stelten zullen zetten. Sinds de zomer van 2020 heeft dit Duitse collectief een definitieve doorbraak weten te forceren met de hitsingle Hypa Hypa, waarna de band de ene na de andere hit op het grote publiek heeft weten afvuren. Electric Callboy is bovendien niet vies om stevig buiten de lijntjes van het metalgenre te kleuren. De band kan namelijk aardig overweg met wat hardstyle en rap. Desalniettemin blijft Electric Callboy een metalband die trouwens beschikt over twee uitstekende frontmannen. In april stond de band nog twee avonden op rij in een uitverkochte Trix, nu hopelijk ook op een uitverkochte Prison Stage! (AB)

 

Aborted – Swamp Stage – 20u00:

Als vaandeldrager van de vaderlandse deathmetalscene kan Aborted uiteraard moeilijk ontbreken. Ondertussen beuken deze heren al bijna dertig jaar lang iedere spreekwoordelijke deur plat, maar van enige sleet is nog lang geen sprake. Meer zelfs, album na album blijft dit hondsbrutale collectief progressie maken en nieuwe invalshoeken incorporeren in het muzikale geheel. Het feit dat de line-up ondertussen al zes jaar ongewijzigd gebleven is, is eveneens een stevig pluspunt te noemen. Frontman en enig overblijvend origineel lid Sven De Caluwé is nog de enige Belgische schakel, maar daar staat wel tegenover dat de overige drie bandleden stuk voor stuk muzikanten van wereldniveau zijn. Kijk maar naar slagwerker van dienst Ken Bedene, die er moeiteloos in slaagt om blastbeat na blastbeat op de luisteraar af te vuren. Aborted zal ongetwijfeld de meest recente plaat Maniacult aan het grote publiek willen voorstellen, al hoopt ondergetekende toch ook op aardig wat nummers van het uitmuntende Retrogore (2016) (AB)

 

TesseracT – Prison Stage – 20u50:

TesseracT is een Engelse progressieve metalband en een van de drijvende krachten achter de djent-beweging. Prog metal is extreem veeleisend op het gebied van creativiteit en muzikaliteit, twee kenmerken die TesseracT perfect weet te beheersen. Hun debuut One was een schot in de roos. Opvolger Altered State was net zo hard, ondanks de afwezigheid van harde of geschreeuwde vocalen, die spaarzaam worden gebruikt op Polaris, een meerlagige, groove-georiënteerde cd doordrenkt van vreemde maatsoorten, polyritmische structuren, dissonante akkoorden, ingewikkelde riffs, etherische passages en adembenemende melodielijnen die zo typerend zijn voor TesseracT. Met Portals (2021) heeft TesseracT de door Covid vrijgekomen tijd en de daaruit voortvloeiende annulering van alle concerten gebruikt om een griezelig perfecte live-album af te leveren die je zeker in de stemming brengt voor hun optreden op Alcatraz! (CVP)

 

Cobra The Impaler – La Morgue – 21u45:

Een superband van eigen bodem, Cobra The Impaler, wordt geleid door gitarist Tace DC (ex-Aborted, Hæster, Horses on Fire) die bekent dat hij een hongerig verlangen heeft om zware gitaargebaseerde muziek te schrijven in combinatie met melodieuze zang. Tace werkte samen met voormalig Horses on Fire-collega Mike Def en Manuel Remmerie (Majestic Sun, Von Detta) om de oorverdovende zanglijnen van het album te creëren. Afronding van de line-up is de machtige James Falck (BEAR) wiens synergie met de belangrijkste songwriter van het project even onmiskenbaar als duidelijk is. Ace Zec (Hæster, Death Before Disco, Customs) werd later toegevoegd aan de line-up als de officiële drummer van de band. Samen maken deze muzikanten Cobra The Impaler tot een goed geoliede moordmachine, die eerder dit jaar met Colossal Gods een meer dan bovengemiddelde debuutplaat op de markt brachten. (CVP)

 

Korpiklaani – Prison Stage – 22u35:

Korpiklaani of Clan of the Wilderness speelde aanvankelijk volksmuziek voordat Finse collega’s Finntroll hen inspireerde om van muzikale richting te veranderen en metal aan het menu toe te voegen. Al meer dan tien jaar zijn de meesters van de Finse folk metal het perfecte tegengif voor verveling. Ze brengen de menigte altijd in beweging en drinken – en niet noodzakelijk in die volgorde. Korpiklaani is altijd in een feeststemming. Met elf albums in minder dan twee decennia zijn ze net zo productief in het schrijven van muziek als in drinken en feesten. Power metal grooves, dreunende en zeer moshable nummers waar alle Happy Little Boozers van houden om mee te zingen en mee te drinken… Wat wil je nog meer? (CVP)

 

Arch Enemy – Prison Stage – 00u35:

De absolute headliner van deze editie is ongetwijfeld Arch Enemy. De beginjaren van deze band behoren tot een ver verleden, want na een paar albums werd frontman John Liiva vervangen door Angela Gossow, die op haar beurt in 2013 het stokje doorgaf aan de bevallige, blauwharige schone Alissa White-Gluz. Vooral die laatste wissel in de line-up zorgde voor die laatste push richting het predikaat headliner, want ondertussen mocht de band onder meer headlinen op het Duitse metalfestival Summer Breeze. Normaliter zou de nieuwste plaat Deceivers al in de spreekwoordelijke rekken moeten liggen, maar de release werd uitgesteld naar 12 augustus. Het hoeft dan ook weinig te verbazen dat deze headlineshow ongetwijfeld in het teken zal staan van de allernieuwste worp. Voor wie nog een laatste restje energie in de tank zou hebben, kan de vod voor een allerlaatste maal hardhandig uitwringen. Een niet te missen show van een internationale topact! (AB)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X