Massacre - Resurgence
Label: Nuclear Blast Records
85
Ashley Bickx

Hoe minder albums een band produceert en hoe langer een band op non-actief staat, hoe stevig het aanzien van de band in kwestie vaak durft te stijgen. Zo mag Massacre gerust een legendarische deathmetalband genoemd worden, maar desondanks had dit collectief tot voor kort nog maar drie langspelers achter haar naam staan. Oerklassieker From Beyond werd gevolgd door de ondertussen nagenoeg vergeten plaat Promise waarna de band in 2014 voor de dag kwam met het comebackalbum Back From Beyond. Jammer genoeg bleek er nadien wederom aardig wat ruis op de lijn te zitten, waardoor de stekker er opnieuw voor onbepaalde tijd werd uitgetrokken. Tot medio 2021 weliswaar want ‘plotsklaps’ tekende de band bij Nuclear Blast Records en werd in een adem aangekondigd dat op 22 oktober langspeler nummer vier, genaamd Resurgence, het levenslicht zou zien. Van onverwachte wendingen gesproken…

Massacre mag dus, zoals reeds werd aangehaald, het predikaat ‘legendarisch’ opspelden. Wat mij betreft toch wel lichtelijk overdreven. Debuutplaat From Beyond is een klassieker binnen het genre, maar daar blijft het ook wel bij. Desondanks volgden er enkele bescheiden vreugdekreten ten huize Bickx op het ogenblik dat deze Resurgence officieel werd aangekondigd. Een portie death metal doet namelijk geen vlieg kwaad.

Wat meteen opvalt, is de naar Massacre-normen artistieke parel van een artwork van de hand van Wes Benscoter. Een hele verbetering ten opzichte van de vorige albumhoezen, inzonderheid die van From Beyond. Anderzijds moeten we ook wel durven toegeven dat we een door een worm gepenetreerde schedel wel al eens eerder gezien. Zo verscheen nagenoeg automatisch de hoes van Infinite Regress van het Japanse Defiled op mijn persoonlijk netvlies. Desalniettemin scoort de band voor het eerst in haar carrière aardig wat punten voor wat betreft het artwork.

 

Gelukkig is het artwork niet het enige positieve aspect van deze plaat. Zo zuigt de sfeervolle, sinistere intro van opener Eldritch Prophecy de luisteraar nagenoeg de afgebeelde schedel binnen. Wat volgt is een pot smerige old school death metal, die evenwel voorzien is van een ongelofelijk strakke en moderne mix. De vocalen van oudgediende Kam Lee zijn nog steeds even smerig als pakweg dertig jaar geleden, maar ook nog steeds even verstaanbaar. Het feit dat de teksten zeer verstaanbaar zijn, mag binnen het genre gerust als een unicum beschouwd worden.

Naast oudgediende Kam Lee keerde ook bassist Mike Borders terug naar het vertrouwde nest. Voor de rest werd de line-up volledig vernieuwd met muzikanten die reeds in zoveel bands gespeeld hebben dat het lijkt of zij ondertussen reeds bezig zijn aan hun derde of vierde levenscyclus. Aan ervaring geen gebrek, hetgeen ook duidelijk hoorbaar is. Instrumentaal valt er namelijk geen speld tussen te krijgen en krijg je als luisteraar de ene genietbare track na de andere voorgeschoteld. Werkelijk ieder nummer staat als een huis met als persoonlijke favorieten Ruins of ‘R Lyeh, Into The Far-Off Void en Spawn Of The Succubus.

 

Qua inspiratie en thematieken grijpt de band terug naar de roemrijke geschiedenis der horrorfilms. Zo is de song Book Of The Dead een overduidelijke verwijzing naar het boek Necronomicon uit de uiterst succesvolle cult filmserie Evil Dead van regisseur Sam Raimi. Daarnaast werden ook de liefhebbers van H.P Lovecraft zeker en vast niet aan hun lot overgelaten.

Deze Resurgence is een plaat waar weinig liefhebbers überhaupt nog op gerekend hadden, want Massacre leek na een lichte opflakkering in 2014 echt ten dode opgeschreven te zijn. Back From Beyond was een aardige comebackplaat, maar naar mijn bescheiden mening is het Massacre deze keer echt wel menens. Een deal met Nuclear Blast Records wordt namelijk niet zomaar lichtzinnig ondertekend. De fans en bij uitbreiding de liefhebbers van het genre zullen deze plaat ongetwijfeld met open armen ontvangen. Resurgence mag namelijk gerust gerekend worden tot de betere deathmetalreseleases van dit 2021!

Tracklist:

  1. Eldritch Prophecy
  2. Ruins Of L’Ryeh
  3. Innsmouth Strain
  4. Whisperer In Darkness
  5. Book Of The Dead
  6. Into The Far-Off Void
  7. Servants Of Discord
  8. Fate Of The Elder Gods
  9. Spawn Of The Succubus
  10. Return Of The Corpse Grinder

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X