Our Common Sense - Harbinger Of Calamity
Label: Wormholedeath Records
80
Vanpevenaeyge Carly

Our Common Sense is een post-metalband met invloeden van stoner, sludge en doom. Na het uitbrengen van zijn eerste ep Mankind’s Worst To Know in 2018 veroverde de band vele verschillende podia en kreeg een geweldige ontvangst. Datzelfde jaar won Our Common Sense de finale van een Nederlandse wedstrijd ‘Steenworp’ en in 2019 ze werden gekozen om deel te nemen aan Humo’s Rock Rally 2020. In maart 2020 stonden ze ook op de radar van Alcatraz Metal Festival. Na een onderbreking van een jaar vanwege COVID19 tekende de band in mei 2021 een contract om Harbinger Of Calamity uit te brengen onder Wormholedeath Records. De schijf brengt het verhaal van wat er gebeurt na Mankind’s Worst To’ Know.

 

Harbinger Of Calamity telt tien tracks of eerder tweemaal vijf nummers. De eerste vijf tracks zijn spiksplinternieuwe tracks en de laatste vijf komen van hun in 2018 uitgebrachte ep Mankind’s Worst To Know. Bovendien zijn de nieuwe tracks het antwoord (of vervolg) op hun eerder uitgebrachte songs. En om het al helemaal plezant te maken staan de vijf nieuwe eerst waarna de oudere tracks volgen.

Na een drumintro barst Slow Crush los met de deathmetalstem van Thomas. Bijgestaan door dreunende drums en een zware baslijn. Middenin het nummer wordt er als het ware naar adem gehapt en krijgen we een iets normalere zang om er dan terug stevig in te vliegen. Abyss start dan iets rustiger maar bouwt rustig op naar een hoogtepunt. Een track die gemakkelijk in je hoofd blijft hangen en daarom het een verstandige keuze was om dit nummer als single, met bijhorende videoclip, uit te brengen. Titeltrack Harbinger Of Calamity start ietwat geheimzinnig om er dan log en donker tegenaan te gaan, gerugesteund door de afwisselende zware deathmetalvocals en de schreeuwende stem van de frontman. Er zit zelfs een soort spoken word-passage in. Icarus Complex is terug een track die zacht start om dan los te barsten. Hammer Of Witches is het nummer dat dit album moest aankondigen en bevat zowat alle ingrediënten die Our Common Sense typeert.

Tot zover de nieuwe nummers, zoals vermeld zijn de volgende vijf songs eerder verschenen op hun eerste ep uit 2018. En dat is duidelijk te horen. Medusa begint met een repetitieve drum en zang, waarna de gitaarmuur aanzwelt en het nummer zich op gang trekt. Inhale is een heel dynamisch nummer met tempowisselingen en een heel doorleefde zang. Take The Shot heeft wat minder weerhaakjes dan de rest en gaat ook wat meer vooruit. …Exhale heeft een dreigende intro en is ook een vrij dynamisch nummer die zware stonerriffs afwisselt met meer psychedelische gitaren. Sorrow is een nummer met een fantastische flow en een zanger die hier ook nog eens goed los gaat.

Our Common Sense bewijst op Harbinger Of Calamity dat de mix van stoner, doom en post-metal (soms horen we ook een vleugje hardcore voorbij komen) perfect combineerbaar is. Eenmaal we uit deze pandemie geraken, ligt de toekomst voor dit Gents metaalcollectief wagenwijd open.

Tracklist

  1. Slow Crush
  2. Abyss
  3. Harbinger Of Calamity
  4. Icarus Complex
  5. Hammer Of Witches
  6. Medusa
  7. Inhale
  8. Take The Shot
  9. Exhale
  10. Sorrow

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X