Kvelertak + Timeworn / De Kreun, Kortrijk / 07-09-2017
Bart Vereecke

Nu de festivalzomer stilaan op zijn einde loopt mogen we ons terug opmaken voor de betere clubshows. Hierbij trekt ook de agenda van organisatie Wilde Westen onze aandacht, met op de planning optredens van onder meer Stuff & Millionaire. Maar waar het ons van Amped-Up echt om te doen is, is de doortocht van het Noorse Kvelertak met in zijn kielzog de landgenoten van Timeworn. We begeven ons op donderdagavond dan ook vol sterke verwachtingen richting De Kreun voor deze exclusieve Belgische najaarsshow.

We zijn aan de late kant, en een parkeerplaats vinden op het Conservatoriumplein mogen we wel vergeten. Het is flink stressen, maar we komen nog net op tijd. Wanneer we een aardig volgelopen De Kreun binnenstappen kunnen we meteen onze trui uittrekken, want het is er naar traditie drukkend warm.

Timeworn

We kunnen ons meteen richting podium begeven voor Timeworn, het eerste en enige ‘voorprogramma’ deze avond. Deze band was ons niet nader bekend, maar wist ons wel te bekoren. Gewapend met twee studioalbums met een mix van sludge en atmosferische post-black metal weet het vijftal uit Oslo hier ongetwijfeld wat zieltjes voor zich te winnen. In de setlist beperkt de band zich tot zeven tracks van het laatstverschenen Venomous High. Timeworn opent de debatten met het bijzonder epische Measure Of Gold. Het daaropvolgende All Chiefs bevat een stevige mix van wiskundige riffs binnen een rijke melodie, wat zorgt voor uitstekend songmateriaal welke in geen geval gaan vervelen. Gedurende dertig snel voorbijvliegende minuten staat iedereen dan ook aan de grond genageld, gaan de hoofdjes vlot heen en weer, waarbij het er sterk op lijkt dat Timeworn iedereen in dezelfde trance weet mee te voeren. Voor we het goed en wel beseffen weet zanger Stian De Bisson Nilsen ons dan ook te vertellen dat we reeds aan het laatste nummer van deze set zijn aanbeland. Met titeltrack Venomous High wakkert Timeworn nog eenmaal het vuur aan, waarna het kan terugblikken op een sterk optreden. Dit moeten we thuis maar eens gaan opzoeken en verder ontdekken.

Setlist:

 1. Measure Of Gold
 2. All Chiefs
 3. The Trail
 4. Black Peak Blues
 5. The Infectious Gloom
 6. Night Of Owls
 7. Venomous High

Kvelertak

Na een korte onderbreking mogen we ons voor al gaan opmaken voor de hoofdact van vanavond. Zeven jaar geleden is het intussen, dat een nieuwe Noorse wind genaamd Kvelertak als donderslag bij heldere hemel met zijn debuutplaat kwam aankloppen. Intussen, nog twee studioalbums verder is dit onbekrompen gezelschap bestaande uit zanger Erlend Hjelvik, gitaristen Vidar Landa, Bjarte Lund Rolland en Maciek Ofstad, bassist Marvin Nygaard en de drummer Kjetil Gjermundrød een gevestigde waarde binnen het metalcircus. Met een unieke sound die een mix van rock-’n-roll en punk/hardcore omvat met een snuifje black metal is Kvelertak ongetwijfeld een van de meest innovatieve bands van het laatste decennia. Vanzelfsprekend is het niet, wanneer je weet dat Kvelertak in zijn songteksten de moedertaal trouw blijft. Dit alles niet zonder succes, want dit zestal had reeds de eer op tour te gaan met het Zweedse Ghost en thrashlegendes Slayer & Anthrax. Het absolute hoogtepunt moest nog volgen, wanneer Hjelvik en de zijnen op de radar van Metallica verschenen. Zo komt het dat Kvelertak op dit moment deel uitmaakt van Metallica’s WorldWired Tour. Na een eerste tweeluik in de Ziggo Dome in Amsterdam hoeven de jonge wolven van Kvelertak geen rustdagen in te lassen, wat Metallica wel doet. Het gezelschap uit Stavanger maakt van deze dagen gebruik om uit te pakken met enkele clubshows zoals deze passage in De Kreun, in organisatie van het Wilde Westen.
Om halftien is het zover, en zijn we klaar om deze ‘wurggreep’ (Nederlands voor Kvelertak) te ondergaan. De band betreedt het podium met een muzikale intro in de vorm van Åpenbaring, tevens openingstrack op de band zijn tweede album, Meir. Na enige tijd verschijnt ook zanger, frontman Erlend Hjelvik op de planken met op zijn hoofd een uil die zijn vleugels uitslaat. Lang houdt Hjelvik het ding niet op zijn hoofd. Je zou voor minder, in deze hitte…
Wat volgt is een donderend salvo bestaande uit maar liefst achttien voltreffers die de perfecte bloemlezing vormen van het oeuvre van de band. Elke langspeler is met zes songs vertegenwoordigd, wat voor een perfect evenwicht zorgt in de set.
Met Mjød krijgen we een eerste parel van de debuutplaat voorgeschoteld, waarna met 1985 en Berserkr een tweeluik van hun laatstverschenen werk Nattesferd volgt. De klank staat perfect afgestemd, wat de heerlijke mix van agressieve, snoeiharde en bliksemsnelle riffs door merg en been doet snijden. Het duurt niet lang aleer Erlend Hjelvik het publiek helemaal mee heeft en hen weet te vertellen dat deze ervaring nog duizend keer leuker is dan een show voor Metallica te mogen spelen. Met het duo Ordsmedar Av Rang en Liktorn afkomstig van debuutplaat Kvelertak stijgt de temperatuur in De Kreun naar ongekende hoogte. De band speelt bijzonder strak en heeft er duidelijk zin in. De energie spat er werkelijk vanaf, waarbij de Noorse pisnijdige kreten luidkeels meegebruld worden door een uitbundig publiek. De opgefokte hardcore punk wordt gesmaakt en een anderhalf uur durende show raast werkelijk voorbij. Het memorabele Svartmesse gevolgd door de twee duistere vuurpijlen Offernat en Blodtørst leiden het einde in van deze show. Aan energie geen gebrek bij de heren van Kvelertak, want bij de daaropvolgende drie toegiften Heksebrann, Månelyst en Kvelertak gaat het spreekwoordelijke dak er helemaal af. Met Hjelvik al crowdsurfend zingend over het publiek, gitaren die enkele meters de lucht in vliegen en zowaar een stagediver komt er een einde aan dit wervelend spektakel. Kvelertak kwam, nam iedereen in een wurggreep en stuurde iedereen naar adem happend huiswaarts.
Wie zich op één of drie november naar het sportpaleis begeeft voor Metallica krijgt alvast een veertig minuten durend voorsmaakje van dit spektakel. Maar doe ons maar het volledig buffet!

Setlist:

 1. Åpenbaring
 2. Bruane Brenn
 3. Mjød
 4. 1985
 5. Berserkr
 6. Evig Vandrar
 7. Ulvetid
 8. Bronsegud
 9. Nattesferd
 10. Ordsmedar Av Rang
 11. Liktorn
 12. Nekrokosmos
 13. Svartmesse
 14. Offernatt
 15. Blodtørst
 16. Heksebrann
 17. Månelyst
 18. Kvelertak

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X