Vomit Forth - Seething Malevolence
Label: Century Media Records
77
Ashley Bickx

Met Vomit Forth is labelgigant Century Media Records er opnieuw in geslaagd om een talentvolle, extreme metalband aan zich te binden nog voor de band in kwestie ook maar enige langspeler op de markt gebracht heeft. De ’talent hunters’ zitten bij Century Media Records blijkbaar niet stil en al zeker niet als het op de extreme undergroundscene aankomt. Net zoals labelgenoten Frozen Soul staat Vomit Forth garant voor een uitermate explosieve cocktail van death metal, crust en groove, waarbij de bands een specifieke sfeertje van dood en verderf weten op te roepen. Op 8 juli verscheen de debuutplaat Seething Malevolence. Hoog tijd dus voor de review van dit kleinood!

Wie zijn muziek graag voorzien heeft van een overdaad aan finesse, kan deze Vomit Forth maar beter onmiddellijk links laten liggen. De muziek van dit collectief valt nog het best van al te omschrijven als een sloopkogel die werkelijk alles vermorzeld wat hij op zijn pad tegen komt. In het geval van Vomit Forth is deze sloopkogel het bassgeluid. Bij momenten wordt er zo hard aan de snaren ‘gesleurd’ dat je als luisteraar al schrik moet beginnen krijgen voor het welzijn van de verzameling bier- dan wel wijnglazen. Tijdens nummers als Unrecognizable en Predatory Savior is het aangeraden om het volume net een tikkeltje terug te schroeven. Een gewaarschuwd man is er namelijk ook anno 2022 nog steeds twee waard…

Gelukkig blijkt dit prominente bassgeluid perfect bij het muzikale concept van Vomit Forth te passen. De hondsbrutale death metal bevat genoeg opwindende momenten om de aandacht van de luisteraar voldoende vast te houden. Zo is de band er met verve in geslaagd om aardig wat ongewone details te verwerken in de sound: zo horen we tijdens opener Eucharist Intact bijvoorbeeld een hardnekkig zoemende mug passeren, terwijl we tijdens Severly Wounded ogenschijnlijk getuige zijn van het toebrengen van de zwaarwichtige verwondingen waarover de band het lijkt te hebben. Qua sfeer en feel zit het alvast wel snor.

 

Ook qua structuur en opbouw laat Vomit Forth niet meteen steken vallen. De intermezzo’s zijn strategisch geplaatst en bieden voldoende rustmomenten zonder de dynamiek oeverloos te verstoren. Die rustpunten zijn trouwens wel gekomen, want de hakkende gitaarrriffs, verschroeiende blastbeats en de beerputgrunt van frontman Kane Gelaznik vergen aardig wat energie van de luisteraar.

Seething Malevolence is dan ook een meer dan geslaagd debuut. Vomit Forth zeker en vast een meerwaarde binnen de extreme deathmetalscene. Het gelijknamige titelnummer en het reeds vermelde Predatory Savior mogen gerust tot de hoogtepunten gerekend worden, zonder dat het overige songmateriaal al te veel moet onderdoen. De talent scouts van Century Media Records hebben nog maar eens getoond uit het juiste hout gesneden te zijn. Nu maar hopen dat deze heren spoedig de oversteek naar het Europese continent maken om hier de nodige keet te komen schoppen. Qua songmateriaal zal de band alvast geen mal figuur slaan!

Tracklist:

 1. Intro
 2. Eucharist Intact
 3. Pain Tolerance
 4. Tortured Sacrament
 5. Unrecognizable
 6. Seething Malevolence
 7. Severly Wounded
 8. Carnivorous Incantation
 9. I Feel Nothing
 10. Predatory Savior
 11. Pious Killing Floor

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X