1914 - The Blind Leading The Blind
Label: Napalm Records
90
Bart Vereecke

Een plaat, amper zes maanden na de releasedatum zien heropleven op een nieuw label… Het is weinigen gegeven. Wanneer The Blind Leading The Blind echter het levenslicht zag, beloofde dit algauw de grote doorbraak te gaan worden voor het Oekraïense collectief 1914. Napalm Records is de gelukkige die 1914 aan het bandbestand wist toe te voegen. De re-release van ‘een van 2018’s beste death metal releases’ is voor Amped-Up het sein om eens ons licht te laten schijnen over deze opmerkelijke plaat.

1914 is een vijfkoppig gezelschap afkomstig uit Lviv, Oekraïne. Vorig jaar nog kwamen we de band op het spoor, nadat The Blind Leading The Blind ons trommelvlies bereikte. Weliswaar niet het eerste werk, maar opvolger van debuutplaat, Eschatology Of War (2015). Eveneens een album over oorlogsgeweld, gasaanvallen, …

De originaliteitsprijs zullen ze er niet mee verdienen, metal bands die hun inspiratie uit de al te rijke oorlogsgeschiedenis gaan putten. Bands als Bolt Thrower, de noorderburen van God Dethroned en Memoriam komen meteen voor de geest, wanneer ik aan sterkere conceptalbums over oorlog ga denken. En dan is er ook nog Sabaton… waar ik liever over zwijg, kwestie van het wat gezellig te houden en braakneigingen achterwege te laten. Ook 1914 gaat het niet verder zoeken dan de bandnaam doet vermoeden, maar beperkt zich tot ‘The Great War’ ofwel Wereldoorlog I.

De fascinatie van het vijftal uit Liviv gaat behoorlijk ver. Zo ver dat de bandleden zichzelf een alias gaan toe-eigenen zoals “2.Division, Infanterie-Regiment Nr.147,Oberleutnant – Ditmar Kumarberg”. Dat The Blind Leading The Blind onder het voorgaande label Archaic Sound zijn releasedag kende op 11 november 2018 (100ste verjaardag van de wapenstilstand) zal ook geen losse flodder geweest zijn. Waar 1914 zich dan wel weet te onderscheiden van een pak anderen, zit hem in de boeiende kruising van genres, waarmee de band een vrij unieke sound wist te creëren. Een stevige scheut black/deathmetal doorspekt met zware doominvloeden, voorzien van lage/vrij goed verstaanbare vocals is hier het winnende recept.

Openen doen we op The Blind Leading The Blind met War In, waarmee we meteen één van de vele samples te horen krijgen die doorheen het ganse album lopen. Bij War In krijgen we in een oud soldatenlied een hoopvolle vrouwenstem te horen die zingt hoe ze nog meer van iemand houden zal, wanneer die van het front terugkeert. Een merkwaardige opener die meteen de aandacht trekt, maar wel vrij lang duurt… Overigens bij nog wat van die passages het geval op deze plaat. Het haalt er soms al eens de vaart uit, maar zorgt tegelijkertijd voor een perfecte sfeer.

Eenmaal deze achter de rug is, worden we met Arrival. The Meuse-Argonne de loopgraven ingestampt. De onheilspellende melodieuze riff laat je niet los, terwijl je door een spervuur aan blast beats heen loopt. Het nummer draagt een sterke chorus mee, en meteen valt ook op hoe de toch ruwe vocals van Дмитро Кумар best verstaanbaar zijn. De videoclip van deze knappe opener geven we dan ook graag met jullie mee onder dit artikel. Ook het daaropvolgende, veel tragere A7V Mephisto is een voltreffer waarbij een constante dreiging voelbaar blijft. De bijtende vocalen halverwege gaan hier werkelijk door merg en been!

Algauw is duidelijk dat 1914 nogal wat talent aan boord heeft wat songwriting betreft. De songs bevatten voldoende tempowissels, melodie en zijn bijzonder emotioneel geladen. Bij elke nieuwe uithaal weet de band je mee te sleuren op hun emotionele achtbaan. Een toch vrij uniek en bovenal verslavend recept, zo blijkt. Ook lukt het de heren blijkbaar bestaande nummers in een gepersonaliseerd jasje te stoppen, wat ze bewijzen met hun cover van The Exploited, Beat The Bastard.

Een volgende hoogtepunt is het grillige Passchenhell, waarop David Ingram (ex-Bolt Thrower, ex-Benediction) een gastbijdrage levert. En nog is de pret niet over, want met het afsluitende, tien minuten durende The Hundred Day Offensive laten de Oekraïners nog maar eens horen tot wat ze in staat zijn. Het nummer wordt ingeleid met een rustig opbouwende akoestische intro met een monoloog van een soldaat die zijn vijand om vergiffenis smeekt na zijn dood. De emotionele intensiteit in deze en vele andere tracks op deze plaat grijpt je bij de keel. Indrukwekkend! De grote hoeveelheid aan samples is in het begin even wennen, maar achteraf bekeken een geniale zet.

We kunnen dan ook kort en krachtig stellen dat 1914 met The Blind Leading The Blind een dijk van een plaat heeft neergezet. Een plaat die net meer aandacht verdient dan ze in 2018 kreeg, en met dank aan Napalm Records nu ook krijgt.

Aan fans van God Dethroned, Bolt Thrower & Memoriam: dit is verplichte kost voor de platenkast! Een imponerende platenhoes krijg je er zomaar bovenop. Echter, ook zij met een diepe interesse in de oorlogsgeschiedenis hebben hier een kluif aan. Rest ons enkel te hopen dat 1914 snel de Europese loopgraven gaat verkennen, en we deze Oekraïense oorlogsmachine live aan het werk mogen zien.

Tracklist:

 1. War In
 2. The Meuse-Argonne
 3. A7V Mephisto
 4. 75 Acres Of Hell
 5. Beat The Bastards (The Exploited-cover)
 6. Hanging On The Barbed Wire
 7. Passchenhell (Fearuring David Ingram)
 8. C’est Mon Dernier Pigeon
 9. Stoßtrupp
 10. The Hundred Day Offensive
 11. War Out

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X