BEAR – Vanta
LABEL:
Pelagic Records
RELEASEDATUM:
29/09/2023
85

Heb je je ooit afgevraagd hoe het voelt om verpletterd te worden door een hamer van tien ton? Wel dat is nu ongeveer de sfeer waar de Antwerpse stormram BEAR voor staat.

BEAR komt uit de 2e grootste stad van België, Antwerpen, de thuisbasis van een bloeiende lokale metal- en hardcorescene sinds de jaren 90. Dit jaar vieren ze hun 10-jarig jubileum als band. Met sindsdien al drie albums uitgebracht en optredens op festivals als Graspop, Roadburn, Rock Herk, Euroblast, UK Tech Fest, Complextiy Fest en headlinetours door Europa en India, heeft de band naam gemaakt in de undergroundscene, met zware muziek, als een van de meest straffende live-acts die er zijn. Daarmee herroept BEAR de geest van grote hardcorebands uit de jaren 90… bands als Catharsis of Gehenna, bands waarvan de rauwe energie, compromisloze uitvoering en meedogenloos gewelddadige uitvoering even energiek en verkwikkend waren als verwarrend voor het vaak verbijsterde publiek.

Met zijn progressieve hardcore luidt BEAR zijn triomfantelijke terugkeer in met zijn langverwachte nieuwe album, Vanta. BEAR komt voort uit de smeltkroes van persoonlijke beproevingen (kanker, een wereldwijde pandemie, verbroken relaties en diepgaand verlies) en heeft een album gemaakt dat resoneert met de pijn, angst en angst die onze menselijke ervaring bepalen. Vanta, vernoemd naar de donkerste bekende substantie, vertegenwoordigt de reis van de band door zijn meest uitdagende tijden. Het is een bewijs van hun veerkracht, een onbeschaamde en meedogenloze auditieve reis die onbevreesd door de storm van tegenspoed navigeert. Maar onder zijn woeste uiterlijk onthult het album ook de schoonheid die in het lijden schuilt, en onderstreept het de diepgaande waarheid dat er geen licht bestaat zonder duisternis.

Met elf nummers (en een speeltijd van een kleine 45 minuten) staat Vanta als een baken van doorzettingsvermogen en standvastigheid in het licht van het tumult van het leven. Al drie nummers heeft de band al op de wereld losgelaten. Eind april kregen we de titeltrack, Vanta, op ons bord gesmeten. Naar BEAR-normen een relatief “rustig“ nummer waarbij er vlot gewisseld wordt tussen screams en cleane stem. Halfweg juni verscheen Piece ten tonele. Hier benut BEAR de rauwe intensiteit van hardcore uit de jaren 90, waarbij meedogenloos geschreeuw wordt gecombineerd met brutaal afgestemde riffs. Tenslotte is er Defeatist, geïnspireerd door de strijd tegen kanker. En dit komt muzikaal ook zo over, een muzikale strijd van de angst en het overwinnen van deze ziekte. Cisplatin handelt ook over deze strijd.

Earthgrinder handelt dan weer over de mentale strijd die overwonnen moest worden door de isolatie ten tijde van de pandemie. Serpent is een track waarbij de band meer de progressieve kant opzoek. De ingrediënten van BEAR zijn nog aanwezig, maar toch is dit een nummer dat iets verder weg staat van de rest. Opener Atone en afsluiter Andram kunnen we best vergelijken met een achtbaan, een opeenvolging van emoties, meedogenloos geschreeuw en brutaal afgestemde riffs.

Vanta is niet zomaar een album. Het is de belichaming van BEARs reis door persoonlijke en mondiale onrust, hun transformatie van slachtoffers van de omstandigheden naar voorbodes van hoop. Het is een luide roep voor iedereen die het hoort: ondanks de meest sombere duisternis kan er nog steeds licht zijn.

Tracklist

 1. Atone
 2. Cisplatin
 3. Defeatist
 4. Repose Beyond Fate
 5. Vanta
 6. Earthgrinder
 7. ArmMe
 8. Cells
 9. Piece
 10. Serpents
 11. Andram

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X