Sylosis – A Sign Of Things To Come
LABEL:
Nuclear Blast Records
RELEASEDATUM:
8 september 2023
86

Binnen het metalcoregenre klinkt de naam Josh Middleton werkelijk als een klok. De man in kwestie nam in 2016 namelijk de aartsmoeilijke taak op zich om de Britse metalcoregigant Architects te vervoegen als gitarist. Kort voordien had de band namelijk afscheid moeten nemen van stichtend lid Tom Searle die op zijn 28e de oneerlijke strijd tegen kanker verloor. Wat voor het grote publiek misschien minder gekend is, is het feit dat Josh naast Architects nog actief is in enkele andere muzikale projecten. Meer nog, op amper 15 jarige leeftijd richtte Josh Middleton namelijk de band Sylosis op, waarbij steevast de kaart getrokken werd van spijkerharde, old school metalcore, conform de tijdsgeest van de jaren 2000. Ondanks de diverse wereldtournees met Architects bleef Josh tijd vrijmaken voor Sylosis. Ondertussen zijn de wegen van Josh en Architects gescheiden waardoor opnieuw de volledige aandacht naar Sylosis kan gaan. Het ideale moment, want op 8 september verscheen met A Sign Of Things To Come namelijk de zesde langspeler van Sylosis, hetgeen wederom mogelijk gemaakt wordt via de support van Nuclear Blast Records.

Sylosis draait zoals gezegd al heel wat jaren mee, maar toch wist deze band op ondergetekende nooit een onvergetelijke indruk na te laten ondanks dat alle voorgaande albums wel degelijke de nodige aandacht toebedeeld gekregen hebben. Een stelling die na het beluisteren van deze nieuwste telg meteen aanvoelt alsof we luidop aan het vloeken zijn in één van Gods vele Huizen, want met deze A Sign Of Things To Come levert Sylosis zo maar even een plaat af die ongetwijfeld zal meedingen naar de prijs voor metalcore album van het jaar 2023!

Een boude uitspraak, maar eentje die absoluut niet overdreven is. het lijkt namelijk wel alsof Josh Middleton – ook anno 2023 nog steeds de drijvende kracht achter Sylosis – zichzelf als het ware opnieuw uitgevonden heeft. De nummers bruisen werkelijk van de energie, waarbij de combinatie tussen metalcore en thrash metal brutaler dan ooit klinkt. Het is dan ook een understatement om te stellen dat het tempo hoog ligt. Tijdens opener Deadwood lijkt het wel of de band een brok opgekropte frustratie er uit wil meppen, waarbij we zowaar zelfs lichte industrial invloeden kunnen ontwaren in de stijl van Fear Factory. Ook nummers als Poison For The Lost, Eye For An Eye en Judas zullen live ongetwijfeld inslaan als een bom.

 

Een tweede aspect dat zeker belicht moet worden, zijn de impressionante vocals van frontman Josh Middleton en dan in het bijzonder de clean gezongen passages. Meer dan eens wist de band tijdens de clean gezongen refreinen de nummers naar een nog hoger niveau te tillen zonder ook maar op enig ogenblik de melige toer op te gaan. Zelfs tijdens het ingetogen, ronduit emotionele nummer Absent weet de band haar spreekwoordelijke ‘sérieux’ te bewaren, hetgeen enkel de grotere spelers binnen het genre à la As I Lay Dying en Currents gegeven is.

Het beste heeft Sylosis overduidelijk bewaard voor het einde, want A Godless Throne mag gerust beschouwd worden als de perfecte blend van alle positieve elementen die hierboven reeds in geuren en kleuren werden toegelicht. Het nummer opent strak en fel, waarbij gaandeweg de nodige atmosfeer wordt toegevoegd en Josh Middleton de luisteraar opnieuw verbluft weet achter te laten met zijn vocale uithalen. De lang uitgesponnen, van emotie en gevoel doorspekte gitaarsolo maakt dit nummer er alleen maar nog beter op.

A Sign Of Things To Come is dan ook een uitermate gevarieerde plaat geworden, waarmee Sylosis zich zonder enige twijfel naar de Champions League van het metalcoregenre zal weten te katapulteren. Dit is werkelijk metalcore zoals we het graag hebben: snedig, hondsbrutaal en snel, maar tegelijkertijd ook de juiste snaar rakend door toedoen van de perfect uitgebalanceerde cleane zanglijnen. Enkel en alleen het artwork weet niet volledig te overtuigen, maar dat doet evident niets af aan de muzikale handgranaat die we hier op onze boterham geworpen krijgen. Ga dat vooral luisteren en oordeel zelf!

Tracklist:

  1. Deadwood
  2. A Sign Of Things To Come
  3. Pariahs
  4. Poison For The Lost
  5. Descent
  6. Absent
  7. Eye For An Eye
  8. Judas
  9. Thorns
  10. A Godless Throne

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X