Headbanger’s Balls Fest 2023: De Preview
Ashley Bickx

Het Europese festivalseizoen is ondertussen officieel geopend, al hebben de weergoden blijkbaar nog niet al te veel zin om te ontwaken uit een veel te langdurige winterslaap. Wanneer de thermometer eind april amper 12 graden aangeeft, is het gewoonweg vooralsnog een triestige lente. Mocht er op meteorologisch gebied begin mei nog geen gevoelige positieve verandering merkbaar zijn, hoeft dit niet meteen een ramp te betekenen. Headbanger’s Balls Fest, de officiële opener van het Vlaamse festivalseizoen, is namelijk een indoor festival en aldus niet afhankelijk van aprilse grillen gedurende de maand mei. Headbanger’s Balls Fest is ondertussen toe aan de elfde editie en is er opnieuw met verve in geslaagd om met een straffe line-up voor de dag te komen. Een line-up waarop toch wel enkele verrassende namen te bespeuren vallen. Arson, Bear, My Diligence en Psychonaut mogen de Belgische eer hoog houden, waarna het internationale blik wordt open getrokken met Lowrider, Sakis Tolis en King Buffalo. Amped-Up zou Amped-Up niet zijn als we ook deze editie niet aan een uitgebreide preview zouden onderwerpen! Ondertussen kunnen we stilaan beginnen aftellen richting 6 mei!

Wie ook deze editie wederom van de partij is, kan op zaterdag 6 mei best zo weinig mogelijk plannen maken in de voormiddag. Om 14u00 openen namelijk de deuren, waarna een half uurtje later, om 14u30 voor de minder goede verstaander, presentator Daf de festiviteiten formeel zal openen met het aankondigen van de openingsact Arson. Dat het er meteen ‘boenk’ op zal zijn, kunnen we u nu al garanderen, want de aanstekelijke mix van hard rock, rock ’n roll, punk en hardcore zal De Leest al meteen een eerste keer doen daveren op haar grondvesten. De band bracht recentelijk haar debuutalbum All In, All Sin en staat werkelijk te popelen om deze plaat aan het grote publiek voor te stellen. Moet er nog zand zijn?

 

Na het opzwepende werk van Arson zullen de liefhebbers van een stevige scheut doom gekruid met psychedelische toetsen zeker en vast aan hun trekken komen. Met My Diligence staat er namelijk één van de vaderlandse boegbeelden binnen het moderne doom genre op de affiche. My Diligence bracht vooralsnog twee planten uit met als voorlopig hoogtepunt het vorig jaar verschenen The Matter, Form And Power dat door collega Carly meer dan positief onthaald werd. Geheel terecht want deze meest recente worp heeft deze Brusselaars duidelijk geen windeieren gelegd. Zo mocht My Diligence vorig jaar nog optreden op Alcatraz, waar de aanwezigen vandaag de dag nog steeds vol lof over kunnen nakaarten.

 

Rond de klok van 17u00 zal het ongetwijfeld stuiven op het podium van Cultuurcentrum De Leest. Bear staat er namelijk om gekend om iedere show te laten evolueren tot een ware veldslag zowel voor als op het podium. Deze heren zijn ondertussen gepokt en gemazeld binnen het genre, waarbij ook het buitenland stilaan overstag begint te gaan voor deze geweldenaren. Zo tekende Bear enige tijd geleden nog een deal met het grote progressieve label Pelagic Records. Explosief, energiek, hyperkinetisch, maar bovenal beenhard zijn maar enkele adjectieven om deze unieke band te proberen beschrijven. Luister, kijk en oordeel vooral zelf zouden we zo zeggen, maar wees niet verrast als er opeens een gitaar of cymbaal door de lucht vliegt…

 

Amper anderhalf jaar geleden – tijdens de ‘Corona editie van 2021 die toen doorging in oktober – bracht Psychonaut een show op de planken om ‘U’ tegen te zeggen. Niet verwonderlijk dat de organisatie na twee edities opnieuw aanklopt bij deze sympathieke Mechelaars, want ondertussen bracht Psychonaut eind vorig jaar met Violate Consensus Reality nog een dijk van een plaat op de markt (ook niet geheel verwonderlijk via het keurlabel Pelagic Records). Een plaat waar Psychonaut ongetwijfeld nog heel wat spreekwoordelijke deuren mee zal inbeuken. Iets wat zich ondertussen al vertaald heeft in een zeer hoge notering in De Zwaarste lijst en de Willy’s Staalhard Top 100 met het nummer The Fall Of Consciousness.

 

Het Zweedse stonercollectief Lowrider mag gerust een cultband genoemd worden. In 2000 brachten deze heren namelijk een dijk van een debuutplaat uit om vervolgens de instrumenten prompt aan de wilgen te hangen. Maar liefst 13 jaar bleef het volledig stil rond deze band, waarna in 2013 toch voorzichtig het woord comeback in de mond genomen werd. Uiteindelijk moesten de fans nog zes extra jaren wachten op nieuw werk. In 2019 verscheen dan toch eindelijk nog de onverhoopte, doch langverwachte opvolger Refractions. Een plaat die Lowrider meteen weer naar de absolute top binnen het stonergenre wist te katapulteren. Jammer genoeg stak Corona de comebackplannen aardig wat stokken in de wielen, maar in 2022 kon de band dan toch de internationale hort op, hetgeen onder meer resulteerde in een straffe show op Hellfest. De organisatie is er dan ook in geslaagd om met Lowrider een unieke, zelfs zeldzame band naar Izegem te halen. Absoluut een band om naar uit te kijken!

 

In 2018 maakte Rotting Christ samen met een uitverkocht Cultuurhuis De Leest een uitstapje richting de Hellenistische cirkels van de hel. Ondertussen is Rotting Christ uitgegroeit tot één van de meest gewaardeerde zwart geblakerde bands binnen het metalgenre. Al moet het gezegd dat de band het de laatste jaren toch iets rustiger aan doet. De reden hiervoor is vrij eenvoudig. Frontman Sakis Tolis is namelijk volop bezig geweest met de opstart van een solo project. Een muzikale queeste die vorig jaar geleid heeft tot het debuutalbum Among The Fires Of Hell. Een ronduit geweldig album dat het geluid van Rotting Christ al basis neemt, maar waarbij de muzikale grenzen vervolgens volledig worden open getrokken. Bovendien was en is deze plaat volledig gratis te downloaden via het digitale platform van de man in kwestie, hetgeen alleen maar het grootste respect weet op te roepen. Na vijf jaar keert Sakis Tolis dus terug naar Izegem en dat zal het aanwezige publiek geweten. Haal die zonnecrème maar alvast boven, want dat het gloeiend heet zal worden, staat nu al als een paal boven water!

 

Wat hebben onder andere Evergrey, Amaranthe, Rotting Christ, Moonspell en Decapitated met elkaar gemeen? Juist ja, voormelde bands mochten de voorbije edities stuk voor stuk headlinen op Headbanger’s Balls Fest. Daar mag dit jaar gerust een nieuwe ronkende naam aan worden toegevoegd, want met King Buffalo wordt opnieuw volop de stoner kaart getrokken. Niet verwonderlijk, want het is een publiek geheim dat de organisatie een klein, bescheiden zwak heeft voor een vleugje stoner hier en daar. Al moet het ook gezegd dat King Buffalo niet vies is van een stevige scheut psychedelica, blues en rock ’n roll. Die combinatie resulteerde vorig jaar nog in het geweldige album Regenerator dat terug te vinden was in heel wat eindejaarslijstjes. Wanneer een band helemaal vanuit Amerika komt afgezakt naar Izegem, kan je er van uit gaan dat het de moeite zal zijn. Misschien een verrassende naam als headliner, maar als er één ding zeker is, is het wel dat Headbanger’s Balls Fest op geheel succesvolle wijze durft innoveren als het op headliners aan komt. iets waar menig festival toch een broertje dood aan lijkt te hebben…

Tickets zijn nog steeds te verkrijgen, maar wacht best niet te lang meer. Enkele weken geleden kondigde de organisatie namelijk aan dat er op dat eigenste ogenblik reeds 80% van de beschikbare tickets de deur uit waren. Niet twijfelen en gewoon bestellen!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X