GMM18 preview 2: the wicked and the weird
Bart Van Gestel

Vorige woensdag presenteerden we een selectie uit de bands welke op de keeper beschouwd underground genoemd mogen worden. Vandaag deel twee in onze Graspop preview sessies: the wicked and the weird. Een keur aan bands die op een bepaalde manier in het oog springen: door hun extravagante shows, door hun ‘anders’ zijn of gewoon omdat ze niet meteen in een hokje te plaatsen vallen.

Heilung (donderdag 22:00-23:00 – Metal Dome)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: op donderdagavond presenteert Graspop al meteen een van de meest excentrieke bands op de hele affiche. Keer terug naar noord-Europa, enkele eeuwen voor Christus met de heidense rituelen van Heilung. Ze gebruiken naast moderne ook oeroude instrumenten zoals drums van hertenvel, geitenhoorns en waarom ook niet: menselijke botten. De band inspireert zich op oude teksten en tekens welke teruggevonden zijn op runestenen, speerpunten en andere artefacten. Samen met poëzie over de vroege ijzer- en vikingtijd zorgt Heilung voor een helende ervaring voor elke concertbezoeker. Een beetje open-mindedness is wel een vereiste, maar de live-ervaring zal overgetelijk zijn. Zowel debuutplaat Ofnir als live-album  Lifa waren in een mum van tijd uitverkocht. Label Season Of Mist bracht daarom beide albums opnieuw uit in een grotere oplage. Dit alleen bewijst de enorme poplariteit van dit Deense ensemble. Zeker niet te missen dus!

Heilung

Avatar (vrijdag 12:40-13:20 – Main Stage 1)

Vorig jaar op Graspop zagen we deze Zweden al een eerste keer hun Death n’ Roll verpakt in een ongezonde dosis theater. Dit ook meteen op een van de hoofdpodia. Dat ze deze editie al direct opnieuw mogen terugkomen bewijst de enorm stijgende populariteit van Avatar. In het voorjaar waren ze al een keertje in België, met een uitverkochte show in Sint-Niklaas. Daar presenteerden ze alvast hun nieuw album Avatar Country. Verwacht je daarom deze keer aan een bloemlezing uit de nieuwe worp, samen met enkele publiekslievelingen.

Powerwolf (vrijdag 16:20-17:10 – Main Stage 1)

Corpsepaint, paters, wolven, stampende meezingers en een charismatische frontman met een fenomenale stem. Dat is Powerwolf. 2018 betekent passage nummer vier op Graspop. Nieuw werk is ook in aantocht: The Sacrament Of Sin. Een eerste single uit die nieuwe plaat zal al uitgebracht worden in de weken voor het festival. Leer dit nummer alvast uit je hoofd zodat je mee kan brullen, samen met krakers als Amen & Attack of We Drink Your Blood. Liefhebbers van bombastische power metal weten nu waar en wanneer ze moeten zijn. Hu! Ha!

Powerwolf – The Sacrament Of Sin

Hollywood Undead (vrijdag – 17:20-18:10 – Main Stage 2)

Wie in 2015 ook het concert van de Hollywood Undead zag op Graspop zal beamen. De te onderdrukken lachstuip die mij in het begin van het optreden overviel stokte al snel en maakte plaats voor een ander gevoel. Door het feit dat ze Slipknot-gewijs gemaskerd de bühne opstoven ging ik aanvankelijk in vooroordeel-modus. Wie haalt het nu in ’s hemelsnaam in zijn hoofd om de copycat uit te hangen. Oké, van creepy Slipknot-maskers was er geen sprake. Wel van gezichtbedekking in ware gangsta-stijl. Of ze net bij een van de Desselse banken een hold-up pleegden.

Hun op nu-metal geschoeide leest bleek echter enorm aanstekelijk en toegankelijk. De ongedwongen frisheid waarmee deze band hun muziek bracht weekte destijds erg positieve reacties los bij het publiek. Hollywood Undead heeft ook nieuw werk onder de arm, met de eenvoudige titel: V. Voor een klein uurtje uitstekende rap-metal plan je dit concert best in je agenda.

Galactic Empire (vrijdag – 12:00-12:40 – Marquee)

Het is wat met Star Wars tegenwoordig. Sinds Disney met een grote zak geld de rechten overkocht worden we doodgegooid met films en uitbreidingen allerhande van de grootste scifi-saga aller tijden. De overbekende filmmuziek heeft nu ook een eigen leven in metal middens. Niet van de hand van de Disney Studio’s. Het is het Amerikaanse Galactic Empire dat zich de taak toe heeft bedeeld om muziek uit en geïnspireerd door Star Wars te brengen, op versterkte gitaar. Boba Sett, Bass Commander, Dark Vader, Shadow Ranger en Red Guard presenteren op GMM18 hun nieuwe album: Episode II. Spektakel verzekerd met kostuums uit de films en een knap lichtspektakel. May the force be with them.

Galactic Empire – Episode II

The Darkness (vrijdag – 19:20-20:10 – Metal Dome)

Deze band scoorde in het begin van deze eeuw een gigantische mainstreamhit met I Believe In A Thing Called Love. De bijzondere stem van zanger Justin Hawkins zorgt bij de ene voor kippevel, bij de andere voor irritatie. Het succes van het album Permission To Land kon helaas niet gehandhaafd worden op een volgende release. Dit zorgde voor een breuk binnen The Darkness waardoor deze een tijdje inactief werd. In 2011 kwam er terug leven in de brouwerij met nieuw werk en een nieuwe drummer. Pinewood Smile is hun meest recente werk. Ze stonden nog niet eerder op Graspop. Mocht u deze band nog niet aan het werk gezien hebben, u weet nu waar U moet zijn.

The Darkness

Kreator (zaterdag – 18:50-19:50 – Main Stage 2)

Aan Bay Area-thrash geen gebrek, dus kan de variant uit Duitsland niet achterblijven uiteraard. En welke band is er beter geschikt om deze Teutoonse variant te vertegenwoordigen dan de peetvaders zelf? Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig. Indien het woord in kwestie bestaat uit slechts twee lettergrepen, zal de spreekwoordelijke euro snel vallen. Genoeg rond de pot gedraaid voor vandaag. Zoals iedereen ongetwijfeld al door had, hebben we het hier over de Duitse grootmacht Kreator. Na enkele succesvolle doortochten op Graspop, staan Mille Petrozza en zijn kompanen ook deze editie weer op scherp om de Vlag van Haat kwistig te laten wapperen in de Desselse wind. Wie zijn agressie en opgekropte woede nog niet op een legale manier heeft kunnen lozen, zal ongetwijfeld zijn gading vinden in de opruiende teksten van dit gezelschap. Vrouw en kind zijn bij deze gewaarschuwd, want de vele hordes fans zullen voor regelrechte chaos zorgen.

Batushka (zaterdag – 13:15-14:00 – Marquee)

Voor de mensen die Ghost ergens wel leuk vinden door hun mysterieuze voorkomen, maar de muziek zelf maar een beetje platte meuk vinden heeft GMM18 iets fijns in petto: het Poolse Batushka. Deze band speelt blackened doom metal van de bovenste plank. Dit gecombineerd met orthodoxe gezangen, een fantastische podium-setup en een band in zeer mooie liturgische klederdracht zorgt voor een erg unieke sfeer. Debuutalbum Litourgiya doet het erg goed in undergroundmiddens. De passage op Graspop van deze nobele onbekenden (want hun gezichten zijn niet zichtbaar voor het publiek) gaat Batushka ongetwijfeld geen windeieren leggen en betekent misschien de doorbraak naar een groter publiek. Ik kan mij geen betere band inbeelden die voor een zonsverduistering kan zorgen op klaarlichte dag. Beleef met Batushka een liturgie in de leer van de duistere heer.

Bloodbath (zaterdag – 22:45-00:00 – Marquee)

Aanvankelijk hadden we het idee om Bloodbath in te delen bij de undergroundbands. Dit zou deze band een beetje oneer aandoen. Daarom zetten we deze bij de excentriekelingen. Waarom? Heel eenvoudig. De artiesten die bij deze band betrokken zijn, of waren, zijn allesbehalve de minste: de originele bandleden zijn Anders Nyström en Jonas Renske van Katatonia. Zij wisten voor de vocalen al volgende namen te strikken: Mikael Åkerfeldt (Opeth) ging een paar jaar mee. Ook Peter Tägtgren (Hypocrisy) deed binnen Boodbath zijn duit in het zakje. Zij zijn er helaas niet bij op Graspop 2018. Tegenwoordig zorgt Nick Holmes (Paradise Lost) voor een kapotte micro achteraf. Grand Morbid Funeral uit 2014 was hun laatste fysieke wapenfeit. Niks nieuws onder de zon, dat niet, maar wij zijn er van overtuigd dat Bloodbath in de Marquee een slagveld gaat veroorzaken.

Bloodbath

Sons Of Apollo (zaterdag – 19:30-20:20 – Metal Dome)

Superbands troef op Graspop 2018. Sons Of Apollo is er ook zo eentje. Kijk eens naar de leden: Mike Portnoy, Derek Sherinian, RonBumblefootThal, Billy Sheehan & Jeff Scott Soto. Stuk voor stuk op zich al grote namen, want allemaal door de wol geverfd door talloze bands (Dream Theater, Guns N’ Roses, Mr. Big, Journey,…) en projecten. Gooi al die bands in een blender en je krijgt Sons Of Apollo. Fans van progressieve rock mogen dit niet laten passeren, want dit is as good as it gets!

Tesseract (zondag – 17:30-18:15 – Metal Dome)

Hey Graspop! Got Djent? Tuurlijk, met Tesseract! Voor de liefhebbers waarbij de muziek iets meer beet mag hebben is deze Britse band een ideaal project. Tesseract combineert elementen uit de core met progressive metal. Daarbij zoeken ze ook open, toegankelijke paadjes op. Deze combinatie kan ondanks de complexe structuur zorgen dat een erg breed publiek dit concert gaat smaken. Laat je niet afschrikken door de complexe songstructuren maar geniet van, zeg maar, Pink Floyd 2.0.

Skindred (zondag – 19:20-20:10 – Metal Dome)

Wat krijg je als je een beetje Reggae Geel infuseert in Graspop Metal Meeting? Wel, Skindred lijkt daar het beste antwoord op. Ze brengen ragga metal, welke uitgevonden werd door frontman Benji Webbe in zijn vorige band Dub War. De sound die Skindred voortbrengt ligt in het verlengde van dit laatste en zal de temperatuur in de Metal Dome flink de hoogte in stuwen. Zwoele reggae ritmes aangedreven door groovende gitaarwerk, superleuke raps… alles zal bijdragen om een feestje te bouwen dat zijn weerga niet kent.

The Bloody Beetroots Live (zondag – 23:20-00:35 – Metal Dome)

Goh, Graspop. Wat moeten we hiermee? Wanneer ik bij de aankondiging van deze band naar de bandpagina op de Graspop-website surfte, moest ik twee keer kijken. Dance? Maar, het is wel Graspop METAL Meeting, hé. Goed, in een (latere) meer onbevooroordeelde bui toch maar eens geluisterd wat The Bloody Beetroots live dan wel moet gaan betekenen. Wel: het valt niet tegen. Oké, het merendeel van jullie, patchvest dragende meute zal de neus ophalen. Maar toch ga ik je vragen om dit Italiaanse project uit de geest van Robert Rifo een kans te geven. Ik kan het je op een blaadje geven: het dak zal eraf gaan in de Metal Dome. Beukende gitaren en bonkende beats kunnen wel samen. The Bloody Beetroots bewijzen zichzelf als meesters van het fuseren van metal en elektronische muziek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X