Een dikke maand geleden slaagden de heren van het Gentse Fire Down Below er in om menig toeschouwer met verstomming te slaan met hun performance op Headbanger’s Balls Fest editie 2018. Krachtig, verfijnd en compromisloos waren maar enkele van de adjectieven die toen van onder het stof gehaald werden. 2018 belooft een druk jaar te worden voor deze band, want in een niet zo heel ver verleden werd de debuutplaat Viper Vixen Goddess Saint opnieuw uitgebracht via het grote stoner label Ripple Music. Op 8 juni was het tijd voor het langverwachte vervolg genaamd Hymn Of The Cosmic Man. Of Fire Down Below er opnieuw in geslaagd is om met een waar meesterwerk op de proppen te komen, kan je lezen in onderstaande review!

Binnen de nationale en zelfs internationale stonerwereld geldt Fire Down Below als een van de grote opkomende bands, die het weleens heel ver zouden kunnen schoppen. Het mag dan ook allerminst een verbazing genoemd worden dat het Amerikaanse Ripple Music geen seconde getwijfeld heeft om met deze Gentenaars in zee te gaan. Iets wat nog maar eens aantoont dat de Belgische muziekscene in zijn totaliteit fel aan het floreren is, want de grote labels beginnen stilaan te beseffen dat er in het water hier meer zit dan coke alleen…

Waar Viper Vixen Godess Saint (‘VVGS’) qua thematiek sterk focuste op desolate gebieden, trekken we met deze vervolgplaat resoluut de ruimte in. Dit resulteert in een schijfje dat op geen enkel vlak voor zijn voorganger dient onder te doen. De tweede plaat wordt vaak omschreven als een moeilijke bevalling die de verder carrière kan maken of kraken, maar in het geval van Fire Down Below kleurt de hemel azuurblauw. Waar VVGS het in grote mate moest hebben van zijn avontuurlijke karakter en verfrissend kijk op het stonergebeuren, is Hymn Of The Cosmic Man een meer volwassen album geworden, waarbij de bandleden elkaar blindelings vinden en blijk geven over te lopen van enthousiasme en vertrouwen. Dit resulteert in een album dat zeer ‘on-Belgisch’ klinkt.

Wie een zwak heeft voor korte, gebalde nummers is er bij deze aan voor de moeite, want ook nu wordt er met de regelmaat van de klok afgeklokt boven de zeven minuten met uitzondering van Saviour Of Men dat zowaar gekenmerkt wordt door een sterk hitsinglegehalte. En vat dit gerust op als een compliment. Twee zachte intermezzo’s zorgen voor de ijkpunten, waar vier songs met epische proporties rond worden gedrapeerd. Op VVSG werd al duidelijk dat Fire Down Below als het ware gespecialiseerd is in het schrijven van lange, sterke composities die geen seconde weten te vervelen, want The Mammoth was een nummer dat de debuutplaat op een overweldigende wijze wist af te sluiten. In die zin kan gesteld worden dat er op deze Hymn Of The Cosmic Man maar liefst vier van dergelijke ‘mammoeten’ terug te vinden zijn.

Vele soortgelijke bands blinken enerzijds uit in een sterk instrumentaal facet, maar laten de luisteraar anderzijds het op vocaal gebied vaak wat op de honger zitten. Een stelling die wat Fire Down Below betreft met volle overtuiging van tafel geveegd kan worden, want ook op vocaal vlak worden hier door frontman Jeroen Van Troyen hoge toppen geschoren. Wat het instrumentale betreft kan simpelweg geconcludeerd worden dat het wederom om menig duim en vingers van af te likken is. En om dan te beseffen dat dit gezelschap live nog enkele niveaus straffer voor de dag weet te komen…

De sterren staan Fire Down Below duidelijk zeer gunstig gezind. Zoveel mag duidelijk zijn! Hymn Of The Cosmic Man is een groeibriljant die luisterbeurt na luisterbeurt enkele laagjes van zijn complexiteit weet vrij te geven. Een heerlijk vleugje muziek dat de ideale bondgenoot vormt om de dagelijkse hectiek achter zich te laten. Op 15 juni vormt De Charlatan in Gent trouwens het decor voor de releaseparty, waarbij Fire Down Below het gezelschap krijgt van Grotto en Cowboys & Aliens. Een niet te missen afspraak ondanks het feit dat Europees kampioen Portugal het die avond opneemt tegen Spanje, wat meteen de eerste topaffiche van dit WK vormt.

Tracklist:

  1. Red Giant
  2. Ignition / Space Cruiser
  3. Saviour Of Man
  4. The Cosmic Pilgrim
  5. Nebula 
  6. Ascension
  7. Adrift In A Sea Of Stars

 

8.5/10

Fire Down Below - Hymn Of The Cosmic Man

Label: Ripple Music
Release datum: 8 juni 2018
Facebookpagina Fire Down Below

Verzenden
User Review
3 (1 vote)
X