TesseracT – Portals
Yngwie Vanhoucke

Terwijl de wereld nog steeds in de ban is van COVID-19 zijn vele bands op zoek naar een alternatief om te kunnen optreden. De meeste bands geven een show die je online kan bekijken, maar TesseracT dacht om het over een andere boeg te gooien. Met Portals brachten ze een cineastische live event. Zaterdag 12 december was het tijd voor de première van Portals.

Omstreeks 19 uur kregen we al een pre-show waarin de band verschillende antwoorden bood op de vele vragen die de band ontving betreffende Portals op hun sociale media en een ‘behind the scenes’ over het project geleid door frontman Daniel Tompkins. Een uurtje later was het dan tijd om over te schakelen van de Q&A naar de hoofdbrok van de avond, Portals, ingeleid door bassist Amos Williams die nog eens alle details over het event gaf.

De show werd aangevat met enkele nummers van hun tweede album, Altered State, namelijk het stuk Of Matter terwijl er thematische beelden van een monoliet op de achtergrond geprojecteerd werd. Wie TesseracT in het verleden live aan het werk heeft mogen bewonderen weet dat de band altijd over een voortreffelijke lichtshow beschikt maar voor dit cineastisch live event werd nog een tandje bijgestoken en kregen we een spectaculaire futuristische show te zien.

Tijdens de pre-show zagen we drummer Jay Postones het voortouw nemen tijdens de Q&A, tijdens de show merkte de aandachtige toeschouwer dat niet Jay Postones achter de drumkit zat maar een andere slagwerker, meer bepaald Mike Malyan, gekend van Monuments en Disperse. Brummie Jay Postones werd vervangen vermits die in de VS woont en tijdens de periode van de opnames wederom een stijging kwam van het aantal COVID gevallen in de VS. TesseracT nam het zekere voor het onzekere in het belang van iedereen en vroeg deze niet af te reizen naar het land dat definitief uit de EU gestapt is.

TesseracT grasduinde door hun vier albums en drie ep’s die ze tot zover uitbrachten met nummers van hun eerste plaat, One, tot de jongste uit 2018 die de naam Sonder meekreeg naast stukken die voor het eerst live het licht zagen. Al dit droeg bij tot een fenomenale voorstelling met naast de vijf bandleden nog eens acteurs die ook deel uitmaakten van de show en zo tot een totale gebeurtenis te komen die Portals was. Onder de acteurs kregen we een aantal heel jonge gezichten te zien waaronder de zonen van zanger Daniel Tompkins en van gitarist James Montheit.

De frontman had het overigens behoorlijk druk de dagen voor de show mits net de dag ervoor zijn tweede soloplaat uitgebracht werd bij Kscope, hetzelfde label waarbij TesseracT zit.  Je kunt trouwens de review van het album terugvinden op onze website.

Helaas kreeg de band te kampen met een technisch probleem tijdens deze première, zo’n twintig minuten voor het einde viel de stream helemaal uit. Uiteraard was er ongenoegen bij veel fans en werd de live chat overstroomd met reacties van misnoegde volgers die met de snelheid van het licht reacties postten. Thuis hadden wij net de tijd om snel even naar het toilet te gaan en eventjes en passant een vers pintje uit de koelkast te nemen vooraleer de technische problemen opgelost werden. Shit happens, dat is nu eenmaal techniek.

Ondanks de snelle oplossing komt Tesseract toch hun fans tegemoet door in plaats van drie dagen het event te kunnen herbekijken het te verlengen naar vijf dagen. Wie de show nog eens wilt bekijken kan daarvoor terecht op www.portals.show

Een spectaculaire avondvullende show die ons even terug bracht naar de live shows van weleer die we zo hard moeten missen en hopen terug te zien volgende jaar.

Setlist:

 1. Of Matter – Proxy
 2. Of Matter – Retrospect
 3. Of Matter – Resist
 4. King
 5. Concealing Fate, Part 1: Acceptance
 6. Concealing Fate, Part 2: Deception
 7. Concealing Fate, Part 3: The Impossible
 8. Tourniquet [Live debuut]
 9. Beneath My Skin / Mirror Image [Live debuut]
 10. Orbital [Live debuut]
 11. Juno
 12. Cages [Live debuut]
 13. Dystopia
 14. Phoenix
 15. Of Mind – Nocturne
 16. Eden [eerste keer sinds 2011]
 17. Of Energy – Singularity [eerste keer sinds 2014]
 18. Of Energy – Embers [Live debuut]
 19. Seven Names

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X