Moonspell - Hermitage
Label: Napalm Records
80
Hughes Vanhoucke

Het heeft een tijdje geduurd om de opvolger van het conceptalbum 1755 in de rekken te zien liggen bij onze favoriete platenboer, maar geen geklaag, Hermitage is sinds afgelopen vrijdag beschikbaar en is terug in het Engels ingezongen. Als dat goed nieuws is laat ik in het midden al vond ik het zeker niet mis om de Portugezen te beluisteren in hun eigen taal en het idee van een conceptalbum met daaraan vastgeknoopt een les geschiedenis is naar mijn bescheiden mening voor herhaling vatbaar.

Hermitage is inmiddels het dertiende werk van de gotische metalband uit Lissabon. Met een gemiddelde van om de twee jaar een nieuw album kunnen we zeggen dat Moonspell een best productieve band is, zowel in de studio als on stage. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat we de kans krijgen om het vijftal ergens in België of omstreken live aan het werk te zien, met uitzondering van annus horribilis 2020 en misschien ook wel 2021.

Moonspell anno 2019 @ Headbanger’s Balls Fest – Izegem

De in de VS opgegroeide drummer Miguel Gaspar verliet na 28 jaar vorig jaar de band waardoor Fernando Ribeiro het enige oorspronkelijke bandlid geworden is van de roedel. Gaspar werd vervangen door ene Hugo Ribeiro die geen familiale banden heeft met de frontman ondanks beiden dezelfde familienaam hebben net als honderd duizenden Portugezen. Miguel Gaspar heeft de drumstokken niet opzij gelegd en heeft vorige zomer bevestigd dat hij werkt aan een nieuw project.

Een aantal maanden terug mochten we al kennis maken met de eerste single van Hermitage, The Greater Good voorzien van een lyricvideo ontworpen door Guilherme Henriques. Helaas kreeg de video een leeftijdsbeperking aangemeten door YouTube waardoor veel potentiële kijkers afhaken omdat je moet doorklikken om de clip te bekijken. Daarnaast kregen de volgers van de wolven een cryptische boodschap van alfareu Fernando Ribeiro met de melding dat Moonspell de laatste jaren van zijn carrière aanvatte in de winter van zijn bestaan.

Het album in zijn geheel draait om het innerlijke gevoel van de mens na een jaar vol vragen en muizennissen zonder dat het kwintet haar fans en luisteraars wilt beïnvloeden en als ze dat mochten doen dan willen ze enkel muzikaal influenceren. De band nodigt met deze langspeler uit om eenvoudig en bescheiden te zijn.

Hermitage wordt aangevat op een relatief melodieuze wijze met de eerste single. De rest van het album blijft behoorlijk zacht en introspectief al worden er ook andere paden bewandeld zoals tijdens The Hermit Saints waarin we bij momenten een wat meer tekeergaande frontman waarnemen terwijl tijdens bepaalde stukken de keyboards invloedrijker zijn dan in andere, zoals in bij voorbeeld Common Prayers.
Diehardfans zullen mogelijk niet 100 % tevreden zijn met de gang van zaken. Feit is dat met Hermitage de deur opengezet wordt voor fans van andere sub-genres van het metaluniversum en is ook een bevestiging dat Moonspell iets gemeenschappelijk heeft met de prent Forrest Gump. “Life (in dit geval Moonspell) is like a box of chocolates. You’ll never know what you’re gonna get”. Verrassen doen ze altijd, ontgoochelen deden ze bij mij nog nooit.

Hermitage werd opgenomen, gemixt en gemastered door de in Colombia geboren Jaime Gómez Arellano die in het verleden al samenwerkte met Paradise Lost, Ghost, Primordial, Ulver,Gómez Arellano is tevens eigenaar de Orgone Studios in Londen en is ook bekend als drummer bij de Britse prog band Messenger.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X