Massacre - Mythos
Label: Nuclear Blast Records
80
Ashley Bickx

Amper een dik half jaar na de release van de ‘comebackplaat’ Resurgence weten de heren van Massacre zichzelf opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Waar deze legendarische deathmetalband in het verleden nooit echt bijster productief voor de dag gekomen is, brachten deze heren recentelijk op 1 juli een nieuwe ep uit genaamd Mythos. Het mag duidelijk zijn dat oudgediende Mike Borders en Kam Lee duidelijk de smaak te hebben, en dat het bloed duidelijk kruipt waar het niet gaan kan. Kwestie van er enkele clichés tegenaan te gooien…

Met Resurgence tekende Massacre eind 2021 voor één van de vele positieve verrassingen binnen het deathmetalgenre. Na enkele mindere platen was het echt wel er op of er over. Gelukkig zorgde een pak nieuw bloed binnen de rangen voor de vereiste impuls, waardoor Massacre ondertussen terug op kruissnelheid geraakt is.

Op alle vlakken gaat deze Mythos verder waar Resurgence indertijd geëindigd is. Tekstueel wordt er ook nu weer een ode gebracht aan H.P. Lovecraft. Een nummer als The Mythos That Lovecraft Built behoeft wat dat betreft weinig verduidelijking. Ook op muzikaal gebied wordt de strakke lijn van Resurgence verder doorgetrokken, hetgeen resulteert in vier krachtige deathmetalsongs. Kwatongen zouden durven beweren dat deze Mythos de prullenmand van Resurgence geworden, maar niets is minder waar. We hebben hier immers allerminst met naast de boot gevallen nummers te maken. Opener Behind The Serpent’s Curse had inderdaad perfect gepast op Resurgence, maar in het kader van deze ep met de titel Mythos komt deze song gewoonweg veel beter tot zijn recht. Idem wat betreft het compacte, maar furieuze The Dunwich Horror dat kan teren op een prima opgebouwde spanningsboog en dito gitaarriffs het triumviraat Jonny Pettersson, Rogga Johansson en Scott Fairfax.

 

Waar Massacre op muzikaal gebied geen lessen meer dient te leren, siert het de band des te meer dat er op het gebied van artwork toch nog steeds sprongen voorwaarts worden genomen. Waar ene Wes Benscoter nog verantwoordelijk was voor het artwork van Resurgence, is de band voor deze Mythos in zee gegaan met Timbul Cahyono. Iets minder bekend, maar daarom niet minder doeltreffend.

Het is weinig verrassend dat deze Mythos in het verlengde ligt van het recentelijk verschenen Resurgence. Laat dit nu net een positief gegeven, want Massacre laat met dit kleinood horen hoe old school death metal anno 2022 hoort te klinken: agressief, beklijvend en vooral glashelder. Een prima tussendoortje dat nu al smaakt naar meer. Aangezien Massacre de smaakt duidelijk te pakken heeft, zal een volwaardige, nieuwe langspeler vermoedelijk niet al te lang meer op zich laten wachten…

Tracklist:

  1. Behind The Serpent’s Curse
  2. The Dunwich Horror
  3. The Mythos That Lovecraft Built
  4. The Thing On The Doorstep

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X