Baest - Necro Sapiens
Label: Century Media Records
95
Ashley Bickx

Toen Baest pakweg drie jaar geleden zijn welgevormde neus aan het venster stak, was er meteen sprake van een kleine aardverschuiving op het vlak van death metal. Simon Olsen en co profileerden zich meteen als een roedel wolven die de hele deathmetalscene een ware shop onder de kont wisten te geven. Een hele prestatie als je weet dat de liefhebbers van een portie doods metaal de voorbije dertig jaar zeker en vast niet op droog zaad gezeten hebben. Bovendien bleken deze Denen ook nog eens vrij productief te zijn, hetgeen resulteerde in drie full lengths op evenveel jaar tijd. Met Necro Sapiens is Baest dus toe aan album nummer drie dat wederom zal verschijnen via Century Media Records. Als liefhebber pur sang kon ik deze plaat dan ook onmogelijk aan mij voorbij laten gaan.

Met een naam als Baest kan je als luisteraar wel vermoeden dat deze heren niet direct synoniem staan voor zeemzoete popmuziek. Dat was drie jaar geleden al niet het geval en aan deze vaststelling is de dag van vandaag nog maar weinig gewijzigd. Baest is namelijk nog steeds een deathmetalband van de zuiverste soort. De vorige albums Danse Macabre en Venenum waren beiden oerdegelijke albums, maar nog geen absolute topplaten. Ik meen mij te herinneren dat ik indertijd gesproken heb van een zekere ruimte voor progressie, dewelke het beste deed verhopen voor de toekomst.

Het lijkt wel of Baest geluisterd heeft naar de wijze raad van nonkel Ashley, want we zijn amper twee platen verder en nu al moeten we stellen dat deze Necro Sapiens wel eens kan uitgroeien tot het magnum opus van dit gezelschap en bovendien zo maar eens aan de haal zou kunnen gaan met een van de absolute hoofdprijzen van 2021. Necro Sapiens is namelijk een deathmetalplaat in zijn puurste vorm, die het beste van de verschillende substromingen weet te combineren tot een, aan de perfectie grenzend totaalspektakel: zowel fans van de Zweedse school, de Amerikaanse variant, als liefhebbers van het meer meldieuze werk van Carcass komen hier ruimschoots aan hun trekken. In deze zin zouden we zelfs met enige zin voor overdrijving durven stellen dat Necro Sapiens een toegankelijk album geworden is. Toegankelijk staat evenwel niet synoniem voor ‘soft’, want dit kleinood is een verduiveld hard en extreem werkstukje geworden, waarbij je als luisteraar best al op voorhand enkele sessies bij de lokale kinesist boekt.

 

Necro Sapiens bevat in totaal negen volwaardige, van oren en poten voorziene songs, aangevuld met een intro. Die intro, The Forge, heeft op zich weinig om het lijf en kan in zekere zin zelfs als overbodig beschouwd worden, aangezien opener Genesis van zichzelf reeds een soort van aanloop bevat, alvorens los te barsten. Wat volgt is een en al brutale, doch gecontroleerde razernij, waarbij Baest er in geslaagd is om iedere song werkelijk een eigen smoelwerk mee te geven. Ieder nummer heeft een eigen identiteit, waardoor ja al na een paar luisterbeurten de juiste titel aan de juiste song kan koppelen. Een aspect wat in het deathmetalgenre niet altijd even vanzelfsprekend is.

Bovendien bevat deze plaat niet zo maar een bont allegaartje aan op zichzelf staande song. Necro Sapiens vertelt namelijk een verhaal en mag daarom gerust beschouwd worden als een waar conceptalbum. Zo is opener Genesis een eigentijdse en eigenwijze kijk op het scheppingsverhaal; gaat Necro Sapiens over de inwoners van de dystopische wereld in kwetie en legt de band met het nummer Abattoir de nadruk op het corrupte, politieke systeem. Towers of Suffocation en Meathook Massacre bevatten dan weer een eigen interpretatie van het penale aspect. Alleen al dit tot in de perfectie uitgekiende concept maakt deze plaat meer dan de moeite. Het fenomenale artwork maakt het totaalplaatje volledig af.

 

U hoort mij al aankomen: Necro Sapiens is een retestrakke plaat die Baest naar de top van het subgenre zal katapulteren. Een instant klassieker die binnen een jaar of twintig nog vlotjes over de tongen zal gaan. Na het verbluffende Necroceros van Asphyx, schotelt labelgigant Century Media Records ons opnieuw een deathmetalplaat van een ongezien niveau voor. Wie zichzelf een deathmetalpurist noemt en deze plaat aan zich voorbij laat gaan, mag wat mij betreft een enkeltje boeken richting de Towers Of Suffocation. Aanschaffen die handel, of de Czar zal het geweten hebben!

Tracklist:

  1. The Forge
  2. Genesis
  3. Necro Sapiens
  4. Czar
  5. Abattoir
  6. Goregasm
  7. Towers Of Suffocation
  8. Purification Through Mutilation
  9. Meathook Massacre
  10. Sea Of Vomit

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X