Schavot - Galgenbrok artwork 2021
Schavot - Galgenbrok
Label: Void Wanerer Productions / War Productions
95
Bart Van Gestel

Floris Velthuis, muzikaal manusje-van-alles, heeft geen zittend gat. Met Schavot heeft hij weer een soloproject op poten gezet. Galgenbrok, de eerste release onder deze noemer, past in het 90’s Scandinavische blackmetalhokje.

Met vier albums uitgebracht in goed twee jaar (onder de noemers Asgrauw, Sagenland en Meslamtaea) heeft Floris niet bepaald stil gezeten voor en tijdens deze Covid-19-pandemie. Wat moet een muzikant anders doen, trouwens… Acht nummers werden geschreven, opgenomen en gemixt om ze meteen als album uit te brengen.

Wat meteen opvalt als we Galgenbrok laten spelen: het is een fantastisch afgewerkt album. Volgens de persflyer zouden fans van Emperor, Ulver of Setherial op hun wenken bediend worden. Klopt! Naast voornoemde bands horen we ook oude Dimmu Borgir (ten tijde van Stormblast en For All Tid – soms zelfs héél herkenbaar) terug. Als we op zoek gaan naar de thematiek komen we uit bij Floris‘ liefde voor natuur en folklore. Dit zien we ook terug in het artwork. Dit komt van de hand van schilder Johan Prenger. Het artwork is trouwens het enige wat Floris uit handen heeft gegeven. Al de rest heeft hij zelf verzorgd.

Schavot 2021

Schavot 2021

Schavot brengt grimmige doch behapbare black metal op een bedje van synths, sterke melodielijnen en een vertrouwde songstructuur. Daarnaast horen we ook alle gebruikte instrumenten goed door. kortom: prima afgemixt. Galgenbrok doet ons mijmeren naar de jaren negentig. Dit laatste is naar onze mening het sterkste punt van het album. Het geheel is zo goed geslaagd in deze opzet (voor hier zover sprake van moet geweest zijn) dat het lijkt of dit album reeds een kwarteeuw in onze collectie steekt.

Als we een negatief puntje moeten verzinnen, dan dit: het album is gewoon te kort. Niet dat er iets zou ontbreken. Nee, we horen het gewoon erg graag. Dan maar op replay…

Galgenbrok komt uit via Void Wanderer Productions op digipack cd en cassette. Op vinyl is het nog wachten tot Rabauw het uitbrengt. Voor zij die zich nu naar de Bandcamp pagina haasten van Galgenbrok moet ik waarschuwen: deze release is op het moment van schrijven quasi uitverkocht.

  1. Tussen Muren
  2. Galgenbult
  3. Witte Juffer
  4. Helleveeg
  5. Moerasland
  6. Droglicht
  7. Jammerklacht
  8. Rooftocht

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X