Aborted – Vault Of Horrors
LABEL:
Nuclear Blast
RELEASEDATUM:
15 maart 2024
80

Wat ooit begon als een oer Belgisch muzikaal projectje is na verloop van bijna dertig jaar uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd muzikaal instituut. We hebben het hier uiteraard over onze eigen vaderlandse trots Aborted die op 15 maart met Vault Of Horrors de release mocht vieren van album nummer twaalf. Een mijlpaal die toch wel gepaard gegaan is met de nodige wijzigingen. Zo kwam er eerst en vooral een einde aan de jarenlange samenwerking met Century Media Records, waarna er een deal getekend werd bij die andere labelgigant Nuclear Blast Records. Daarnaast moest de band ook afscheid nemen van bassist Stefano Franceschini, die recentelijk met zijn andere band Hideous Divinity nog een sterke plaat op de wereld wist los te laten. Al is de man gelukkig nog wel te horen op deze Vault Of Horrors. Genoeg gepalaverd over de eventuele wijzigingen in de marge. Hoog tijd om te focussen op de essentie, namelijk Vault Of Horrors zelf!

Zoals de naam van deze nieuwste worp al doet vermoeden, is de band de geschiedenis van het horrorgenre ingedoken om een plaat te creëren rond diverse horrorfilms die het genre mee uitgetekend hebben. De band is hier duidelijk niet over één nacht ijs gegaan en heeft overduidelijk een ode willen brengen aan enerzijds enkele pure klassiekers, maar anderzijds ook aan enkele onderbelichte toppers binnen het genre die evenwel nooit het predikaat ‘cult’ zijn weten te ontgroeien. Zo is het eerder reeds als single verschenen Death Cult een hommage aan Tobe Hooper’s The Texas Chainsaw Massacre uit 1974, terwijl het afsluitende Malevolent Haze dan weer een regelrechte ode is aan Steven King’s The Mist dat in 2007 nog op gruwelijk dramatische wijze werd verfilmd.

Voor al deze muzikale odes heeft Aborted bovendien een beroep gedaan op een resem bevriende vocalisten uit het extreme genre. Zo is brulboei Ben Duerr van Shadow Of Intent te horen op opener Deadbringer, komt Ingested frontman Jason Evans zijn ding doen op Insect Politics en zorgt Alex Erian voor enkele meer cleane zanglijnen tijdens het reeds vernoemde Death Cult. Stuk voor stuk vocalisten uit de top van het deathcoregenre, hetgeen ook wel voor een zeer lichte koerswijziging zorgt binnen het geluid van Aborted. Zeer licht weliswaar, want in het verleden schipperde de band al veelvuldig tussen brutal death metal, slamming death metal, grindcore en (blackened) deathcore. Die lijn zet zich nu gewoonweg verder wat ervoor zorgt dat deze Vault Of Horrors nog een tikkeltje extremer is dan zijn voorgangers wat volledig te danken is aan een resem ‘lompe’, allesvernietigende breakdowns.

 

‘Productiegewijs’ werkte Aborted opnieuw samen met Dave Otero die in 2016 ook al verantwoordelijk was voor de instant classic Retrogore en daarnaast keer op keer aan de knoppen staat bij een nieuw album van Cattle Decapitation. De juiste man op de juiste plaats zouden we zo zeggen, hetgeen ook resulteert in een krachtig album, waarbij de verschillende instrumenten perfect van elkaar onderscheiden kunnen worden en het muzikale geheel de geluidsinstallatie werkelijk weet te folteren.

Ook het spreekwoordelijke oog wordt zeker en vast niet in de vergeethoek geduwd. Naar aloude gewoonte zorgen de heren van Aborted wederom voor een totaalpakket, waarbij het artwork, het muzikale concept en de uitvoering zelf wederom naadloos op elkaar afgestemd zijn. Een fysieke uitgave bemachtigen is ook nu weer een feest al is het maar door het prachtige artwork afkomstig van de hand van Dan Goldsworthy, die de verschillende referenties geruisloos wist te verwerken in een prachtige albumhoes.

Aborted is er wederom in geslaagd om een sterk album af te leveren dat moeiteloos het hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld weet uit te steken. Vault Of Horrors is op verschillende vlakken verfrissend te noemen en laat horen dat deze heren ook na twaalf albums nog lang niet uitgeblust zijn. Al hadden de teksten wel net iets vlotter te verstaan mogen zijn. Bovendien hadden enkele samples uit de diverse inspiratiebronnen deze plaat nog net wat meer kracht kunnen geven. Dit zijn uiteraard niets meer en niets minder dan voetnoten, want deze Vault of Horrors is en blijft een ijzersterke plaat binnen het extreme metalgenre, waarmee Aborted de komen 2 à 3 jaar gebeiteld zit!

Tracklist:

  1. Deadbringer
  2. Condemned To Rot
  3. Brotherhood Of Sleep
  4. Death Cult
  5. Hellbound
  6. insect Politics
  7. The Golgothan
  8. The Shape Of Hate
  9. Naturom Demonto
  10. Malevolent Haze

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X