Flotsam and Jetsam - Doomsday for the Deciever (re-issue)
Metal Blade Records
85
Sebastiaan Schabon

Wie ondertussen, na meer dan 30 jaar, nog steeds niet van de Amerikaanse thrashmetallegende Flotsam and Jetsam gehoord heeft, heeft geen enkele reden om zich een thrashmetalfan te noemen. De band ontstond in 1982 (36 jaar geleden al!) en ze brachten doorheen hun rijkgevulde bestaan de ene na de andere knallerplaat uit. Éen van die klasseplaten was Doomsday for the Deciever. Nu achtten de heren de tijd rijp om een compleet geremasterde versie ervan uit te brengen, aangevuld met nog wat extraatjes. Wil je weten of dit een geslaagde heruitgave is? Lees dan zeker even verder.

Beginnen doen we met Hammerhead. Het is thrash metal wat de klok slaat. Met een zangstem die je regelmatig in de hogere regionen terugvindt. Het gaspedaal wordt stevig ingeduwd en er wordt (vanzelfsprekend?) plaats gemaakt voor veel gitaarsolo’s. Het is wel geen thrash metal zoals je bijvoorbeeld bij Slayer te horen krijgt; nee dit is echt meer typisch de thrash metal van de jaren ’80. Puur en zonder gebrul. Met Desecrator gaan we nog een trede hoger op de kwaliteitstrap. Niet headbangen is on-mo-ge-lijk als je naar deze muziek luistert. Als je even op adem wil komen moet je maar op de pauzeknop duwen.

Het nummer dat het hoogst genoteerd stond op mijn verwachtingenlijst was de titeltrack Doomsday for the Deciever. En ik word niet teleurgesteld. De lange intro is heerlijk om naar te luisteren, het geeft je haast een gelukzalig gevoel. En net wanneer je je in die trance bevindt, word je hevig wakker geschud wanneer de gitaristen en drummer alle registers open trekken. Om je nog een laatste keer een mokerslag te verkopen met Flotzilla. Dit laatste nummer, voor we aan de bonustracks beginnen, gaat nog eens een stap verder. Zware, opzwepende riffs en een drummer die zijn best doet om dit alles niet te overstijgen. En dat zonder zang? Ongelofelijk. De bonustracks zijn nummers die oorspronkelijk in 1985 opgenomen werden. Toen klonk het allemaal nog niet al te zuiver, maar toch geven deze vier nummers je aan het einde van de rit een meer dan voldaan gevoel.

Ja hoor, dit is thrash metal op zijn best! Een schot in de roos. Een klasseplaat. Er zijn veel manieren om het te omschrijven maar dit is toch een remastering waar Flotsam and Jetsam terecht trots op mag zijn. Verplichte aanschaf dus!!!

P.S.: Wil je ze eens aan het werk zien, dat kan op Headbanger’s Balls Fest op 5 mei in Izegem, maar die ticketverkoop loopt als een trein, wees er dus snel bij!

Tracklist:

 1. Hammerhead
 2. Iron Tears
 3. Desecrator
 4. Fade To Black
 5. Doomsday for the Deciever
 6. Metal Shock
 7. She Took An Axe
 8. L.S.W.
 9. Der Fuhrer
 10. Flotzilla
 11. Hammerhead (Bonus Track from 1985’s Metal Shock)
 12. The Evil Sheik (Bonus Track from 1985’s Metal Shock)
 13. I Live You Die (Bonus Track from 1985’s Metal Shock)
 14. The Beast Within (Bonus Track from 1985’s Metal Shock)

Website Flotsam and Jetsam

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X