Schizophrenia – Chants Of The Abyss
LABEL:
Eigen beheer
RELEASEDATUM:
7 februari 2023
77

Bijna dag op dag een jaar geleden brachten de jonge wolven van Schizophrenia hun debuutalbum op de markt, genaamd Recollections Of The Insane. Een agressieve bom boordevol thrash metal, die bovendien luisterbeurt na luisterbeurt meer en meer indruk wist te maken. Het was dan ook niet geheel verwonderlijk dat deze plaat tijdens de eindejaarsperiode opdook in menig eindejaarslijstje. Tussen het touren door en tevens in afwachting van een nieuwe langspeler, bracht Schizophrenia op 7 februari een ep uit, waarmee de band een ode wenst te brengen aan hun eigen, muzikale helden. Chants Of The Abyss bevat dan ook uitsluitend covers en zal opnieuw verschijnen in eigen beheer. Wij legden maar al te graag ons oor te luister.

Recollections Of The Insane was een dijk van een plaat. Daar kunnen we gewoonweg niet omheen. Bovendien wist de band ook live meer dan te overtuigen, want tijdens de releaseshow van Evil Invaders wisten deze heren de Trix meteen in vuur en vlam te zetten, waarmee duidelijk werd dat geen podium te groot is voor deze nog altijd piepjonge band. Met de debuutplaat in het achterhoofd lagen de verwachtingen voor deze cover-ep dan ook vrij hoog. Verwachtingen die zeker en vast niet op een teleurstelling uitdraaiden.

De muzikale helden waar Schizophrenia een ode aan brengt, zijn bovendien ook niet van de minste. De band brengt namelijk een muzikale ode aan diverse grootmachten binnen uiteenlopende metalgenres. Iets wat op zich reeds als een verrassing beschouwd mag worden, want deze heren staan namelijk garant voor een portie loeiharde death/thrash metal om U tegen te zeggen. De keuze voor Slayer, Exodus en Morbid Angel komt dan ook niet uit de lucht vallen. De keuze voor Judas Priest en Misfits des te meer, en net daar schuilt hem de kracht van deze cover ep. Schizophrenia slaagt er namelijk moeiteloos in om klassiekers binnen de heavy metal en het punkgenre te vertalen naar het meer extreme death/thrash genre zonder ook maar op enig ogenblik geforceerd voor de dag te moeten komen. Bovendien vergt het een pak muzikale techniciteit om pakweg de gitaarintro van Metal Meltdown naadloos tot leven te kunnen brengen.

 

De keuze voor Maze Of Terror van Morbid Angel en Strike Of The Beast van Exodus kunnen dan weer als minder verrassend beschouwd worden, al doet dit gelukkig niets af aan hetgeen de band hier muzikaal op de mat weet te leggen. Idem trouwens wat betreft de cover van Slayer’s Necrophiliac wat dan weer wel een minder voor de hand liggende keuze vormt.

Met covers moeten we verplicht toch altijd enige voorzichtigheid aan de dag leggen, maar ergens wisten we ruim op voorhand al dat Schizophrenia met deze ep boordevol covers opnieuw pal in de roos zou schieten. Deze Chants Of The Abyss is en blijft uiteraard een zoethoudertje, maar dan wel eentje van hoge kwaliteit. Hopelijk laat de tweede volwaardige langspeler niet al te lang meer op zich wachten, want Schizophrenia heeft overduidelijk het momentum beet!

  1. Necrophiliac (Slayer cover)
  2. Maze Of Torment (Morbid Angel cover)
  3. Metal Meltdown (Judas Priest cover)
  4. Bullet (Misfits cover)
  5. Strike Of The Beast (Exodus cover)
  6. Race Against Time (GBH cover)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X