Exhorder – Defectum Omnium
LABEL:
Nuclear Blast Records
RELEASEDATUM:
8 maart 2024
86

Exhorder bleef gedurende bijna twintig jaar bekend als “de band die begin jaren 90 twee klassiekers op de wereld losliet en dan van de aardbol verdween”. Na de release van baanbrekende albums als Slaughter In The Vatican (1990) en The Law (1992) bleef het namelijk maar liefst 17 jaar stil rond deze Amerikanen tot in 2019 vrijwel uit het niets de langverwachter derde langspeler Mourn The Southern Sky verscheen. Deze keer hoefden de fans gelukkig niet opnieuw 19 jaar te wachten op een vervolg, want op 8 maart verscheen met Defectum Omnium het vierde werkstuk van deze Amerikaanse thrashmachine, waarbij de band wederom kon rekenen op de steun van Nuclear Blast Records.

Exhorder is in zekere zin altijd al een buitenbeentje binnen het thrashgenre geweest. Begin jaren 90 waren deze heren namelijk verantwoordelijk voor het injecteren van een stevige dosis groove, hetgeen indirect geleid heeft tot de koerswijziging die Pantera kort nadien gevaren heeft en dewelke ondertussen tot het collectieve (metal)geheugen behoort. Waar het comebackalbum Mourn The Southern Skies evenwel nog vrij ‘rechttoe rechtaan’ was, heeft Exhorder voor deze vierde worp evenwel alle muzikale registers open getrokken. Defectum Omnium is dan ook werkelijk een zeer diverse metalplaat, waarop nagenoeg voor iedere metalhead wel iets te beleven valt.

Exhorder is en blijft natuurlijk wel een thrashband. Laat daar geen misvattingen over ontstaan. Zo opent deze plaat meteen met twee stevige thrashers in de vorm van Wrath Of Prophecies en Under The Gaslight. Tijdens het ronduit geweldige The Tale Of Unsound Minds gooit de band het evenwel over een andere boeg. De spanningsboog krijgt een stevige upgrade, hetgeen resulteert in een songs die afklokt op vijf minuten en daarin op geen enkel ogenblik weet te vervelen. De ‘sludgy’ invloeden in de stijl van pakweg Crowbar zitten Exhorder werkelijk als gegoten en doen de vocalen van frontman Kyle Thomas nog beter tot zijn recht komen dan tijdens voornoemde twee nummers.

 

Diezelfde aanpak vinden we eveneens terug tijdens het nummer Taken By Flames. Iets minder ‘sludgy’ maar wel opnieuw gekenmerkt door een fantastische opbouw, waarbij de band gaandeweg het nummer alle registers weet open te trekken en je als luisteraar opeens in het wilde weg staat te headbangen op de minst voor de hand liggende locaties…

Vervolgens krijgen we twee experimentele composities voor de kiezen die in se bestaan uit in totaal vier songs, waarbij er telkens twee aan elkaar werden geplakt. Een speciaal concept dat in werkelijkheid al even speciaal uitpakt. Stolen Hope wordt namelijk voorafgegaan door Defectum Omnium, zijnde een ruim anderhalve minuut durende ‘intro’ waarbij clericale gezangen de boventoon voeren. Op zich niets mis met wat experimenteren, maar deze veredelde intro had toch wel een pak korter gemogen daar de meerwaarde toch wel ontbreekt. Gelukkig maakt Stolen Hope dan weer veel goed, want opnieuw weet Exhorder te excelleren.

Ook naar het einde toe weet deze plaat op geen enkel ogenblik te verslappen. Sedition en Desensitized zijn opnieuw twee stevige thrashers, waarbij het tempo stevig de hoogte invliegt. Tijdens het afsluitende Your Six krijgen we tot slot nog een portie logge doom in ons gezicht, waar de leden van Black Sabbath spontaan een grijns van op het gezicht zouden krijgen.

Defectum Omnium is dan ook niets meer dan een uitmuntende plaat. Aan variatie geen gebrek en gebracht door vakmannen die perfect weten waar ze mee bezig zijn. De plaat heeft initieel wel een aantal luisterbeurten nodig om effectief te blijven hangen, maar van zodra het kwartje begint te vallen, is dit genieten van begin tot einde, waarbij de factor ‘durability’ bijzonder hoog ligt. Her en der had de band gerust wat mogen knippen, maar dat doet totaal niets af aan het feit dat we hier een ijzersterke plaat voorgeschoteld krijgen van een band die nog lang niet aan pensioen toe is! Begin mei is Exhorder trouwens een van de headliners van het befaamde Oostende thrashfestival Huggins Awakening Fest editie VIII. Reden te meer om tijdens het weekend van 9 mei naar het zeetje af te zakken!

Tracklist:

 1. Wrath Of Prophecies
 2. Under The Gaslight
 3. Forever And Beyond Despair
 4. The Tale Of Unsound Minds
 5. Divide And Conquer
 6. Year Of The Goat
 7. Taken By Flames
 8. Defectum Omnium / Stolen Hope
 9. Three Stages Of Truth / Lacing The Well
 10. Sedition
 11. Desentisized
 12. Your Six

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X