Asgrauw - Gronspech - coverart 2019
Asgrauw - Gronspech
Heidens Hart Records
70
Bart Van Gestel

[smart_review]

Metalbands die hun teksten in het Nederlands hebben, zijn niet erg dik gezaaid. Dat er dan nog in dialect wordt gepend al helemaal niet. Het Geldersch black metal collectief Asgrauw doet dit wél. Deze band heeft pas een nieuwe plaat uit: Gronspech.

Persoonlijk heb ik een voorliefde voor dialect. Het sappige Antwerps, het zachte Limburgs, of mijn eigenste Arendonks. Ik mag het graag horen. Dat daarom mijn aandacht op deze release kwam te liggen is dan geen uitzondering, te meer omdat het materiaal ook om black metal gaat.

Weinig bekend met Asgrauw, ben ik mij gaan informeren. Het drietal, bestaande uit Vaal (gitaar, zang), Kaos (bas, zang) en Batr (drums, toetsen, extra bas) opereert sinds 2010. Na een eerste promo in 2012 kwam twee jaar later hun debuut Schijngestalten uit. Daarop is vrij primitieve, op old-school black gebaseerde metal te horen. Tweede plaat Krater (2016) zorgde voor meer atmosfeer door de intrede van het gebruik van toetsen.

Met Gronspech presenteert Asgrauw album nummer drie. Op Gronspech gaat de band graven in de lokale mythen en sagen uit het Gelderse land. Heerlijk is hierbij het gebruik van het lokale dialect. De songtitels geven dit weg: Duu.venlbé.rreg, Duitenpact, Grafwè.gen… Zelfs de albumtitel blijkt een oude benaming voor Groesbeek, naar alle waarschijnlijkheid de heimat van deze band.

Muzikaal situeert de band zich in de klassieke 90’s black metal, in een meer gepolijste vorm. Toch neemt dit niet weg dat er genoeg agressie overblijft om genoeg underground karakter te houden. Technisch klinkt het allemaal bijzonder goed. Toetsen zijn aanwezig, doch sterk op de achtergrond. Op deze manier zitten ze niet in de weg op de kernboodschap. Ook komt de band af en toe erg origineel op de proppen. Bij aanvang van Kiste Trui worden we bijvoorbeeld getrakteerd op een tranches de vie -geluidsopname. Deze niet-conventionele insteek zorgt voor een prima sfeersetting op het geheel.

Een bijzonderheid: de vocalen worden zowel door Vaal en Kaos gebracht. Vaal zorgt voor de kille, scherpe vocalen. Daarnaast brengt Kaos het geheel weer in balans met vertoornde grunts. Deze slimme zet zorgt voor een vollere sound. Ook valt er af en toe gesproken woord te beluisteren.

Het geheel kreeg een piekfijne afwerking middels fantastisch artwork in een olie op doek-stijl, geschilder door J. Putman.

Gronspech neemt ons mee naar duistere plekken in Gelderland. Asgrauw creëert een muzikaal substraat om onze fantasie de vrije loop te laten, met hier en daar een duwtje in de juiste richting. Dit derde album zal voor de band geen potten breken, maar daar is het bij dit drietal ook niet om te doen.

Tracklist

  1. Plétsmajoor
  2. Wolvenbloe.d
  3. Sgoer
  4. Duu.velsbé.rreg
  5. Kiste Trui
  6. Duitenpact
  7. Galgehei.j
  8. Zwotte Ruïne
  9. Grafwè.gen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X