STAKE – Love, Death And Decay
Label:
HASSLE RECORDS
RELEASE DATUM
30 september 2022
90

Bands uit eigen land hebben altijd een streepje voor. Al is het ook geen evidentie om kritiek neer te schrijven. Het belangrijkste is dat je de band probeert te ondersteunen tijdens zijn muzikale trektocht. Eentje waarbij dit al vanaf het prille ontstaan geen enkel probleem is, is STAKE, toen nog Steak Number Eight. Het viertal staat al vanaf de start gekend om zijn eigenwijze cocktail aan genres. Wie deze wervelwind niet kent, heeft de afgelopen jaren onder een dikke steen geleefd. Critical Method zette in 2019 de hele zwaardere muziekscène op z’n kop, zowel pers als fans waren het unaniem eens: dit was een meesterwerkje. Met Love, Death And Decay ligt de opvolger sinds enkele dagen in de (digitale) winkelrekken. Wij waren benieuwd of deze Belgische band wederom progressie heeft weten te boeken.

Wie de afgelopen zomer wat (stevigere) festivals heeft bezocht, heeft ongetwijfeld de kans gehad om STAKE aan het werk te zien. De tourbus stopte op grote stages als Graspop Metal Meeting, Jera On Air, Pukkelpop, Sziget Festival, Brutal Assault,… . Maar ook de intiemere locaties werden niet vergeten, denk dan aan Campo Solar, Rock Olmen, Sniester,… . Wie de band op één of meerdere van deze shows aan het werk heeft gezien, heeft ongetwijfeld al een voorsmaakje van de nieuwste telg mogen ervaren. Tijdens het eerste deel van de zomer beperkte zich dit echter tot F*ck My Anxiety. Laat dit nu net dé kraker zijn op deze Love, Death And Decay. Wat mij betreft is het een kanshebber voor song van het jaar. De gestructureerde chaos, net datgene wat STAKE zo typeert, zit niet in deze song. Het gaspedaal werd vol ingetrapt om pas na zo’n drie en een halve minuut weer te lossen. Live gaat deze ongetwijfeld overal een stevig pit opleveren.

Voor song van het jaar dingen ze dus al mee, maar ook de titel van album van het jaar ligt binnen handbereik als je het mij vraagt. Nog maar eens laten de mannen uit Wevelgem zien wat voor een muzikale meesters het zijn. Ze maken unieke muziek, eentje dat voor een zeer groot publiek toegankelijk is. Metal-, rock- of hardcoreliefhebbers, STAKE weet van elk genre wel wat te implementeren in hun eigenzinnige cocktail. Het zorgt ervoor dat deze plaat niet gaat vervelen. Sterker nog, het is er eentje dat bij elke luisterbeurt sterker gaat worden. Deze Love, Death And Decay staat bol van de doortrapte plotwendingen, welke je zelfs na zo’n tientallen luisterbeurten nog steeds op het verkeerde been weten te zetten. Zelfs na zoveel uren zal de band een glimlach op je aangezicht weten te toveren.

Tijdens mijn eerste luisterbeurt zorgde Dream City voor een tegenvallende beleving. Het is de afsluiter van deze heerlijke plaat, en ik zat klaar om nog één keer alles volledig te geven. Helaas is dit daar niet de track voor. Het is een opbouwende track met een wel zeer zweverig randje. Achteraf bekeken is het dé perfecte uitloper voor deze intense rit. Het zorgt ervoor dat je ontspannen uit deze rollercoaster aan emoties stapt. Al hoop ik wel dat dit geen voorbode is voor de setlist van de Belgen, daar ik tijdens een liveshow toch graag patatafsluit. Moest het toch zo zijn, ben ik er van overtuigd dat ze ook hiermee de zaal murw zullen slaan.

Wie nog gehoopt had op tickets voor de releaseshow in de Kreun in Kortrijk mag deze ergens ver weg opbergen. Deze is al een tijdje geleden uitverkocht. Gelukkig is er ook nog eentje voorzien in de Trix te Antwerpen. Hier hebben ze besloten om de deuren van de grote zaal open te zetten, daar het intiemer zaaltje te klein bleek. Midden januari 2023 spelen de Belgen ook op het splinternieuwe Headbangers Parade in Den Bosch (NL). Samen met Tesseract, Northlane, Architects en meer belooft het daar een spectaculair dagje te worden.

Heb ik al benadrukt hoe geweldig STAKE is en wat voor een pareltje deze Love, Death And Decay is geworden? Het is verplichte luisterkost voor iedereen die fan is van het stevigere werk. Schenk jezelf een drankje in, leg je plat op je canapé en geniet van deze intense wervelwind. Vergeet achteraf geen ticketje te bestellen voor één van de shows van dit viertal, want ook deze zullen uitverkopen. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd!

Tracklist: 

  1. Love, Death And Decay
  2. Deliverance Dance
  3. Zone Out
  4. F*ck My Anxiety 
  5. Queen In The Dirt
  6. Deadlock Eyes
  7. Ray of The Sun 
  8. Dream City

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X