Oh Hiroshima – All Things Shinning
LABEL:
Pelagic Records
RELEASEDATUM:
28/06/2024
84

Oh Hiroshima, ruim 15 jaar geleden opgericht als een doe-het-zelf post-rockopnameproject in Kristinehamn, is gestaag uit zijn Zweedse geboortestad gegroeid en is uitgegroeid tot een hoog aangeschreven studio- en liveproject binnen de internationale post-rockscene. Met vier diverse volledige albums op zijn naam die elementen van shoegaze, elektronica, post-punk en dansbare indie rock bevatten, vertegenwoordigt Oh Hiroshima’s aanstaande vijfde release, All Things Shining, een belangrijke evolutie in de songwriting en soundcrafting van de band.

Gestart door Leif Eliasson en al snel vergezeld door Jakob Hemström, die zijn broer Oskar Nilsson op drums bracht voor het debuutalbum Resistance is Futile (2011), groeide de band uiteindelijk uit tot een viertal voor de doorbraakplaat In Silence We Yearn (2015). Gedurende het proces van het schrijven en opnemen van hun volgende albums, (Oscillation uit 2019 en het veelgeprezen Myriad uit 2022), kwam de band geleidelijk neer op de broers Jakob en Oskar terwijl ze hun songwriting- en productievaardigheden bleven ontwikkelen.

Op All Things Shining, het vijfde studioalbum van de band, wordt het project teruggebracht tot een broederlijke kern terwijl ze zich steeds verder uitbreiden naar nieuwe sonische gebieden. Op Myriad kregen we een broeierige caleidoscoop van donderende drums, galmende gitaarfeedback en etherische synthgeluiden, met dank aan Kristian Karlsson (Cult of Luna, pg.lost, Soars), verfijnt Oh Hiroshima op All Things Shining dit complexe geluid nog verder. Deze nieuwe verzameling liedjes, die al bekend staan ​​om hun beheersing van panoramische, compositorische atmosferen, laat bewust ruimte voor de teksten en vocale prestaties van zanger en gitarist Jakob en brengt een opvallende, maar toch delicate tederheid in het formidabele sonische palet .

Opener Wild Iris was tevens ook de eerste single die dit vijfde album moest aankondigen en geen vertrouwd lange aanloopintro heeft, zoals het in het post-metal nogal veel het geval is maar een meer in your face, direct to the point nummer. In het midden krijgen we wel een lange instrumentale brug voorgeschoteld. Deze instrumentale passage in het midden horen we ook terug op Holiness Movement. Een nummer dat gaat over nationalisme en de neiging tot geweld. Ook te horen op deze track is het geluid van een trombone. Swan in a Field is met zijn klassieke opbouw een degelijk post-rocknummer. Tweede single die het album voorafging is Secret Youth. Totaal iets anders dan Wild Iris, waarmee de band een hint wilde geven dat dit album heel breed mag opgevat worden. Oh Hiroshima haalde voor dit nummer trouwens de inspiratie bij Light My Fire van The Doors.

Deluge en Leave Us Behind zijn twee tracks die al geschreven werden voor het album Myriad (2022), maar paste niet in het concept van dat album. Ideaal dus voor dit album. Op Deluge horen we tevens cello en achtergrondzang van Hemstroms vrouw Ellen. Hekkensluiter Memorabilia is dan weer geïnspireerd door Radiohead. De meest progressieve band onder de Britpopbands. Een totaal verschillend nummer in vergelijking met voorgaande tracks, een epische afsluiter.

Op All Things Shining brengt Oh Hiroshima zijn gevoelige, breekbare maar ook bijzonder pitsende, post-rock overtuigend aan de man. Voor fans van This Will Destroy You, Mono, Caspian, God is an Astronaut, Do Make Say Think, Cult of Luna, Mogwai 

Tracklist:

  1. Wild Iris
  2. Holiness movement
  3. Swans in a Field
  4. Secret Youth
  5. Rite Of Passage
  6. Deluge
  7. Leave Us Behind
  8. Memorabiliaq

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X