Björn Strid staat wellicht het meest bekend als zanger van de Zweedse melodische deathmetalband Soilwork. Maar daarnaast heeft hij ook een voorliefde voor seventies en eighties classic rock/AOR die hij graag met ons wil delen via The Night Flight Orchestra. En daar verkeert hij in goed gezelschap om via Nuclear Blast zijn derde schijfje, Amber Galactic, vrijdag wereldkundig te maken.

In 2012 kregen we al Internal Affairs en in 2015 Skyline Whispers van deze band voorgeschoteld. Wie deze releases heeft gehoord kan met Amber Galactic nog meer van hetzelfde verwachten, alleen wéér een stukje beter. Wie niet met deze band vertrouwd is, zal geneigd zijn om dit te catalogeren in de sectie “foute muziek”, want dit is natuurlijk mijlenver verwijderd van het vertrouwde geluid van zijn leden. En dat zijn naast Björn Strid o.a. Soilwork-bandgenoot David Andersson en Arch Enemy/Spiritual Beggars-bassist Sharlee D’Angelo. Mean Streak-drummer Jonas Källsbäck, gitarist Sebastian Forslund en keyboardspeler Richard Larsson completeren de line-up.

Deze band neemt zichzelf dan ook niet heel erg aux sérieux maar vergis u niet beste vrienden, deze nummers zijn stuk voor stuk erg goed gemaakt en gebracht. Meer nog, was een nummer zoals Jennie in de jaren tachtig uitgebracht, het was zeker hitlijstmateriaal geweest. The Night Flight Orchestra heeft dan ook bakken talent in huis en het zouden geen Zweden zijn mocht er melodiegewijs al eens hoge toppen worden geschoren.

Zo zou een nummer als Sad State Of Affairs van die eerste Kiss-platen kunnen komen met voor de volledigheid nog een extra toetsje seventies Alice Cooper aan toegevoegd. Jennie is zondermeer een topnummertje met heel wat referenties naar een Supertramp of Electric Light Orchestra, voortglijdend op een prachtige melodie en met heel smaakvol gitaarwerk. Met de synthesizergeluidjes van Domino bevinden we ons volop in de jaren tachtig met een intro die me aan de achtergrondmuziek van de film Bloodsport (en nog zo veel andere) doet denken.

Josephine zou evengoed als filmmuziekmateriaal kunnen aangeboden worden (toch in die jaren) en zou een gezamenlijke compositie van Billy Joel en Toto kunnen zijn. Strip Space Whisperer van zijn rockjasje en de melodie had Zweden toen terug een overwinning opgeleverd op het songfestival. Er zijn al enkele vrouwennaampjes gepasseerd maar Something Mysterious doet me denken aan Kayleigh gekruist met een Survivor of Foreigner-deuntje.

Amber Galactic is dus enerzijds een “trip down memory lane” maar is anderzijds zo verdomd goed gemaakt en beluistert zo lekker dat je enkel maar kan hopen dat deze band ook eens live kan passeren. De drukke agenda’s van de bandleden in acht genomen zal dit wellicht niet evident zijn. Ondertussen moeten we het stellen met deze schijf die, wat ons betreft, nog vaak zijn rondjes zal mogen draaien.

Tracklist :

  1. Midnight Flyer
  2. Star Of Rio
  3. Gemini
  4. Sad State Of Affairs
  5. Jennie
  6. Domino
  7. Josephine
  8. Space Whisperer
  9. Something Mysterious
  10. Saturn In Velvet
Share This
X