The Vintage Caravan – Monuments
Label: Napalm Records
85
Hughes Vanhoucke

Vijftien jaar terug besloten twee prille IJslandse tieners, Óskar Logi Ágústsson en Guðjón Reynisson, een rockband op te richten in hun thuishaven Álftanes, een groep schiereilanden in het zuidwesten van het eiland.
De twee hadden toen de leeftijd bereikt van plechtige communicanten in België.

Vijf jaar later kwamen ze op de proppen met een eerste full length op een leeftijd die bij ons te jong is om een rijbewijs te halen. Dat is inmiddels zeven jaar geleden wanneer de band internationale bekendheid begon te genieten.
Anno 2021 brengt het psychedelische rocktrio The Vintage Caravan haar vijfde langspeler uit, Monuments en zijn de jongens voor het gemak verhuisd naar Denemarken aan de grens met Duitsland.

Ondertussen vertrok drummer Guðjón Reynisson en werd zijn plaats zes jaar geleden ingenomen door Stefán Ari Stefánsson terwijl bassist Alexander Örn Númason al bijna een decennium deel uitmaakt van het trio.
De band kreeg internationale bekendheid, waren te zien op gerenommeerde festivals en mochten die in 2019 het voorprogramma verzorgen voor Opeth en dat is uiteraard niet aan iedereen gegeven.

Óskar Logi Ágústsson – The Vintage Caravan @ AB – Brussel (Foto genomen in opdracht van La Heavy Magazine Spanje)

The Vintage Caravan is inmiddels een klinkende naam in het psychedelische en klassieke rocksegment en moet voor niemand onderdoen. Niemand!
Met de ervaring die het trio het afgelopen decennium opgedaan heeft is het een stuk volwassener geworden en dat is in alle zinnen merkbaar. Monuments telt elf composities en is goed voor een vol uur rijpe en genietbare klassieke en vintage rock.

Twee maand geleden verscheen de allereerste single en video, Whispers, die tevens het eerste nummer is die je hoort wanneer je de schijf beluistert. Typisch The Vintage Caravan, met een op en top retroclassic- en bluesrocksound gebracht door drie jonge IJslanders die nog lang de leeftijd van 30 jaar niet bereikt hebben.
Talent bij overschot. Liefhebbers van seventies rock krijgen hier nieuwe spijs geleverd op een gouden serveerbord.

Het daaropvolgende Crystalized begint op een rustigere toon met een korte bluesy snarenstreling tot na dik een halve minuut wat meer ritme in komt en na meer dan een minuut de stem van Óskar Logi Ágústsson te horen krijgt dat vanaf dat ogenblik hedendaagse rock mengt met knipogen naar de seventies zonder de lekkere solo te verwaarlozen.
Song #3, Can’t Get You of My Mind gaat geleidelijk verder op hetzelfde elan als Crystalized. Modern en vintage tegelijkertijd én aanstekelijk.

Monuments staat vol met aantrekkelijke rockanthems maar er is ook plaats voor rustige ballads zoals This One’s For You een beetje voor halfweg. Forgotten schudt de luisteraar wakker die wat de aandacht verloren was met een aantal goed gemikte drumsalvo’s. En zo gaat het album verder, een must voor elke liefhebber van kwalitatieve muziek. Hell is nog zo’n lekker nummer en is voorzien van een intense gitaarsolo, hetzelfde kan trouwens gezegd worden van Torn In Two met een aantal hartstochtelijke instrumentale passages.
Dit voortreffelijke werk wordt afgesloten met het rustige en atmosferische Clarity die de kers op de taart vormt.

Net als bij de cover van hun doorbraak Voyage prijkt opnieuw een rustieke en kleurrijke woonwagen op de voorkant van deze nieuwe release, een heel leuk ontwerp aan de hand van Sebastian Jerke.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X