My Diligence - The Matter, The Form and Power
Label: Mottow Soundz
90
Vanpevenaeyge Carly

My Diligence, uit het Brusselse, presenteert zijn derde langspeler, The Matter, Form and Power en is een opmerkelijke kijk op rock ‘n’ roll uit de eenentwintigste eeuw en een die de harten en oren zal veroveren van wie op zoek is naar meer.

Ten tijde van zijn titelloze debuutalbum was My Diligence nog een kwartet en speelden ze stoner rock zoals we ook kennen van QOTSA en Foo Fighters. Sun Rose, het tweede album uit 2019, hielp de band (inmiddels een trio) naar een hoger niveau te tillen, waardoor nieuwe fans werden aangetrokken die onmiddellijk in zijn geluid het enorme, progressieve rockgenre herkenden van gevestigde acts als Torche, Helmet en Elder; groot, gedurfd en geladen met intensiteit.

Nu presenteren ze hun nieuw album, The Matter, Form and Power. Zwaar, vol, vetter en volwassen zijn allemaal termen die voor dit album van toepassing zijn. Ook is deze plaat beduidend harder dan zijn voorganger. De nummers zijn iets logger en trager maar ook de zang is extremer geworden. Bands als Cult Of Luna, Meshuggah of Amenra zijn daar indirect de invloed van. We herkennen ook wat vergelijkingen met Hangman’s Chair, maar dat kan ook te maken hebben met Francis Caste. Sinds jaar en dag de vaste producer van Hangman’s Chair en die ze nu ook onder de arm genomen hebben bij My Diligence.

Ook tekstueel gaat het tegenwoordig dieper en bewuster. Voor de titel van dit album hebben ze zich laten inspireren door een boek van de Engelse filosoof Thomas Hobbes: Leviathan, Or The Matter, Forme & Power Of A Common-Wealht Esslesiastical And Civil. Redelijk zware kost, als je het mij vraagt. Gelukkig wordt dit vertaald in muziek en moeten we hier geen debatten houden over filosofie.

The Matter, Form and Power telt zeven tracks verdeeld over een dikke veertig minuten. De openingstrack is tevens de titeltrack en geeft een logge en stonerachtige intro. Eenmaal de vocalen erbij, wordt dit effect nog versterkt. We krijgen ook al direct een voorbeeld van de meer extremere zang. Dit nummer is trouwens de single die het album mocht promoten. Celestial Kingdom is een track waar de invloeden van Cult Of Luna zeer goed hoorbaar zijn. Zeer vergelijkbare opbouw. De Hangman’s Chair invloeden zijn het beste te horen bij nummers als Sail To The Red Light en Multiversal Tree. Maar zoals eerder vermeld zal Francis Caste daar misschien wel voor iets tussenzitten. Het langste nummer van dit album (9.49 min) en tevens afsluiter, Elasmotherium, is zowat een verzameling van alle stijlen en invloeden. Rustige opbouw, het logge zware stoner metal, cleane zang afgewisseld met grommende grunts, een rustige pauze in het midden en alles uit de kast halen op het einde.

The Matter Forms and Power is een dijk van een plaat en een mooie evolutie ten opzichte van hun ook al steengoede voorganger Sun Rose. Laat ons hopen dat dit album de doorbraak bij ons in Vlaanderen kan forceren. Voor wie benieuwd is om My Diligence eens live aan het werk te zien: afspraak op Alcatraz Open Air Festival in augustus

Tracklist

  1. The Matter, Form and Power
  2. On The Wire
  3. Sail To The Red Light
  4. Celestial Kingdom
  5. Multiversal Tree
  6. Embers
  7. Elasmotherium

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X