Jurgen Callens

Roland Grapow kennen velen ongetwijfeld nog van zijn verleden bij het Duitse metalinstituut Helloween. In de periode tussen 1990 en 2000 was hij daar namelijk de gitarist naast Michael Weikath. Nu is de man echter al jaren bezig met zijn eigen kindje Masterplan, maar besloot hij toch dat de tijd rijp was om even terug te grijpen naar het verleden. Dit mits elf heropgenomen songs waarin hij bij Helloween een hand had. Er is tegenwoordig heel wat te doen omtrent de herenigde Helloween-line-up, maar naar eigen zeggen werd het concept over dit Pumpkings album al drie jaren geleden opgezet. Het resultaat valt via 28 juni te beluisteren via AFM Records.

Indertijd speelde Roland Grapow mee op de albums Pink Bubbles Go Ape, Chameleon, Master Of The Rings, The Time Of The Oath en The Dark Ride. Het materiaal wat we hier te horen krijgen, is dan ook afkomstig uit al deze platen. Masterplan heeft alle elf songs volledig heropgenomen en er voor gekozen om deze iets ruwer, krachtiger en heavier te laten klinken dan de oorspronkelijke versies. Het moest meer power hebben, en minder happy klinken, iets donkerder ook. En daar is de band zeker in geslaagd. Het grote verschil echter ligt hier echter bij de vocalen van Rick Altzi, die hier een hele sterke prestatie afgeleverd heeft. Het is cool om toch wel sterke songs als The Chance (de single van deze plaat), Mankind, Mr. Ego, Escalation 666 of The Time Of The Oath in dit nieuwe jasje te horen. Het bewijst ook dat Helloween in dat vervlogen tijdperk sterk materiaal gemaakt heeft en die nummers nog steeds heel relevant zijn. Sommige van de tracks behoren dan ook nog steeds tot de favorieten van de fans en zijn zelfs singles geweest in de periode dat ze verschenen. Dit is een album dat zowel voor Masterplan- als Helloweenfans interessant kan zijn. Een vergeten periode wordt hiermee opgewaardeerd en Grapow zal dus ongetwijfeld ook wel zijn graantje van de vernieuwde Helloween hype gaan meepikken op deze manier. Het maakt ook het wachten op nieuw materiaal van Masterplan zelf wat makkelijker.

Pumpkings is dus zeker helemaal geen verkeerd album geworden. Het sluit naadloos aan bij hetgeen Masterplan doet, maar deze vorm van even buiten de lijntjes kleuren kan zeker onze goedkeuring wegdragen. Ga dit zeker maar even beluisteren.

Tracklist:

 1. The Chance
 2. Someones Crying
 3. Mankind
 4. Step Out Of Hell
 5. Mr. Ego
 6. Still We Go
 7. Escalation 666
 8. The Time Of The Oath
 9. Music 
 10. The Dark Ride
 11. Take Me Home

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X