Kvaen – The Formless Fires
LABEL:
Metal Blade Records
RELEASEDATUM:
21 juni 2024
86

Waar sommige muzikanten steevast nood hebben aan gelijkgestemde zielen rondom hen, zijn er ook muzikanten die het liefst van al in alle rust en eenzaamheid hun inspiratie de vrije loop laten. De Zweedse multi-instrumentalist Jacob Björnfot behoort resoluut tot de laatstgenoemde categorie. In 2019 richtte de man het eenmansproject Kvaen op, waarmee hij ondertussen hoge ogen wist te gooien. Het debuut The Funeral Pyre en het daaropvolgende The Great Below werden steevast op luid gejuich onthaald. Op 21 juni verscheen met The Formless Fires de derde langspeler van Kvaen. Deze keer niet meer via het keurlabel Black Lion Records, maar wel via de labelgigant Metal Blade Records, die toch gekend staan voor hun neus voor talent en kwaliteit. De review van deze The Formless Fires kan je hier lezen!

Naar aloude Zweedse gewoonte moeten we hier niet direct ‘huppeldepup’ muziek verwachten. Ook op deze derde langspeler tapt Kvaen steevast uit hetzelfde vaatje. Gelukkig wel een uiterst smaakvol vaatje boordevol blackened death metal. Van bij de eerste luisterbeurt valt op hoe sterk de composities in elkaar zitten en hoe vlot Jacob de aandacht van de luisteraar weet vast te houden. Zo wordt er nagenoeg nooit doorgetrokken in blinde razernij, maar is iedere tempoversnelling weldoordacht en perfect passend binnen het muzikale landschap dat Jacob in elkaar heeft willen knutselen.

 

Ook op instrumentaal gebied is het meer dan eens genieten geblazen. We zouden haast durven vergeten dat we hier met een eensmansproject te maken hebben, want Jacob weet ieder instrument werkelijk tot in de kleinste puntjes te beheersen. De mix en mastering laten de instrumenten bovendien voldoende ademen, waardoor zelfs de kleinste finesses prima te onderscheiden zijn. Bovendien zijn er ook twee songs die steevast in de moedertaal gebracht worden, wat toch nog net dat tikkeltje extra cachet geeft aan het muzikale geheel.

Als luisteraar krijg je dan ook een coherent muzikaal geheel voorgeschoteld, waarbij de spreekwoordelijke lat over het algemeen bijzonder hoog gelegd wordt én daar ook zonder probleem blijft liggen! The Formless Fires weet zonder problemen veertig minuten te boeien en zal fans van Naglfar, Necrophobic en ander zwartgeblakerd metaal moeiteloos weten te entertainen. Sterke plaat!

Tracklist:

  1. The Formless Fires
  2. Traverse The Nether
  3. Tornets Sang
  4. The Ancient Gods
  5. Basilisk
  6. De Dodas Sang
  7. The Perpetual Darkness
  8. The Wings Of Death

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X