Optimist - Vermächtnis
Label: BDHW Records
80
Bjorn Wielockx

[smart_review]

Wanneer ik eens iets anders wil beluisteren dan stomende hardcore, durf ik al wel eens naar een stevige death metalplaat te grijpen. Onlangs ontving ik Vermächtnis van Optimist in mijn brievenbus, een plaat welke de twee net opgesomde genres combineert. In 2014 verscheen de debuutplaat Entseelt welke lovende reacties kreeg. Ik was benieuwd of deze Duitsers op safe hadden gespeeld en meer van hetzelfde hadden uitgebracht of dat ze de succesformule wat hadden weten verfijnen.

Wie de band doorheen de jaren heeft gevolgd, weet dat er tussen deze twee albums nog het ep’te Der Zerfall werd uitgebracht. Hierop was al te horen dat de band de balans tussen beide genres aan het perfectioneren was. Met Vermächtnis is Optimist weer een stapje dichter bij de perfecte combinatie geraakt. Waar het eerst vooral op hardcorepubliek mikte, probeert het nu zowat elke liefhebber van het zwaardere werk aan te spreken én met succes. Het is altijd even wennen aan de donkere sfeer van Optimist, maar telkens weer weten ze me een heel album door de strot te rammen. Dat de band in het Duits zingt is geen minpunt eerder een plusplunt, daar het nog meer cachet aan zijn donkere kant geeft.

Het tempo ligt gevoelig lager, waardoor de intensiteit in de moshpit veel zwaarder zal zijn dan bij de doorsnee hardcoreband. De breakdowns vliegen je om de oren en ook de riffs zorgen voor een donkere, agressieve sfeer waardoor er geen ruimte wordt gelaten voor rust. Live zal Optimist zwaar uithalen. Of het nu op een festival als Groezrock of Graspop is, ze zullen de aanwezige bij de keel grijpen en overtuigen.

Je verwacht waarschijnlijk dat Optimist zowel songs heeft geschreven voor de hardcoreliefhebber als voor de deathmetalfanaat, maar dit is niet het geval. Zo’n half uur hanteren de Duitsers éénzelfde formule, wat nog maar eens aantoont dat Optimist muziek maakt waar ze zelf in geloven. Het volgt alles behalve de regels maar weet hierdoor net een andere dimensie te openen.

Vermächtnis is een plaat geworden die elke liefhebber van het hardere werk moet beluisteren. Het weet een speciaal sfeertje te creëren welke live het best in een kleine donkere setting tot z’n recht zal komen. Optimist heeft een pareltje uitgebracht, van deze band gaan we nog veel horen.

Tracklist:

 1. Intro
 2. Das Ende Allen Seins
 3. Wutrausch
 4. Lethargie
 5. Abschottung
 6. Das Vermächtnis
 7. Rattengier
 8. Richtwahn
 9. Freiheit Zur Folter
 10. Eitertränke
 11. Opferkult
 12. Die Krone Der Schöpfung
 13. Du Widerst Mich An
 14. Macht Und Herrschaft

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X