Endseeker - Mount Carcass - albumcover 2021
Endseeker - Mount Carcass
Label: Metal Blade Records
80
Bart Van Gestel

Een nieuw album uitbrengen als opvolger van jaarlijstmateriaal. Geen eenvoudige opgave. Of wel? Het Duitse Endseeker brengt met Mount Carcass zijn derde langspeler uit.

Voorganger The Harvest gaf ondergetekende een score van 93, én een meer dan verdiende plaats in mijn persoonlijke jaarlijst van 2019. Een puike prestatie voor een erg puike band. Dit schept natuurlijk torenhoge verwachtingen voor het vervolg van het leven van Endseeker. Op 16 april komt Mount Carcass uit, met andermaal een band die helemaal op scherp staat.

Mount Carcass teert inhoudelijk op verschillende thema’s: geopolitiek, zombies, samenzweringsgroeperingen en Pablo Esco-bear, de zwarte beer die het verorberen van een uit-de-lucht-gevallen pak cocaïne niet wist te overleven (I kid you not!). De titeltrack zelf gebruikt het gecommercialiseerde beklimmen van ’s werelds hoogste top, de Mount Everest, als metafoor voor de huidige toestand van de maatschappij. Een pak geld betalen om dan een eind in de zone des doods netjes mee gaan aan te schuiven voor je moment-de-gloire selfie bovenop de top van de berg. Sommigen overleven deze tocht echter niet en blijven voor eeuwig op de flanken liggen… Genoeg materiaal dus waarmee de amper 35 minuten lopende plaat gevuld werd.

Endseeker 2021

Endseeker 2021

Muzikaal teert Endseeker deze keer niet louter op de Zweedse deathmetalethiek. Nee, we horen een tot de essentie herleide sound, zonder ballast. De sterke gitaarhooks en vocale composities blijven hangen. Openingstrack Unholy Rites slaagt er bijvoorbeeld al meteen in om een puike gitaarriff voor een paar dagen in je geheugen te planten. De band koos ook specifiek voor een subtiele punkachtige textuur. Wat ook – en vooral – opvalt is dat de songs erg melodieus zijn. Erg bevorderlijk voor de aandacht van de luisteraar! Voor opname en productie werd opnieuw afgezakt daar de Hamburgse Chameleon Studios, met Eike Freese aan de knoppen.

De band verrast ons ook nog eens met een eigen interpretatie van de soundtrack van cult filmklassieker Escape From New York. Deze science fiction actieprent mag in 2021 veertig kaarsjes uitblazen. Endseeker weet hier op eigenzinnige wijze de Main Title uit de soundtrack van de film (van de hand van regisseur John Carpenter zelf) te coveren. Niet slecht, maar eerder voor de liefhebbers, denk ik dan.

Met Mount Carcass presenteert Endseeker een waardige opvolger voor The Harvest. Overklassen doen ze echter niet (daarvoor was The Harvest naar mijn gevoel iets frisser). Toch weet de band dankzij zijn eigenzinnigheid een knap en boeiende plaat af te leveren.

tracklijst:

  1. Unholy Rites
  2. Merciless Tide
  3. Bloodline
  4. Mount Carcass
  5. Count The Dead
  6. Cult
  7. Moribund
  8. Frantic Redemption
  9. Escape From New York

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X