[smart_review]

De Zweedse blackmetalband Mara gaf met Rök opnieuw een teken van leven na de release van voorganger Thursian Flame. Deze eerste release onder de vlag van Immortal Frost Productions is meteen eentje om te koesteren.

In 2010 onstaat Mara. Na twee demo’s is er pas in 2015 een eerste album: Seiðr. Rök is inmiddels alweer album nummer drie. Ook de band zelf (oorspronkelijk bestond deze enkel uit Vindsval) kreeg versterking om buiten de studio te kunnen treden. Nieuwe leden zijn Vrede en Ynleborgaz, beiden beheerste muzikanten uit onder meer hun eigen respectievelijke bands Myrd en Angantyr. Beiden hadden echter geen hand in de productie van Rök.

De vijf straffe songs van Rök zijn zeer sfeervol. Deze karaktervolle nummers  zijn van de hand van een en dezelfde persoon. Dit is bijna niet te vatten: erg sterk! De filosofie achter het schrijfproces werd aangegegrepen vanuit paganistisch perspectief. Daardoor zitten er verschillende betekenisgevingen welke door de luisteraar zelf kunnen ontdekt worden. Ook het artwork van het album staat bol van de symboliek. Daarmee wordt ook de toon gezet over hoe dit album kan worden ervaren. Beschouw het eerder als een soort luisterritueel.

Muzikaal zit Rök prima in mekaar. Er werd wel wat clichématig gecomponeerd, sommige stukken zijn erg herkenbaar en voelen een beetje afgekeken aan. Dit neemt niet weg dat het album prima genietbaar is. Variatie troef, ondanks de soms wat repetitieve riffs. Vindsval kan ook prima uit te voeten met de zang. De heerlijk smerige en schurende strot dient als prima kleefstof in de ritueel en old school aanvoelende songs. Soms compact, soms episch en voorzien van knappe soundscapes. Ondergetekende is alvast geprikkeld om Mara een keertje live aan het werk te zien.

tracklist:

  1. Bloodbound
  2. Rök
  3. The path
  4. Eitr
  5. Burial Mound

Rök valt te beluisteren en te bestellen via deze link.

Mara 2019

Mara 2019

X