Job For A Cowboy – Moon Healer
LABEL:
Metal Blade Records
RELEASEDATUM:
23 februari 2024
87

Bij het begin van het huidige millennium – het zal ongeveer 2003 geweest zijn – besloten de jonge snaken van Job For A Cowboy dat het metalwereldje wel een paar nieuwe impulsen kon gebruiken. Zo mocht het voor frontman en oudgediende Johnny Davy toch allemaal wat harder, extremer en gecompliceerder zijn dan al hetgeen toen de ronde ging. En zo, dames en heren, ontstond het deathcoregenre… Misschien allemaal wel wat kort door de bocht, maar we kunnen onmogelijk ontkennen dat Job For A Cowbow één van de absolute pioniers is binnen een genre dat jarenlang werd verguisd, maar ondertussen daadwerkelijk furore aan het maken is. Aanvankelijk leek het Job For A Cowboy voor de wind te gaan met als hoogtepunt het in 2014 verschenen album Sun Eater. Jammer genoeg liet een opvolger maar liefst een decennium op zich wachten, waardoor we na verloop van tijd deze heren zelfs compleet uit het oog verloren waren. Uit het oog betekent gelukkig niet uit het hart, want op 23 februari langstleden verscheen met Moon Healer dan toch nog het stilaan onverhoopte vijfde album en dat via Metal Blade Records!

De fans kunnen we na het beluisteren van deze Moon Healer meteen gerust stellen. Een tijdspanne van tien jaar heeft duidelijk geen enkele negatieve impact gehad op de muzikale vaardigheden van dit gezelschap. Integendeel zelfs, het lijkt wel of het langdurig indrukken van de pauzeknop Job For A Cowboy duidelijk deugd gedaan heeft. Zo laat de band eerst en vooral een meer matuur geluid horen, waarbij de nadruk subtiel verschoven is van deathcore naar technische en progressieve death metal. Die lichte verschuiving zorgt er in de praktijk voor dat er meer ruimte vrijgekomen is voor atmosferische, bij momenten zelfs licht dromerige passages in combinatie met technische muzikale kunststukjes, waarbij de verschillende basloopjes en drumsalvo’s de luisteraar werkelijk om de oren vliegen.

 

Waar normaliter de gitaren prominent op de voorgrond staan en de basgitaar meer naar de achtergrond geduwd wordt, is dit bij Job For A Cowboy net het tegenovergestelde. Het helpt natuurlijk ook wel dat ze met ene Nick Schendzielos een ware virtuoos op basgitaar in de gelederen hebben. Hierdoor staat de bas duidelijk op dezelfde hoogte als de gitaren hetgeen voor een stevige muzikale cocktail zorgt, waarbij je als luisteraar er toch wel best de aandacht bij kunt houden. Het bij momenten nagenoeg onnavolgbare drumwerk van Navene Koperweis – nog zo een virtuoos – maakt het er allemaal niet vlotter te behappen op. Want laten we duidelijk zijn, deze Moon Healer is geen plaatje dat je zomaar even opzet als achtergrondmuziek. Moon Healer is namelijk noeste intellectuele arbeid van de bovenste plank. Vanuit die optiek heeft de band de juiste beslissing gemaakt om de speelduur enigzins binnen te perken te houden, want deze Moon Healer klokt in totaal af op ‘maar’ 39 minuten.

Wanneer je er als band evenwel moeiteloos in slaagt om deze intellectuele brok om te zetten in een plaat die van begin tot einde weet te boeien, weet je als luisteraar dat Job For A Cowboy terug van weggeweest is. Niet iedereen zal hier pap van lusten, maar wie een zwak heeft voor het meer gecompliceerdere werk zal hier zeker geen buil aan vallen. Moon Healer is namelijk technical progressive death metal van een hoog niveau, waarmee fans van pakweg Archspire, Rivers Of Nihil en Cattle Decapitation zeker weg mee zullen kunnen! Nu maar hopen dat langspeler nummer zes weer geen tien jaar op zich zal laten wachten. Het ijzer smeden als het heet is, zouden we zo durven stellen!

Tracklist:

  1. Beyond The Chemical Doorway
  2. Etched In Oblivion
  3. Grinding Wheels Of Ophanim
  4. The Sun Gave Me Ashes So I Sought Out The Moon
  5. Into The Crystalline Crypts
  6. A Sorrow-Filled Moon
  7. The Agony Seeping Storm
  8. The Forever Rot

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X