Cobra The Impaler - Colossal Gods
Label: Listenable Records
85
Ashley Bickx

Cobra The Impaler gaat ondertussen al meer dan een jaar vlotjes over de spreekwoordelijke tongen. De release van de eerste singles, en voornamelijk de try-outs in onder meer de Elpee in Deinze, gevolgd door een wervelend show op Headbangers Ball’s Fest 2021 staken het vuur volledig aan de lont. Cobra The Impaler is ondertussen ‘hot’ en dat terwijl de band haar eersteling genaamd Colossal Gods nog op de wereld moet loslaten. Dat op zich valt reeds te bestempelen als een hele prestatie. Tussendoor vond de band onderdak bij het ambitieuze, Franse metallabel Listenable Records, waarbij onder meer ook Fetal Blood Eagle onder contract staat. 25 februari kan nu al de geschiedenisboeken ingaan als hoogdag. Sinds begin december passeert deze Colossal Gods zeer geregeld de revue dus kon een recensie uiteraard niet uitblijven.

Het vijfkoppige gezelschap Cobra The Impaler staat aldus voor haar muzikale doop. Althans wat de band zelf betreft, want dit collectief bestaat uit muzikanten die stuk voor stuk reeds lang hun strepen binnen de nationale én internationale scene verdiend hebben. En dat horen we ook. Aan niets valt te merken dat deze plaat te catalogeren valt onder de noemer ‘debuutplaat’. Van bij de eerder ingetogen opener Colossal Gods word je als luisteraar meegetrokken op een muzikale reis die acht uit de kluiten gewassen nummers zal duren. Acht nummers die stuk voor stuk bol staan van de dynamiek, variatie en grandeur. Mastodon en Killer Be Killed zijn twee namen die tijdens het beluisteren van deze plaat spontaan de gedachtegang weten te penetreren, maar het geluid van Cobra The Impaler beperken tot voorgemelde bands zou deze ‘supergroep’ echt wel oneer aandoen.

Cobra The Impaler is er namelijk met verve in geslaagd om reeds bestaande metalen elementen in de blender te gooien en deze van een stevige dosis specerijen te voorzien, hetgeen op haar beurt geleid heeft tot een unieke, muzikale creatie. Eerder in deze review werd het beluisteren van deze plaat bestempeld als een muzikale reis en dat mag gerust letterlijk genomen worden: opener Colossal Gods, is zoals reeds werd opgemerkt, eerder ingetogen, maar weet zich gaandeweg toch te profileren als een meeslepende song met zowel doom- als stonerinvloeden. Datzelfde kan gezegd worden van Spirit Of Lyssa. Het aanstekelijke, lichtelijk progressieve en eveneens lichtelijk psychedelische Blood Eye en het reeds als single uitgebrachte Scorched Earth vallen te bestempelen als de meer toegankelijke songs van deze plaat.

 

De kracht van Cobra The Impaler komt echter pas volledig tot uiting op het moment dat het gaspedaal vol wordt ingeduwd. Het reeds vertrouwde Tempest Rising, met het onnavolgbare drumwerk van Dirk Verbeuren en live Ace Zec, stuwt deze songs naar ongekende hoogten. Bovendien worden de demonische grunts ook niet geschuwd om het geheel wat meer spierballen te geven. Wat dan gezegd van de song Spawn Of The Forgotten, naar mening van ondergetekende het absolute hoogtepunt van deze Colossal Gods: of het vat der verrassingen nog niet genoeg werd aangeboord, krijgen we spontaan een portie onversneden, agressieve thrash metal voor de kiezen, waarna de band al even vlot overschakelt op een aanstekelijk, zelfs catchy refrein dat onmiddellijk aan de hersenpan blijft kleven.

 

Zowel op instrumentaal vlak als op vocaal gebied wordt er hier aardig wat getoverd, zoveel mag duidelijk zijn. De Coronacrisis heeft de plannen van Cobra The Impaler danig verstoord, maar anderzijds heeft deze verstoring er wel voor gezorgd dat nagenoeg de hele vaderlandse scene de voorbije maanden gehoord heeft van Cobra The Impaler, waarbij een groot deel van de vaderlandse metalheads toch wel reikhalzend uitkijkt naar deze debuutplaat. Vanuit deze optiek kunnen we zelfs van een ‘gehypet’ album spreken, met dien verstande dat we hier te maken hebben met een album van een zeer hoog niveau dat in essentie het begrip klassieke begrip ‘hype’ met gemak weet te overstijgen.

De release van deze plaat komt bovendien op een perfect moment, want nu de coronamaatregelen (opnieuw) werden teruggeschroefd, kan het livecircuit opnieuw hervatten. Zo staan er ondertussen al twee shows gepland die zeker de moeite waard zijn, want in april zal Cobra The Impaler de hort op gaan met Hippotraktor, waarbij op 1 april de zaal Trix in Borgerhout gesloopt zal worden. Op 19 april staat er vervolgens nog eens een avondje metal geprogrammeerd in de Gentse Vooruit. Twee shows om nu al naar uit te kijken.

Tracklist:

  1. Colossal Gods
  2. Blood Eye 
  3. Tempest Rising
  4. Spirit Of Lyssa
  5. Scorched Earth
  6. Spawn Of The Forgotten
  7. Demigods
  8. Mountains

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X