Alcatraz 2023: Tien Om Te Zien Op Zaterdag!
Ashley Bickx

Midden augustus vormt Kortrijk weer het epicentrum voor al wie het metalgenre een warm hart toedraagt. Wat ooit begon als een eerder kleinschalig festival is ondertussen uitgegroeid tot een driedaags evenement, waarbij zelfs de buitenlandse fans stilaan hun weg naar Kortrijk weten te vinden. Dit jaar mag Alcatraz 15 kaarsjes uitblazen. Een mijlpaal die de organisatie niet zomaar voorbij wou laten gaan, want dit jaar oogt de line-up nog imposanter dan de jaren voorheen. De kracht van Alcatraz zit hem dan ook in het feit dat het festival qua oppervlakte (nog) niet te beschouwen is als een massafestival, terwijl jaar na jaar de line-up bomvol staat met ronduit weergaloze metalbands. Naar goede gewoonte schotelen we u ook dit jaar een driedelige festivalpreview voor, waarbij we ondertussen aanbeland zijn bij dag 2!

 

Schizophrenia (Morgue – 12u10):

Dag twee wordt meteen afgetrapt met een stevige dosis death metal. In de Swamp staat namelijk Maceration geprogrammeerd, terwijl in La Morgue onze landgenoten van Schizophrenia geprogrammeerd staan. Deze jonge wolven brachten vorig jaar met Recollections Of The Insane een dijk van een debuutalbum op de markt, waarbij referenties naar Morbid Angel, Krisiun en andere grootheden binnen het genre nooit veraf zijn. De kracht van dit viertal zit hem in de uitermate explosieve combinatie van death en thrash metal, die elke show van deze band tot een unieke ervaring maken. Eerder dit jaar bracht Schizophrenia trouwens nog een ep uit bestaande uit covers van nummers die voor de band steeds een grote bron van inspiratie gevormd hebben. En het moet gezegd dat de band zich deze covers gewoonweg perfect eigen heeft weten te maken. De ideale band om meteen stevig wakker geschud te worden met een stevige koffie of voor de liefhebbers een eerste pint!

 

Angelus Apatrida (Morgue – 13u20):

Angelus Apatrida geldt al jarenlang als één van de absolute vaandeldragers binnen het Spaanse thrashgenre. Normaliter kunnen we weinig afdingen aan de programmatie van Alcatraz, maar dit jaar moet het toch van het hart dat deze band zeker en vast een plek rond een uur of 17u00 waardig is. Anderzijds moeten er natuurlijk keuzes gemaakt worden, hetgeen te begrijpen valt. Daarnaast is het aanwezige publiek toch meestal al zeer vroeg aanwezig, dus moeten de early bands nooit voor een quasi lege tent aantreden. Metalheads weten nu eenmaal hun prioriteiten liggen op een festival. Wie van thrash metal houdt, heeft meteen dan ook geen enkel excuus om Angelus Apatrida links te laten liggen, want deze heren hebben in hun ruim twintigjarige carrière nog geen enkele slechte plaat weten uit te brengen. Het meest recente selftitled langspeelalbum geldt misschien wel als het beste to date. Thrash till dead!

 

Gaerea (Helldorado – 13u50):

Vorig jaar volgde het ene muzikale hoogtepunt het andere op, maar als er één show is die resoluut is blijven hangen, is het die van het Poolse MGLA wel. Zelden is er een band er zo in geslaagd om het aanwezige publiek compleet in vervoering te brengen. Bands in de stijl van MGLA zijn dun gezaaid, maar de organisatie is er dit jaar wel in geslaagd om met Gaerea een band naar Kortrijk te brengen, die er eveneens moeiteloos in slaagt om een gelijkaardige donkere, melancholische, van emotie doorspekte vorm van black metal aan de man te brengen. Deze heren zorgen bovendien ook visueel voor een totaalbeleving, gelet op de donkere maskers die hun identiteit volledig verbergen. Zodoende de focus volledig op het muzikale kan komen te liggen!

 

Predatory Void (Helldorado – 14u25):

Bands binnen de Church Of Ra zijn dit jaar eerder dun bezaaid, maar met Predatory Void staat dit jaar misschien wel het meest ‘hete’ project op het podium van Alcatraz. Predatory Void bestaat namelijk nog maar een jaar en is voortgesproten uit de muzikale ideeën van onder meer Tim De Gieter (Amenra, Doodseskader), Thijs De Cloedt (ex-Aborted, Cobra The Impaler) en Vincent Verstrepen (Carnation). De band bracht eerder dit jaar het ronduit geweldige debuut Seven Keys To The Discomfort Of Being op de markt, waarmee meteen de nodige vensters compleet werden verbrijzeld, getuige de ronduit lovende recensies van zowel pers als publiek. Iets zegt mij dan ook dat de Swamp uit haar voegen zal barsten…

 

Shadow Of Intent (Swamp – 17u15):

Rond kwart na 5, kan u ondergetekende met een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid volledig vooraan in de Swamp aantreffen. Shadow Of Intent staat namelijk al jaren met stip op nummer 1 op de must see lijst van ondergetekende, maar door een of ander virus werd de tournee door Europa van 2020 keer op keer uitgesteld. En u raadt het al: op het moment dat deze heren dan eindelijk naar Antwerpen konden afzakken, stak een of andere privé afspraak wel een paar stokken in de wielen. Gelukkig heeft de organisatie na de doortocht van Lorna Shore vorig jaar vast gesteld dat deathcore anno 2023 uitermate geliefd is, reden waarom Shadow Of Intent dan ook meteen mogen aantreden in de Swamp. Iets wat absoluut geen verrassing mag heten, want deze heren draaien al ruim een decennium mee en hebben met albums als Reclaimer, Melancholy en het meest recente Elegy ronduit fenomenaal werk weten af te leveren. Iedere muzikant mag gerust een virtuoos genoemd worden, terwijl frontman Ben Duerr iedereen keer op keer weet weg te blazen met zijn ronduit gruwelijke, bestiale vocalen, waarbij nagenoeg alle vocale grenzen worden opgezocht en verder worden open getrokken. Een niet te missen band, als u het ons vraagt!

 

Decapitated (Swamp – 18u45):

Aan extreem muzikaal geweld geen gebrek. De volgende band die de Swamp mag afbreken, voor het geval dit na de doortocht van Shadow Of Intent nog nodig zou zijn, zijn onze Poolse vrienden van Decapitated. Vorig jaar stonden deze heren nog op het podium van Headbanger’s Balls Fest, waarna enkele weken later de nieuwste plaat Cancer Culture werd uitgebracht. Een plaat die terug te vinden was in menig eindejaarslijstje en bij ondergetekende enkel en alleen van de troon gestoten werd door Pain Remains van Lorna Shore. De geschiedenis van Decapitated heeft veel weg van een dramatische film, maar toch wist de band steeds de diepste dalen achter zich te laten. Verwacht dan ook een hondsbrutale set boordevol moderne deathmetalsongs, die stuk voor stuk swingen als een spreekwoordelijke tiet!

 

Sodom (Swamp – 20u30):

De Teutonic Big Four zendt dit jaar Sodom af naar Kortrijk, na eerdere passages van Kreator en Destruction en dat zal het aanwezige publiek geweten hebben. We moeten er nu eenmaal geen doekjes om winden dat Sodom de meest agressieve is van de Teutonic Big Four. Qua bezetting is Sodom niet meteen het toonvoorbeeld van standvastigheid, maar desondanks slaagt frontman Tom Angelripper er toch maar keer op keer in om talentvolle muzikanten aan te trekken en om vervolgens met sterk werd voor de dag te komen. De twee meest recente opussen Decision Day en Genesis XIX moeten werkelijk niets onderdoen voor de oudere krakers als Agent Orange en Tapping The Vein.

 

Obituary (Swamp – 22u20):

Wie ook ’s avonds nog zin zou hebben in een lekker old school zompig feestje, kan om iets voor half 11 maar beter afzakken naar de Swamp stage. Aldaar zullen onze Amerikaanse vrienden van Obituary staan te popelen om de Swamp volledig onder te dompelen in een bruinkleurige gloed, die meteen een desolate sfeer zal weten op te trekken, getuige hun recente passage in de AB eind januari 2023. Tijdens die laatste doortocht stelden we vast dat Obituary de ‘classics’ met als voorloper Slowly We Rot, links laat liggen en steevast kiest voor recenter werk. Iets wat zeker niet hoeft te verwonderen, want met Dying Of Everything tekenden deze heren begin dit jaar nog voor een eerste, muzikale hoogtepunt! Het mooie weer uit Florida neemt Obituary blijkbaar alvast mee naar Kortrijk!

 

 

KK’s Priest (Prison – 23u20):

Headliner van dag twee is KK’s Priest. Iets wat bij velen ongetwijfeld een verassing geheten zal hebben, want veel naambekendheid valt deze band nog niet te beurt. Wie dieper graaft, stelt echter vast dat achter dit muzikale project twee grootheden binnen het metalgenre zitten, namelijk enerzijds Tom “Ripper” Owens en anderzijds – hoe kan het ook anders – K.K. Downing, de voormalige lead gitarist van Judas Priest gedurende maar liefst 40 jaar. KK’s Priest is bovendien niet zomaar een coverband, zoals de naam misschien ergens zou laten uitschijnen. In 2021 bracht deze band het gesmaakte debuut Sermons Of The Sinner uit terwijl eind september de opvolger The Sinner Rides Again het levenslicht zal zien. Het zal dan ook niet hoeven te verbazen dat de setlist het beste van twee werelden zal bevatten. Hoe dan ook blijft het een gedurfde en verrassend zet om KK’s Priest te programmeren als één van de drie absolute headliners. Wij zijn alvast razend benieuwd hoe dit zal uitpakken!

 

Heaven Shall Burn (Swamp – 00u20):

Voor wie na de klok van middernacht zijn trommelvliezen nog niet genoeg gepijnigd heeft met extreem muzikaal geweld, kan zeker en vast nog terecht in de Swamp voor Heaven Shall Burn. Deze sympathieke Duitsers zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot een band met een grote fanbase, zowel binnen als buiten de eigen landsgrenzen. Heaven Shall Burn levert dan ook nooit half werk af. Noch op het gebied van albums, noch op live gebied. Muzikaal valt deze band bovendien ook niet binnen één hokje te denken. Loodzware metalcore vormt hoe dan ook de hoofdmoot, maar ook elementen uit het industrial genre als het deathmetalgenre zijn nooit veraf. Bovendien bestaat Heaven Shall Burn uit een stel muzikanten die werkelijk één zijn met hun instrument en bijgevolg al vele monden hebben doen open vallen. Tegelijkertijd met Heaven Shall Burn speelt ook het Finse Amorphis in Helldorado. Reden te meer om de tweede festivaldag tot het spreekwoordelijke gaatje te gaan!

 

Wie ondertussen nog geen ticket heeft weten te bemachtigen, kan dit nog doen via de site van Alcatraz, maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid moeten gaan reppen!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X