Alcatraz 2021: ’tien om te zien’ op vrijdag 13 augustus 2021
Ashley Bickx

Nu het absoluut zeker is dat Alcatraz editie 2021 daadwerkelijk plaats zal vinden, is het hoog tijd om de schitterende line-up onder de loep te nemen. Zeker nu de organisatie recentelijk de timetable online gooide, waarbij nog enkele kleine wijzigingen in de line-up werden gecommuniceerd. Aangezien Alcatraz te beschouwen valt als het eerste grote (metal)festival dat zonder mondmaskers en ‘social distancing’ plaats zal vinden, pakken wij bij Amped-Up de preview op een eerder traditionele wijze aan en focussen we per festivaldag op tien bands die absoluut de moeite waard zijn. Deze lijst is per definitie niet-limiattief en allerminst zaligmakend. Check dus zeker en vast voorafgaandelijk alle bands op de affiche om op deze manier uw gepersoniliseerde festivalagenda zo optimaal mogelijk samen te stellen! Wij zijn er alvast meer dan klaar voor en staan werkelijk te popelen om de festivalweide op vrijdag 13 augustus te bestormen! Vandaag leggen de meteen de focus op de eerste festivaldag die nu al garant zal staan voor ongeziene taferelen…

 

The Vintage Caravan (Swamp Stage, 14u25 – 15u05)

De eerste band die we met stip noteerden is het IJslandse trio The Vintage Caravan die met hun psychedelische en progressieve mix van rock en metal menig hart veroverde tijdens de Europese tour met Opeth eind 2019, al waren het toen al lang geen onbekenden meer dankzij hun energieke shows en de jonge leeftijd waarop ze de band stichtten. Óskar Logi Ágústsson (zang & gitaren) en Guðjón Reynisson (drums) waren amper 12 toen ze The Vintage Caravan oprichtten vijftien jaar geleden. Zes jaar later hadden ze al een deal te pakken bij Nuclear Blast Records en hebben ze op 27-jarige leeftijd al vijf albums op hun conto staan waarvan de jongste release Monuments dit jaar verscheen via Napalm Records. (HV)

The Vintage Caravan @ AB (November 2019)

 

Brutus (Swamp Stage, 15u50 – 16u35)

Het eigenste Brutus werd vrij last minute aan de affiche toegevoegd, daar er enkele bands finaal toch verstek moesten laten gaan, waaronder Benediction en Cradle Of Filth. Onder meer de Brexit zorgt dan toch voor meer logistieke problemen dan verwacht. Gelukkig staan er in ons Belgenlandje genoeg klassevolle bands paraat die zich zeer flexibel willen en kunnen opstellen. Brutus is daar gerust één van. De laatste jaren is deze harde rockband aan een steile opmars bezig. Albums als Burst en het meest recente Nest mogen stuk voor stuk successen genoemd worden. Het gekende feit dat zangeres Stefanie Mannaerts tevens de drums geselt, zorgt voor die extra dosis pit. Brutus zal ongetwijfeld opnieuw garant staan voor een grote brok energie! (AB)

 

Suicidal Angels (Swamp Stage, 17u15 – 18u00)

Het Griekse Suicidal Angels mag in onze contreien vooralsnog eerder onder de radar gebleven zijn, desalniettemin mogen deze heren gerust gerekend worden tot de betere thrashbands van het moment. Suicidal Angels draait ondertussen toch al enkele jaren mee, waarbij voornamelijk sedert 2016 met het album Division Of Blood de carrière van dit gezelschap in een stevige stroomversnelling terecht gekomen is. De opvolger Years Of Agression uit 2019 wist het niveau ten aanzien van diens voorganger nog wat op te krikken, waardoor Suicidal Angels meer dan haar plaatsje in deze ’tien om te zien’ verdiend heeft. Verwacht u aan stevige en snedige thrash metal, waarbij de kippenvelmomenten ongetwijfeld niet op een hand te tellen zullen zijn. Een absolute must see! (AB)

 

Gloryhammer (Prison Stage, 17u55 – 18u40)

De Schotten met Zwitserse frontman die in eigen dorp beter bekend is als notaris zullen ongetwijfeld weer power metal met een korrel zout nemen en zorgen voor de nodige hilariteit op de Prison Stage met hun overgedimensioneerde attributen zoals namaak voorhamers. Gloryhammer heeft ondertussen drie albums op de mensheid losgelaten waarvan de laatste, Legends From Beyond The Galactic Terrorvortex zonder twijfel een schot in de roos was dankzij moedwillige over the top ingrediënten waarmee de band de draak steekt met mantel en zwaard power metal. (HV)

Gloryhammer @ Forta Rock 2019 – Nijmegen – NL

 

Moonspell (Swamp Stage, 18u40 – 19u35)

Hoogmeesters van de gotische metal en vaandeldragers van de Portugese metal tout court is een geschikt etiket dat u op de jongens uit Lissabon mag kleven. De geschiedenis van Moonspell begon net geen dertig jaar geleden in de buitenwijken van de Portugese hoofdstad en bracht zonder enige zin voor overdrijving een aantal klassiekers in het genre voort. De huidige outfit is lichtjes veranderd sinds hun vorige passage in België nadat sticksman Miguel Gaspar vorig jaar besloot de band te verlaten en vervangen werd door de polyvalente drummer Hugo Ribeiro. We krijgen ongetwijfeld een flinke portie tracks uit Hermitage, het jongste album van het kwintet die relatief goed ontvangen werd. (HV)

Moonspell @ Headbanger’s Balls Fest 2019 – Izegem

 

Ostrogoth (La Morgue, 19u35 – 20u35)

Old school heavy metal fans zullen ongetwijfeld uitkijken naar het Gentse Ostrogoth. Een band die al ruim veertig jaar een gevestigde waarde is binnen de Belgische metalwereld en ver daarbuiten met als boegbeeld drummer Mario Pauwels die ondertussen al bijna tien jaar geleden het gezelschap kreeg van Oostendenaar Josey Hindrix achter de micro. De shredders van dienst zijn tegenwoordig Brusselaar Fré Ost en Nederlander Bram Engelen aangevuld met bassist Gery Verstreken. Het feit dat ene James Hetfield fan is van deze band zegt genoeg. (HV)

Mario Pauwels – Ostrogoth @ Headbanger’s Balls Fest 2019 – Izegem

 

Tarja (Prison Stage, 19u35 – 20u35)

Tarja Turunen is een beetje de vreemde eend in de bijt in deze selectie van tien bands op dag één, maar met Epica als headliner lijkt dit toch een iets logischere keuze. Epica hier voorstellen leek ons niet meteen nodig, want wie kent de Nederlandse band nog niet met Ieperse gitarist.

De Finse soprano die al een aantal jaren in het zuiden van Spanje woont is uiteraard bekend van haar periode bij Nightwish maar bouwde het afgelopen anderhalf decennium aan een sterke solo carrière met een aantal albums die hier wellicht niet aan bod zullen komen, hier denk ik onder andere aan haar klassiek werk of haar Kerstplaten. (HV)

Tarja Turunen @ Rock The Coast 2019 – Fuengirola – Spanje

 

Mayhem (Swamp Stage, 20u30 – 21u30)

Het Noorse Mayhem hoeft al lang geen introductie meer. Al bijna 40 jaar zaaien deze grondleggers van de black metal dood en verderf en niet alleen op figuurlijk gebied. Ondertussen behoren de wilde jaren wel tot het verleden en is Mayhem uitgegroeid tot een een van de grootste act binnen het (black)metalgenre. Bovendien blijven deze heren absoluut niet teren op de successen uit het verleden. Zo wordt er met de regelmaat van de klok niet nieuw werk afgeleverd, dat zeker en vast niet minderwaardig is aan platen zoals De Mysteriis Dom Sathanas. De meest recente langspeler Daemon, gevolgd door de zeer recentelijk verschenen ep Atavistic Black Disorder / Kommando vormen daar het mooiste bewijs van.

 

At The Gates (Prison Stage, 21u30 – 22u30)

Met At The Gates krijgen we zowaar nog een grondlegger van een de vele subgenres binnen het metalgenre. Waar Mayhem aan de wieg stond van de black metal, mag hetzelfde gezegd worden van At The Gates maar dan wel met betrekking tot het melodic deathmetalgenre. Het uit 1995 afkomstige meesterwerk Slaughter Of The Soul wordt immers niet zomaar gerekend tot een van de meest invloedrijke platen binnen de ‘melodeath’. 1995 bleek evenwel ook een tijdelijke eindhalte te zijn voor de band, waarna de stekker er voor maar liefst bijna 20 jaar werd uitgetrokken. Gelukkig kruipt het bloed waar het niet gaan kan en werden de fans in 2014 getrakteerd op de comebackplaat At War With Reality. Sindsdien zagen er nog twee platen het levenslicht, waarbij voornamelijk het meest recente werkstuk The Nightmare Of Being werkelijk met lof wordt overladen.

 

Channel Zero (Prison Stage, 12u15 – 13u00 EN Swamp Stage, 22u30 – 23u30)

U leest het goed. Onze eigenste metaltrots Channel Zero zal op vrijdag 13 augustus niet één maar wel twee keer haar opwachting maken op Alcatraz. De speelvreugde bij deze heren kent blijkbaar geen grenzen. Om 12u15 zal Channel Zero zowaar deze heuglijke driedaagse formeel aftrappen, waarbij de focus zal komen te liggen op het meer recenter werk van deze band. Recenter werk dat trouwens ongelofelijk sterk is. Albums als Exit Humanity, Kill All Kings en Feed Em With A Brick zijn stuk voor stuk oerdegelijke albums die garant staan voor een dosis groovy thrash metal. Het hoeft weinig betoog dat het spreekwoordelijke dak er tijdens de eerste minuten van deze langverwachte editie van Alcatraz volledig zal worden afgeblazen.

 

Nadat de band overdag ongetwijfeld wat heeft kunnen bekomen van het geweld op het middaguur, maken de heren van Channel Zero ’s avonds opnieuw hun opwachting. Dit keer als afsluiter van de Swamp Stage, waarbij de band de fans zal trakteren op een old school setlist. Verwacht u dus maar aan een resem knaller van het debuutalbum Channel Zero, Unsafe en Black Fuel. Dat het zal kolken gedurende de eerste festivaldag is nu al een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid! (AB)

 

Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar, maar wacht vooral niet te lang meer. De tickets vliegen namelijk de deur uit, waardoor het niet lang meer zal duren vooraleer de organisatie het bordje ‘uitverkocht’ zal mogen uithangen. Iets met een gewaarschuwd man en een gewaarschuwd vrouw. Hopelijk trappen we met dit gezegde op niet al te veel ‘woke’ tenen…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X