Fire Down Below met Grotto en Cowboys & Aliens in Charlatan
Eef

Gent bruist. Dat valt wel op als je van de Vrijdagsmarkt naar de Charlatan slentert om de exponent van bruisend Gent te aanschouwen. Er heerst een gezellige drukte: overvolle terrasjes, lachende gezichten, de zon die nog een extra inspanning levert om voor de laatste maal Sint-Jacobs van een aangename temperatuur te voorzien. We zullen dit alles met plezier achter ons laten, want vandaag stelt Fire Down Below zijn nieuwe plaat, Hymn of the Cosmic Man, voor; een evenement dat alle voorgaande topt.

Honger en dorst moesten we niet lijden, want de Gentse stonerband had een aperitiefje en een nagerecht voorzien. De magen werden opengezet door het trio Grotto uit Izegem. Een stoneravondje kan slechter beginnen, me dunkt. Deze heren geven ons een no-nonsense half uurtje vol psychedelica en zware stonerakkoorden. De set steekt vol van uitgespponnen, gevarieerde, tracks, waarbij het gebrek aan een zanger niet gemist wordt. Wat soms al eens een euvel kan zijn bij instrumentale bands. Strak en zwaar, zo hebben we het graag. De lieden van Grotto amuseerden zich zichtbaar en dat straalde af op het publiek, wat nog versterkt werd door de fijne bindteksten van drummer Arno Cottyn: “Kom gerust wat dichter, we bijten niet, we stinken alleen een beetje!”

We kijken reeds geruime tijd uit naar wat nu gaat volgen. Wij, van Amped-Up, zijn fans van het eerste uur van Fire Down Below; we waren danig onder de indruk van het debuut Viper Vixen Goddess Saint (klik), dat het voor ons schier onmogelijk leek deze klepper te overtreffen. Maar kijk: als je het geluk heb in een band te zitten vol talenten, is dit zelfs een eitje.

Hymn of the Cosmic Man heeft onze goedkeuring reeds gekregen (herlees de review hier), eens zien hoe de nieuwe nummers het live doen. Al twijfelen we hier niet aan: is Fire Down Below op plaat fantastisch, live gaan de mannen hier los over. Stoner zoals het hoort en nog wat.

De uitgekiende gekozen setlist gaat erin als zoete koek. We wisten reeds dat snarenplukkers Kevin Gernaey en Bert Wijnsberghe meesters zijn in hun vak en dat zanger/gitarist Jeroen Van troyen, met zijn gouden strot meer dan eens een gevoelige, euh, snaar raakt, maar wat we voor het eerst opmerken, tot onze schande, is hoe fantastisch Sam Nuytens zijn drumvellen teistert. Het plaatje is compleet. De spreekwoordelijke euro is nogmaals gevallen: Fire Down Below is een verpletterende machine dat zijn gelijke in België niet kent.

Of het zou de volgende band op de affiche moeten zijn (het toetje): de peetvaders van de Belgische stonerscene: Cowboys & Aliens. Zo fantastisch, dat de band zelf beter is dan de film. Het is de eerste maal dat wij de Bruggelingen met de nieuwe bassist, Tom Neirynck, zien optreden. Het spring-in-het-veld-gehalte van Kris is weg, de degelijkheid is gebleven. In deze opstelling eist zanger Henk Vanhee nog meer de aandacht op het podium op. En dat is hem op het lijf geschreven.

“De zanger klinkt en beweegt een beetje zoals Jan Coudron van King Hiss”, vingen we ergens op. Nou nee: iedereen wil gewoon Henk zijn, dedju! De Cowboys doen waar ze het best in zijn: een retestrakke hoogstaande voorstelling geven, zoals altijd. Al reeds 22 jaar lang, met steeds dezelfde goesting. Straf. Respect!

Met dank aan de fijne heren van Fire Down Below voor het organiseren van zulk een fantastisch feestje. Meer van dat.
Next stop: the world!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X