Schemer Heer - His Angels and the Exaltation of Death coverart 2021
Schemer Heer - The Dragon, His Angels and the Exaltation of Death
Label: Neuropa Records
55
Bart Van Gestel

[smart_review]

Schemer Heer brengt met The Dragon, His Angels and the Exaltation of Death op 21 januari een eigenzinnige release uit. De éénmansband wordt gerund door Maurice De Jong. Deze componist is vooral bekend voor zijn werk onder de noemer Gnaw Their Tongues.

Deze release kwam onder onze aandacht omwille van het begeleidend schrijven. Het album is immers geïnspireerd op black metal, bombast en horror-soundtracks, en betekende voor de componist een terugkeer naar de black metalroots van de jaren negentig. Omwille van de enorme interesse van ondergetekende in de voornoemde genres was het onvermijdelijk dat ik mij zou laten onderdompelen in deze release.

Toch werd ik op het verkeerde been gezet door de omschrijving. Vooral omdat ik het trefwoord dungeonsynth niet meteen registreerde bij het lezen er van. Dan toch maar luisteren. Geef het een kans, niet?

Wat volgt is een dik half uur aan onheilspellende soundtrack, volledig gespeeld op een combinatie van gitaar en een MEL 9 pedal. Wat, hoor ik U zeggen? Wel een MEL 9 is een ‘doosje’ met geluidseffecten welke wordt aangestuurd door een elektrische gitaar. Wat je te horen krijgt is dus niet de vertrouwde snaartrillingen. Wel horen we gesynthtiseerd geluid, welke nog het best vergeleken wordt met een zogenaamde Mellotron. Dit elektro-mechanische muziekinstrument heeft zijn oorsprong in de jaren zestig en werd veel gebruikt in soundtracks van horrorfilms uit dezelfde era. De keuze van dit specifieke muziekinstrument is voor de hand liggend voor deze release. Het zal in bepaalde mate de brug tussen black metal en soundtrack een stuk eenvoudiger gemaakt hebben.

De sfeer op deze release is steevast erg duister en dreigend. Ook productiematig is het vintage-gevoel erg aanwezig. Het geheel klinkt regelmatig (doelbewust) wat afgeknabbeld en verweerd, alsof je naar een geluidsband luistert die je bij je grootouders op zolder hebt gevonden bij een opruimactie nadat die het loodje legden. Alsof het beluisteren van deze opname iets heeft laten ontwaken wat nooit zou mogen wakker gemaakt worden. Speel deze release dus af op eigen risico!

Om de eindscore te verantwoorden moet wel het volgende verteld worden: ondanks de geringe speelduur (iets meer dan een half uur) is het nieuw er erg snel af en slaat de verveling al gauw toe. De composities zijn oké, maar we eten hier als het ware zalmcocktail zonder cocktailsaus. Deze release zou helemaal passen bij een horrorfilm, maar op zichzelf staand is het helaas iets wat we snel zullen vergeten zijn. The Dragon, His Angels and the Exaltation of Death zal een release zijn voor de specifieke verzamelaar.  Deze plaat verschijnt dan ook exclusief op vinyl.

Tracklist:

  1. Our Tumultuous Journey Over the Frozen Mountain Pass
  2. By the Light of the Blood Moon
  3. The Dragon, His Angels and the Exaltation of Death
  4. Abominable Blackness in the Depth of Night
  5. My Luminous Stride Through The Valley of Death
  6. The Glorious Rise of the Unnameable Ones
  7. Where the Moonight Never Reaches
  8. The Immortal Herald of Ancient Death
Schemer Heer 2021

Schemer Heer 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X