Yngwie Vanhoucke

Het Californische metalcorekwartet, Of Mice & Men, besliste eerder dit jaar om het over een andere boeg te gooien en drie ep’s uit te brengen die samen het nieuwe  album zullen vormen. Eerder dit jaar kwam de eerste van die drie extended plays uit onder de titel Timeless. Enkele dagen geleden kwam dan de tweede, Bloom, uit. Lees hier of het de moeite is om te wachten op de volgende ep.

Of Mice & Men is een band die niet weet te stoppen, na meerdere problemen met zijn vorige zanger, Austin Carlile, hadden ze dit al aangetoond. Stilstaan konden ze niet vermits het enige dat ze goed kunnen muziek maken is. Tijdens die moeilijke tijden met de voormalige frontman nam de toenmalige bassist Aaron Pauley de micro op en zo ging de band verder zonder te moeten uitkijken naar een nieuwe verzenlijmer.

Deze reeks uitgebreide singles is nog zo’n teken dat de band niet weet hoe te stoppen. Tijdens een corona geplaagd jaar waar de band geen optredens kon geven, hadden ze iets nodig om hun tanden in te zetten en zo kwam het idee van een gesplitte langspeler. Over Zoom-meetings werden de eerste tracks in elkaar gebokst.

Cover Timeless EP

Timeless start meteen een stuk energieker dan hun vorige langspeler Earthandsky terwijl de melodie nog steeds aanwezig is zoals we dat van de band gewoon geworden zijn.

Obsolete gaat dan terug naar de roots van Of Mice & Men waarin nagedacht wordt over de toekomst en onder ogen komt dat we mogelijk niet klaar zijn voor die toekomst. Obsolete is ook toepasselijk op ons dagelijks leven gezien alles tegenwoordig aan een sneltreinvaart gaat. Dure smartphones die om het jaar verruild worden, van Myspace naar Facebook, …

De eerste van drie minialbums afsluiten doet de band met Anchor, waarin de stijl van Architects wat terug te vinden is. Rustige zang die afgewisseld wordt met agressieve losbarstingen. Ook hier wordt er verder nagedacht over de toekomst en hoe wij passen in deze toekomst.

Een sterk eerste deel van het drieluik gebracht door het kwartet dat hun laatste show in België gaf op de vorige editie van Alcatraz, in augustus 2019. Het eerste grote metalfestival die we in België terugkrijgen na anderhalf jaar vol coronaellende.

Aaron Pauley op Alcatraz Festival 2019

Enkele dagen geleden verscheen deel twee van het drieluik, Bloom. Deze steekt van wal met Levee waarin de woede van het eerste luik verder gaat en waar de furiositeit perfect afgewisseld wordt met melodie.

Vervolgens komt de titeltrack die heel anders klinkt, met een zeer rustige aanvang maar deze relatieve stilte duurt maar een halve minuut eer stevigere drums en gitaren inrukken voortgezet door de vocals van de frontman. Bloom gaat over rouwen om het verlies van een familielid en hoe we eruit moeten komen.

Na negen minuten zijn we al aan het laatste lied van deel twee van de Of Mice & Men anno 2021 triptiek aangekomen. Zijn drie tracks voldoende? Een vraag die je vaak zie terugkeren wanneer uitgebreide singles uitgebracht worden. Het heeft zijn voor- en nadelen, zoals alles in dit leven. Voor Of Mice & Men is het in een voordeel uitgedraaid nu die zich meer konden  focussen op de creaties en krijgen we enkele pareltjes.

Met Pulling Teeth krijgen we het sluitstuk van deze tweede release van het jaar waarin er groovy gitaarstukken te horen zijn aangevuld met de ritmesectie en de laatste schreeuwen van zanger Aaron Pauley.

Twee sterke eerste delen van drie die me doen uitkijken naar het laatste stuk en hun volgende passage in België. Hoe sneller hoe beter.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X