Caliban - Elements
Label: Century Media Records
70
Bjorn Wielockx

De Duitse metalcoreband Caliban is voor vele routinees in het genre één van de bands waarmee het allemaal begonnen is. Al 21 jaar staan deze Duitsers op het podium. De muziek is door de jaren heen wat veranderd, maar nog steeds staat Caliban aan de top van het genre. De vorige langspeler Gravity, welke in maart 2016 verscheen, haalde niet het niveau van zijn voorgangers. Was de magie van Duitsers op of hebben ze met Elements weer een plaat met het nodige Caliban-gehalte uitgebracht? 

Gravity was naar mijn bescheiden mening wat te catchy, waardoor ik als grote Caliban-fanaat deze plaat niet al te vaak beluister. De brute kracht stond te veel in de schaduw van het aanstekelijke, waardoor de essentie was verdwenen. Ten opzichte van Ghost Empire (2014) en I Am Nemesis (2012) was Gravity duidelijk minder. Met Intoxicated loste de band begin dit jaar de eerste single van Elements, en deze wist de trouwe achterban meteen te prikkelen.

Met de drie nummers, This Is War, Intoxicated en Ich Blute Für Dich schieten de Duitsers furieus uit de startblokken op dit elfde studioalbum. Wel vaker kiest Caliban om een nummer in z’n moedertaal uit te brengen, maar Ich Blute Für Dich is zonder twijfel het agressiefste nummer dat ze de laatste jaren hebben uitgebracht. De balans tussen melodie en energie is helemaal uit evenwicht, met de energie die duidelijk de bovenhand neemt. Tijdens het refrein neemt de band, zoals gewoonlijk, wat gas terug, maar de tussenposes zijn enorm explosief. Matthias Odysseus van Nasty zorgt met zijn gekende vocal voor wat meer pit en ook de gepaste breakdowns vliegen je om de oren. Cathy beatdown hardcore, dit kan alleen met de combinatie Caliban + Matthi.

Na de wervelwind van dit trio is met Before Later Becomes Never een nummer aan zet dat meer in het verlengde ligt van Gravity. Het hele nummer moddert wat aan om enkele keren los te breken. Te weinig chaos en teveel ritme zorgen voor een slaapverwekkend nummer, welke me de eerste drie uitstekende nummers in één klap deed vergeten. De breakdown op het einde is supervet, maar de kruistocht die je moet afleggen alvorens het effectieve feestje begint, duurt iets te lang voor de kleine uitbarsting.

Elements is een plaat geworden welke de drie voorgaande platen combineert. Het levert een degelijke Caliban-schijf op die zowel de huidige fans als nieuwe liefhebbers zal overtuigen. Liefhebbers van het eerste uur moet ik teleurstellen, Caliban heeft wederom gekozen voor een iets wat toegankelijkere sound, welke live zeker te combineren valt met de oudere platen. Het voelt alsof de band klaar is om een volgende stap te zetten, logischerwijze zal de metalkaart nog harden getrokken worden dan voorheen, maar ik hoop stiekem dat ze een stapje ’terug’ zetten en zich wat meer focussen op hun authentieke sound.

Tracklist:

 1. This Is War
 2. Intoxicated
 3. Ich Blute Für Dich
 4. Before Later Becomes Never
 5. Set Me Free
 6. My Madness
 7. I Am Fear
 8. Delusion
 9. Carry On
 10. Masquerade
 11. Incomplete
 12. The Great Unknown
 13. Sleepers Awake

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X