Danko Jones over Wild Cat
Bart Van Gestel

Danko Jones bracht in maart zijn nieuw plaatje Wild Cat uit. Promotiegewijs volgde daarop een festivaltoer welke de band op de Graspop Metal Meeting-bühne bracht. Voor ons een uitgelezen kans om mijnheer Jones himself de kans te geven om te vertellen over deze nieuwe plaat.

Amped-Up: Kan je wat vertellen over je nieuwe plaat?

Danko Jones: Jazeker. De titel is Wild Cat. Ze kwam uit in maart. De eerste single is My little RnR. Hopelijk volgt er nog een tweede single. dat zou dan You Are My Woman moeteen worden, Of I Gotta Rock, de openingstrack. De publieksrespons is geweldig. We zijn blij met hoe de plaat nu is. Ikzelf ben er echt trots op. Net als mijn vorige album Fire Music. Daar ben ik ook erg op gesteld. Ik vind dat beide albums zeer complementair zijn. Ik denk ook dat dit de richting is welke we uit willen.

Amped-Up: Welke benadering is er toegepast voor Wild Cat? Ging je anders te werk dan voorheen?

Danko Jones: Nee. En dat is in feite de verandering: we bleven dezelfde weg volgen voor zowel deze nieuwe plaat als de vorige. Als je terug kijkt naar de vorige platen, dan was er altijd wel een of andere factor welke veranderd werd. Ofwel kwam er een nieuwe producer aan te pas, of een andere studio. Of we wisselden van line-up. Of meerdere van deze dingen werden veranderd. Eric Ratz was onze producer op Fire Music. Hij werkt vanuit bepaalde studio’s. Vespa en Revolution. En onze line-up bleef dezelfde. Rich Knox is nog steeds onze drummer. Ook op de nieuwe plaat. Er is een duidelijke cohesie ontstaan tussen ons. Je kan het voelen in de nieuwe plaat. Zowel Wild Cat als Fire Music zouden wel eens de twee beste platen in onze discografie kunnen worden, net omwille van deze factoren. Ik bedoel: Eric is een goede producer. Hij voelt zich zeer comfortabel in de eerder genoemde studio’s. En wij voelen ons als band comfortabel, als één geheel. Het is eigenlijk de eerste keer in het bestaan van de band dat we ons gedrieën zo goed voelen. We spenderen veel tijd bij mekaar, er wordt veel gelachen en dat werpt vruchten af. Voorheen waren we altijd met twee, en stond er eentje mee te kijken langs de lijn. Nu zijn we meer een echte band.

Amped-Up: Ook in het schrijf- en compositieproces?

Danko Jones: Jazeker. Ik kom af met een riffje, JC is erg goed in arrangementen. We brengen alle elementen binnen als een eenheid en we schaven samen bij hier en daar. Soms schrijven we samen ter plekke aan een song.

Amped-Up: De titel Wild Cat

Danko Jones: …er is geen diepere betekenis achter de titel, als je daarachter zoekt. Het klinkt gewoon lekker rock en roll. Soms proberen journalisten of luisteraars te zoeken naar een diepere betekenis. Maar er hoeft niet altijd iets diepers aan te pas te komen. Er is steeds die constante zoektocht naar een diepere betekenis in wat je wordt aangereikt, maar onze muziek rockt gewoon en dat zou in feite genoeg moeten zijn. Er is genoeg heavyness om het boeiend te houden. De continue zoektocht naar betekenis maakt het allemaal soms betekenisloos, begrijp je? Hou het gewoon simpel. Ik houd het liever eenvoudig en pretentieloos.

Amped-Up: Welke zijn je favoriete songs op deze plaat?

Danko Jones: Dan kies ik meteen voor My Little RnR en You Are My Woman. Maar ik hou eigenlijk van alle songs welke het album gehaald hebben.

Amped-Up: Over de oorsprong van de band. Aanvankelijk was het niet de bedoeling om te gaan opnemen met Danko Jones. Hoe is het er dan toch uiteindelijk van gekomen?

Danko Jones: We wilden eerst bekend geraken als live-band welke een beetje bekend geraakte met mond-tot-mond reclame. Dit hebben we een tweetal jaar zo vol gehouden. We speelden gewoon. We werden min of meer bekend, in Canada dan toch. Onze tournees werden groter, en dan stootten we op de praktische beperkingen. Toeren kost geld. We traden ook steeds op zonder merchandise. Het werd dus eigenlijk een beetje bittere noodzaak. We zien dit eigenlijk tegenwoordig ook niet meer gebeuren. Nu heeft een beginnende band bij wijze van spreken al een single uit, met gedrukte shirts en al, nog voor ze op een podium gestaan hebben. Maar wij wilden onze reputatie afdwingen door middel van onze live shows, en dat is ons gelukt ook. We werden niet op de radio gedraaid, omdat het genre toen niet populair genoeg was. Als je met je concerten reclame kan maken, dan ben ik blij.

Amped-Up: Vandaag zitten we hier op de Graspop Metal Meeting. Maar ik herinner me dat je vorig jaar headliner was op het Sjock Festival in Gierle.

Danko Jones: Ik vind Sjock een geweldig festival. Dat is een festival dat zich echt concentreert op Rock en Roll. Het is misschien niet zo enorm populair, maar dat is een festival waar wij thuis horen. Natuurlijk vinden wij Graspop ook geweldig. Ik vind het trouwens een van de beste festivals in Europa. Maar het is metal-georiënteerd. Maar wij zijn meer voor de frisse lucht. Wij zijn meer een rustpunt tussen alle metalbands. En daar hou ik wel van. Ik ben een fan van metal. Maar op een festival zoals Sjock zijn we echt helemaal in ons element. We zijn begonnen als een garage-punk band, maar evolueerden geleidelijk aan naar een hardrockband. Maar onze wortels liggen in de garage-punk. Maar als we dan op Sjock staan is het echt ge-wel-dig. Ik denk dat we vier jaar geleden voor de eerste keer daar mochten spelen. Toen stonden we tussen bands als Nashville Pussy, Guitarwolf, Peter Pan Speedrock. Vorig jaar speelde we met de Nomads en Kid Congo Powers. De Flat Duo Jets geraakten er toen niet dat weet ik nog. Dat zijn de bands waar wij tussen horen. Daarom zou ik graag elk jaar wel uitgenodigd willen worden om daar te spelen.

Amped-Up: Zou je graag daar als toeschouwer rondlopen?

Danko Jones: Natuurlijk. Ik weet nog dat ik dat eens gedaan heb op Wacken Open Air in Duitsland. Ik was er geboekt om op twee dagen te komen spreken. De twee andere dagen heb ik er gewoon rond gehangen.

Amped-Up: Is het voor jou gemakkelijk om op een festival rond te lopen zonder al te veel gestoord te worden?

Danko Jones: Iedereen blijft wel cool. Ik ging vandaag shoppen op de Metal Market. Sommige kwamen wel af voor een foto, maar het valt wel mee. Ik ben niet Ian Gillian hé (lacht).

Danko Jones – Graspop Metal Meeting 2017

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X