Schizophrenia - Recollections Of The Insane
Label: eigen beheer
80
Ashley Bickx

Wat ooit begon onder de naam Hammerhead werd in 2016, na zes jaar activiteit, gewijzigd naar de naam Schizophrenia. Nog eens zes jaar later mogen de fans van een uit de kluiten gewassen portie death/thrash metal eindelijk in hun handen wrijven, want op 17 februari verschijnt met Recollections Of The Insane dan toch de langverwachte debuutplaat van deze Antwerpenaren. Niet dat de band de voorbije zes jaar stilgezeten heeft, want onder meer de in 2020 verschenen ep Voices liet horen dat deze heren absoluut niet als groentjes binnen het genre beschouwd moeten worden. Enkele jaren geleden zag ondergetekende Schizophrenia eens aan het werk op Antwerp Metal Fest, waarbij alvast een meer dan solide indruk werd achtergelaten. Benieuwd of deze solide indruk ook aanwezig is op deze debuutplaat, dewelke trouwens volledig in eigen beheer zal verschijnen.

Zes jaar wachten op een debuutplaat is lang. Daar moeten we geen doekjes om winden. Uiteraard zijn er zeker en vast verzachtende omstandigheden, maar het is een blijft een lange periode. De enige manier waarop deze Antwerpenaren het leed van de voorbije jaren kunnen verzachten is het afleveren van een dijk van een debuutplaat. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, maar zoals bij iedere debuutplaat koesteren we steeds hoge verwachtingen.

Zoals reeds werd aangehaald, is Schizophrenia een old school death/thrash metalband. Dit resulteert in sterke thrashy gitaarriffs en een nagenoeg voortdurend stevig tempo met tussendoor de nodige dosis blastbeats. De vocalen van frontman en tevens bassist Ricky Mandozzi ademen dan weer overduidelijk pure death metal uit. Op zich weinig nieuws onder de zon, ware het niet dat Schizophrenia er in geslaagd is om negen sterke composities uit de creatieve koker te sleuren, waarbij de band zich bovendien voldoende ruimte toegeëigend heeft om bij momenten wat meer ‘out of the box’ te musiceren. Zo horen we tijdens Sea Of Sorrow subtiele orchestrale arrangementen op die wat oriëntaals lijken aan te doen. Ook wat betreft het gitaarwerk wordt er geregeld op avontuurlijke wijze op los gesoleerd.

 

Naast enkele meer avontuurlijke uitstapjes is deze Recollections Of The Insane in de kern een zeer agressieve death/thrashplaat, bestaande uit leden die stuk voor stuk de nodige bagage meesleuren in hun fictieve rugzak. Negen nummers krijgen we voorgeschoteld en en van deze negen nummers zit er werkelijk geen enkel ‘opvullertje’ tussen. Met een gemiddelde speelduur van een kleine vijf minuten per nummer, slaagt de band er bovendien in om ook tijdens ieder nummer de spanningsboog voldoende hoog te houden, waardoor je als luisteraar geen enkele ‘opportuniteit’ krijgt om de aandacht even te laten verslappen. Vandaar ook dat we er ons niet aan wagen om enkele favoriete nummers te vermelden, daar we op deze manier het overige songmateriaal oneer zouden aandoen.

Concluderend kunnen we dan ook gerust stellen dat Recollections Of The Insane het lange wachten meer dan waard was. Wie een dosis death metal en thrash metal wel kan pruimen, zal zich absoluut geen buil vallen aan deze debuutplaat. De verzamelaars kunnen deze plaat bovendien met een gerust gemoed toevoegen aan hun platenkast, want het artwork verdient het om tentoon te worden gesteld. Normaliter zal Schizophrenia samen met Cyclone op 2 april aantreden als support act voor Evil Invaders in Trix. Wij hopen alvast dat deze show daadwerkelijk zal kunnen plaatsvinden. Twee maanden is nog lang, maar met onze ‘Vivaldi-trutten’ met op kop de reïncarnatie van Sméagol himself, weten we natuurlijk nooit. We hopen alvast op het beste en in tussentijd hebben we nog minstens twee maand om te genieten van deze Recollections Of The Insane!

Tracklist:

  1. Divine Immolation
  2. Cranial Disintegration
  3. Sea Of Sorrow
  4. Monolith
  5. Onwards To Fire
  6. Souls Of Retribution
  7. Inside The Walls Of Madness
  8. Fall Of The Damned
  9. Stratified Realities

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X