Headbangers Parade – preview
Yngwie Vanhoucke

Aanstaande zondag 15 januari staat het eerste festival van het jaar al gepland. Een nieuwe speler op de markt: Headbangers Parade in Den Bosch net over de Belgische grens. Onze noorderburen pakken het meteen groots aan, want ze hebben niemand minder dan Architects als headliner die met een exclusieve Benelux-show komt. Daarnaast staan er nog heel wat topbands op de affiche met Tesseract, Sleep Token, Northlane, Stake, Ghost Kid en MolyBaron. Een paar van de Amped-up-leden waren eergisteren aanwezig op de show van Architects in Dusseldorf en geven je hier enkele redenen waarom je dit festival niet links mag laten liggen!

Eerst en vooral kijken we naar de opener van het festival: Molybaron. Molybaron is een Iers/Franse band onder leiding van Gary Kelly en Steve Andre die een mix van progressieve rock/metal met heel wat groove brengt. Hun laatste single ‘Vampires’ die twee maanden geleden uitkwam via InsideOut, is een echte uitblinker. Met Molybaron heeft het festival meteen een uitstekende opener bij de hand dus mis hen niet om 13 uur!

Ghostkid is net zoals Molybaron een tamelijk nieuwe speler op de markt, maar een speler met heel wat achtergrond, frontman Sebastian “Sushi“ Biesleris namelijk een oud lid van Electric Callboy. Electric Callboy is met zijn laatste album enorm gegroeid, de poppy metal is dus zeker aan een opmars bezig, Ghostkid is echter niet de happy metal die we kennen van Electric Callboy. Ghostkid heeft een veel duistere kant met invloeden van bands zoals Fever 333. Ik voorspel dat met Ghostkid de eerste moshpit van de dag in de boeken zal staan op Headbangers Parade.

Volgende band op de timetable zijn de Belgische helden van STAKE. We zagen het kwartet enkele weken geleden aan het werk in Trix en het sloeg in als een bom. De atmosferische grunge die neigingen heeft naar post-metal met een pak sludge ertussen weet je als geen andere mee te nemen. Enkele maanden geleden kwam de band met zijn tweede plaat sinds de naamsverandering (Steak Numger Eight), het album viel in de smaak bij onze redactie en de review ervan kan je hier lezen, net zoals de gig report van zijn laatste show in Trix

Gig Report Stake   Stake album review

Dan is het tijd voor de Britse invasie met uitzondering van Northlane die helemaal vanuit Australië komt, een land die ooit ook onder het Britse troon behoorde. De eerste band van de Britse invasie is Sleep Token. Een band die aanbeden moet worden want als heeft en licht cultische sfeer. Later dit jaar brengen ze hun derde studioalbum uit: ‘Take Me Back to Eden‘ waarvan reeds twee nummers zijn vrijgegeven enkele dagen geleden. De band wist ons te betoveren in Düsseldorf, het was een korte set, maar dit probleem zullen we niet hebben op Headbangers Parade, want hier krijgen ze dubbel zoveel tijd om ons in de cult te leiden.

Northlane is de band die van het verst moet komen. Na enkele afgelaste tournees in nasleep van de pandemie is het kwartet maar al te blij om hier in Europa terug te mogen zijn. Zanger Marcus Bridge wist als geen ander het publiek in Düsseldorf te bespelen, iets dat hij gegarandeerd zal overdoen op Headbangers Parade. Al tijdens het tweede nummer kregen we al een heuse wall of death. Dus hou je maar klaar om op en neer te springen!

Voorlaatste band van de avond is TesseracT, een van de meest vooraanstaande djentbands. Afgelopen zomer stonden ze op Alcatraz Festival en daar wisten ze te overtuigen. Stuk voor stuk zeer technische muzikanten die weten hoe ze ons omver moeten blazen. De band brengt ons een exclusieve Nederlandse show en mogelijks een voorsmaakje van het aanstaande vijfde album. Het zal een set worden om je vingers van af te likken.

Tenslotte de headliner van het festival: Architects. Mogelijks valt het beste festival al reeds op 15 januari, want Architects zal een twee uur durende show spelen. Tevens de enige show in de Benelux van de Britten die we gaan krijgen dit jaar. Gisteren blies de band ons gewoon omver in Düsseldorf, hun grootste headlinershow buiten Londen tot op datum. De band nam ons door een reis van zijn hele repertoire die je niet zal willen missen! Met een prachtige lichtshow en een zeer geanimeerde backdrop staat dit al in mijn boekje voor een van de best optredens van het jaar. Mis dus je kans niet om ze aan het werk te zien binnenkort en koop snel je ticket voor het uitverkocht is!

Tickets Headbangers Parade

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X