Veertig jaar punkrock nostalgie met Bad Religion @ De Effenaar – Eindhoven
Hughes Vanhoucke

Afgelopen woensdag hadden we voor de tweede keer dit jaar een afspraak in De Effenaar in hartje Eindhoven. Deze keer geen prog rock & metal festival maar melodische punkrock van de hoogste plank.
Bad Religion was bij de noorderburen en aangezien ik andere bezigheden had op de datum van de show in Brussel koos ik Nederland uit waar het personeel in de zalen gewoonlijk iets vriendelijker is dan in eigen land al zijn er uitzonderingen.

De Nederlandse band St. Plaster mocht de honneurs waarnemen om het publiek op te warmen voor de Amerikanen. Met drie singles en één album onder de arm mocht de nieuwbaken melodische punkrock band een half uur lang hun nummers afvuren op de uitverkochte grote zaal beginnend met single Run To Your Shelters waarvan een video ingeblikt werd en uiteraard te vinden is op YouTube.

Trouw aan de punkrock traditie kregen we snelle en energieke nummers te horen die niet eens op 3 minuten afklokten tijdens de pas vierde liveshow van de band die heel trots was om het voorprogramma te mogen verzorgen van één van de grootste namen in de punkrock wereld en zonder twijfel een inspiratiebron is voor de band die in november al haar afscheidsshow speelt.
Op een aantal linkse politieke boodschappen na was de communicatie met het publiek vooral muzikaal waarbij de zang afgewisseld werd tussen Adrian Delange van Call It Off en Tim van Doorn die stond te spelen op een Matchbox Cars tapijt.

Eerder deze maand bracht één van de vaandeldragers van de melodische punkrock, Bad Religion, na zes jaar de opvolger van True North uit, album # 17 Age of Unreason terwijl die over een aantal weken aantreden op Graspop. Onlangs waren die nog co-headliner op Punk in Drublic Fest, een festival/tour georganiseerd door Fat Mike van NOFX, de lage landen kwamen helaas niet voor in het tourschema.
Ingeleid door If The Kids Are United van Sham 69 vuurden de Californiërs hun typische poppy punkrock nummers af met een verblindende snelheid op de 1000+ fans niettegenstaande de meeste bandleden reeds de leeftijd van 50 al een tijdje overschreden hebben, zeker professor/frontman Greg Graffin (docent natuurwetenschappen aan zowel de UCLA als Cornell University), een prof die me om een of andere reden doet denken aan Walter White van de serie Breaking Bad. Naast de prof een select gezelschap namen uit de punk en rock geschiedenis met voormalige leden uit Minor Treat en The Cult net als de huidige drummer van … And You Will Know Us By The Trail Of Dead die inmiddels al drie jaar officieel lid is van Bad Religion.

Na het eerste nummer Them And Us volgt een eerste song uit hun jongste worp, Chaos From Within waarna nog een handvol nummers uit het recentste album volgen naast anderhalf dozijn hits of pseudo-hits uit de geschiedenis van de band uit LA.
Uiteraard ontbraken klassiekers als 21st Century (Digital Boy), Suffer, Infected, Los Angeles Is Burning, Punk Rock Song en Punkrock Jesus niet op het appel. Het publiek ging lekker uit de bol terwijl de heren naar doorraasden zonder naar adem te happen en ook bewezen dat ze nog steeds hot zijn binnen het genre.

Na een uurtje was het eerste deel van de set afgelopen maar toen moest nog de wellicht langste reeks bisnummers uit de geschiedenis van de Effenaar afgeschoten worden, namelijk de integrale lijst songs uit No Control, het vierde album van de band die dit jaar dertig kaarsjes mag uitblazen. Pure nostalgie voor de vele punkrockers onder ons die de nineties live meemaakten.
Al wie van melodische punkrock houdt en in De Effenaar aanwezig was kon tevreden huiswaarts keren, na een bestaan van net geen veertig jaar staat Bad Religion nog steeds aan de top van de skate- en punkrock wereld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X