Moonspell & Cradle of Filth veroveren de Jupiler zaal van Poppodium 013
Hughes Vanhoucke

Zowel Cradle of Filth als Moonspell brachten eind vorig jaar een nieuw album uit, twee voortreffelijke platen, respectievelijk een twaalfde en elfde album in de lange geschiedenis van beide bands die al meegaan sinds de vroege jaren negentig. Halfweg januari vatten beide bands een Europese tour aan die hen op donderdag 1 februari in een uitverkochte kleine zaal van de Tilburgse rocktempel 013 bracht. Inderdaad, de kleine zaal, ik had de associatie van twee dergelijke bands eerder in de grote zaal verwacht. Er stond dan ook behoorlijk wat volk aan de ingang wanneer de deuren opengingen.
Aangezien deze tour pas op één maart België bezoekt, de grote zaal van Trix, gingen wij hen een maand voordien opzoeken in de Jupiler zaal van de zaal die ons telkens met open armen ontvangt.

Moonspell zagen we niet zo lang geleden live aan het werk bij de voorstelling van zijn nieuwste worp 1755 in zaal Malatesta in het oer katholieke Santiago de Compostela op de dag dat 1755 op de wereld gelanceerd werd, deze keer is het de beurt aan het liberale Tilburg. Na de tour door Portugal, Spanje en Italië had ik minstens een headline tour door Europa verwacht, het is helaas voor de Moonspell-fan in me een voorprogramma geworden al is het een uitgebreid voorprogramma.
Tijdens de intro van Em Nome Do Medo merken we op het podium twee drumstellen en de binnenkant van een kathedraal als backdrop. Een van de drumstellen is uiteraard voor Cradle of Filth en het toont daarmee ook het respect vanwege de Britten voor Moonspell door die niet laten spelen op een klein deel van het podium.
Tijdens het nummer dat voorkomt op zowel Alpha Noir als op 1755 komt de band het podium opgewandeld en gaan de leden verder met het titelnummer gevolgd door In Tremor Dei, drie nummers uit de nieuwste worp, een voortreffelijk conceptalbum die draait rond de zware aardbeving en daaropvolgende grote brand van 1755 die Lissabon volledig in puin en as legde. Bij het begin van de show zien we Fernando Ribero in een lange lederen mantel en hoed op die een ouderwetse lantaarn in de hand heeft.
Het is met dezelfde outfit en een kraaienmasker en een soort lassersbril dat de frontman In Tremor Dei aanvat.

Fernando Ribeiro – Moonspell @ Jupiler Zaal – 013 – Tilburg – NL

Voor het vierde nummer van de avond en het eerste nummer dat niet op het conceptalbum staat, Opium, krijgen we een Fernando Ribeiro zonder mantel, masker of hoed; het is dan ook snikheet in de zaal. Stilletjes aan lukt het ook om gitarist Ricardo Amorim en drummer Miguel Gaspar te ontwaren nadat de grote rookwolk is verdwenen.
Even later krijgen we een vrouwelijke verschijning tussen de Portugese heren, Lindsay Schoolcraft van Cradle of Filth komt Fernando Ribeiro bijstaan om een duet te vormen met de frontman tijdens Scorpion Flower, iets waarvan de zangeres en toetseniste van Cradle of Filth al jaren van droomde.

Lindsay Schoolcraft & Moonspell @ Jupiler Zaal – 013 – Tilburg – NL

Het nummer werd oorspronkelijk opgenomen met Anneke van Giersbergen die ook al haar stem verleende aan projecten van onder andere Arjen Lucassen, de tijdelijk gepensioneerde Devin Townsend en andere Anathema‘s. Een sterk moment in een sterke set, de band krijgt dan ook de steun van de hele zaal. Jammer dat Anneke van Giersbergen de honneurs zelf niet waarnam zoals ze dat in 2015 op de eerste editie van Epic Fest in het klokgebouw van Eindhoven deed.
Na het duet keren we de tijd van drie nummers terug naar 1755 met als hoogtepunt Todos Os Santos dat niet gaat over Allerheiligen zoals de titel het doet vermoeden maar over de bekendste schijnheiligen van deze aardkloot, iets dat mooi geïllustreerd wordt in de bijhorende videoclip.

Fernando Ribeiro – Moonspell @ Jupiler Zaal – 013 – Tilburg – NL

Naar het einde van deze prima voorstelling volgt het ene sterke nummer het andere op, Alma Mater is dan ook één van de betere nummers uit het repertoire van de band uit Estremadura. Het uur en de show worden afgerond met Full Moon Madness uit Irreligious, het tweede album van de band.
Punten geven doe ik niet graag maar moest ik onderwijzer zijn dan zou leerling Moonspell heel trots zijn punten laten zien aan zijn ouders en vrienden.

Setlist Moonspell:

1. Em Nome Do Medo
2. 1755
3. In Tremor Dei
4. Opium
5. Night Ethernal
6. Scorpion Flower
7. Ruínas
8. Evento
9. Todos Os Santos
10. Alma Mater
11. Full Moon Madness

Een half uurtje na Moonspell is het de beurt aan de headliner van de tour, al heeft deze tournee meer mee van een co-headliningtour waarbij de Britten een iets langere set spelen dan de mannen uit Lissabon.
De backdrop met de afbeelding van een kerk of kathedraal heeft ruimte gemaakt voor een aanzienlijke cover van de laatste album van Cradle of Filth, Cryptoriana – The Seductiveness of Decay, daarvoor het drumstel van Martin Škaroupka die achter een ruime kunstglas kooi staat.
Dani Filth daagt op in een pakje met reusachtige metalen spitsen van wel 8 cm elk en aan zijn voeten over-the-top laarzen die de man een stuk groter doen lijken dan hij eigenlijk is.

Dani Filth – Cradle of Filth @ Jupiler Zaal – 013 – Tilburg – NL

Ik ben ook onder de indruk door het feit dat alle bandleden dezelfde zijn als bij hun passage op Graspop in juni 2015 toen ik ze voor het laatst aan het werk zag en eigenlijk sinds ze onderdak zijn bij Nuclear Blast.
Ondanks de standvastigheid van de laatste jaren is het nog altijd de kleine Britse generaal die de touwtjes stevig in handen houdt, al 27 jaar lang. In de loop van die bijna dertig jaar werd de oorspronkelijke black metal sound omgetoverd tot een iets meer toegankelijke extreme metal, zijn stem is echter amper veranderd en gelukkig maar ook, dat is nu net wat Cradle of Filth zo kenmerkt.

Cradle of Filth @ Jupiler Zaal – 013 – Tilburg – NL

In tegenstelling tot Moonspell brengt Cradle of Filth een meer heterogene set met nummers uit een groot deel van de carrière van de band, met een knipoog naar Cruelty And The Beast dat dit jaar 20 jaar geleden uitgebracht werd. We moeten echter wachten tot het vierde nummer, Heartbreak & Seance, om een nieuw nummer te horen al is Blackest Magic in Practice ook een behoorlijk recent werk. Nieuwe of oude songs, het publiek is heel enthousiast, vooral wanneer de oudere krakers op hen afgevuurd worden.

Richard Shaw – Cradle of Filth @ Jupiler Zaal – 013 – Tilburg – NL

Na een uur verdwijnt de band al van het podium zonder dat er al veel communicatie geweest is tussen Filth en het publiek. Geen erg echter voor de fans van Filth & Co, het internationale gezelschap keert terug met generaal Dani in een nieuwe outfit. Wanneer de band na bijna twee uur definitief afscheid neemt mag het publiek tevreden huiswaarts keren, Cradle of Filth bracht zowel nieuw (3) als bekend oud materiaal met een aantal minder bekende nummers ertussen en gevarieerde vocals van zowel Dani Filth als Lindsay Schoolcraft die in Nymphetamine Fix outstanding was. Bijna twee uur was misschien net iets te veel voor de modale metalfan, de fans van Cradle of Filth hoor je wellicht niet klagen.

Setlist Cadle of Filth

1. Gilded Cunt
2. Beneath The Howling Stars
3. Blackest Magick In Practice
4. Heartbreak And Seance
5. Bathory Aria
6. Dusk And Her Embrace
7. The Death of Love
8. You Will Know The Lion By His Claw
9. Bruise Upon The Silent Moon
10. The Promise Of Fever
11. Achingly Beautiful
12. Nymphetamine
13. Her Ghost In The Fog
14. Born In A Burial Gown
15. From The Cradle To Enslave

Wie geïnteresseerd is in foto’s van deze show en nog veel meer andere shows en festivals in binnen- en buitenland kan terecht op https://incakola.smugmug.com/Music/International-Bands

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X