Artillery - The Face of Fear
Label: Metal Blade Records
70
Ashley Bickx

Artillery gaat ondertussen ook al ruim 35 jaar mee, maar toch moeten we vaststellen dat de machine de laatste tien jaar pas echt is aangeslagen. Toch zijn deze Denen met The Face of Fear inmiddels toe aan album nummer negen, het vijfde sinds de comeback aan het einde van de ‘nillies’. Aan inspiratie blijkbaar geen gebrek de laatste jaren, al zal de impuls van frontman Michael B. Dahl daar ook wel voor iets tussen zitten. Of The Face of Fear, dat trouwens wederom verschijnt via Metal Blade Records, opnieuw een meer dan degelijk album geworden is, kom je hier te weten!

Wat Artillery betreft is het vaak een verhaal van ‘love it or hate it’. Voor vele ‘die hard thrashers’ valt deze act nauwelijks te catalogeren onder de noemer thrash. Een stelling die evenwel niet volledig opgaat, want op instrumentaal vlak klinken de vele riffs vaak ontzettend scherp. Langs de andere kant moeten we evenwel toegeven dat het op vocaal vlak inderdaad meer neigt naar heavy metal of zelfs power metal. Een vaststelling die sedert de komst van frontman Michael B. Dahl de verschillende opinies alleen maar van meer voedsel voorzien heeft.

Gelukkig valt de melodische strot van Michael B. Dahl best te pruimen en moeten we na afloop van deze The Face of Fear alleen maar vaststellen dat de meer melodische aanpak Artillery als gegoten zit. De fans kunnen deze plaat blindelings aanschaffen, maar ook diegenen die niet vertrouwd zijn met deze band kunnen best heel wat plezier beleven aan de muzikale uitspattingen van dit gezelschap: zo zitten de nummers sterk ineen, valt er niets aan te dingen op de mix en flitst de ene na de andere solo aan en sneltempo voorbij. Opener The Face of Fear en Sworn Utopia zijn wat mij betreft dan ook de hoogtepunten van deze nieuwste worp van Artillery, maar ook de powerballad Pain weet best te overtuigen.

Hoewel de vocalen over het algemeen best te pruimen zijn, hadden de refreinen toch net iets pittiger gemogen, opdat de balans toch overtuigender zou overhellen naar het thrash genre. Zo klinken te refreinen tijdens nummers als Through The Ages of Atrocity en Thirst for the Worst net iets te melodisch. Bovendien voegt het instrumentaaltje Under Water weinig aan het geheel toe en werd de mosterd net iets te duidelijk gehaald bij het nummer Sanitarium van Metallica.

The Face of Fear zal de vele fans ongetwijfeld niet teleur stellen, maar toch wordt het niveau van voorganger Penalty By Perception net niet geëvenaard. Op zich geen schande, want dit verandert niets aan het feit dat Artillery een band is die zijn plaats binnen de scene meer dan waard is. Wie het thrash genre een warm hart toedraagt, maar bijvoorbeeld geen fan is van de vocalen van Steve Souza, zal aan deze The Face of Fear, en met Artillery in het algemeen, heel wat plezier beleven.

Tracklist:

  1. The Face of Fear
  2. Crossroads to Conspiracy
  3. New Rage
  4. Sworn Utopia
  5. Through the Ages of Conspiracy
  6. Thirst for the Worst
  7. Pain
  8. Under Water
  9. Preaching to the Converted

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

april

22apr(apr 22)12:0024(apr 24)23:59KEEP IT TRUE XXIIITAUBERFRANKENHALLE - LAUDA-KÖNIGSHOFEN - DUITSLAND

mei

10mei18:4023:59Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ De Helling - Utrecht

11mei19:0023:00Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ Maison Folie Beaulieu - Rijsel (Lomme)

Loading
Share This
X