Countdown: de Graspop 2017 Top 50 van Amped-Up – deel twee
Bart Van Gestel

Vorige zondag scheen de Amped-Up-redactie zijn licht op een deel van de Graspop Metal Meeting 2017-bands. We gingen van start met de laatste tien bands in onze top 50 van groepen welke je wel (of net niet) gezien moet hebben in het weekend van 16, 17 en 18 juni 2017 op de Desselse Stenehei. Vandaag pikken we die draad weer op en tellen we verder af tot nummertje 31.

40. Sabaton (zondag – Main Stage 2 – 23:55)

Jaar van oorsprong: 1999
Land: Zweden
Line-Up: Pär Sundström (basgitaar), Joakim Brodén (zang), Hannes Van Dahl (drums), Chris Rörland (gitaar), Tommy Johansson (gitaar)
Belangrijkste plaat: Coat Of Arms (2010)

Sabaton

Trivia: De Zweedse acteur Peter Stormare (Fargo, The Big Lebowski, Hitler – Rise Of Evil, Prison Break, The Blacklist e.a.) speelde mee in de clip van Uprising.

Sabaton website
Sabaton Facebook

Eerder op Graspop: 2007, 2008, 2010, 2012, 2014
Zeker zien want: Sabaton wist tijdens zijn Graspopdebuut op het middaguur voor een heuse volksverplaatsing op de Graspopweide te zorgen. Ze zijn één van de weinige metalbands die er de voorbije jaren in geslaagd is om zich op te werken tot waardige headliner.
Vermijden want: In een wereld waar oorlog(sdreiging) schering en inslag is, een mens wel een toe is aan een band met een vredesboodschap. De Zweden vervallen langzaam maar zeker in een liveroutine waarin de ‘must play’ songs steeds de nieuwere nummers uit de live set lijken te verdringen.

39. Primus

Jaar van oorsprong: 1984
Land: USA
Line-Up: Les Claypool (zang, basgitaar), Larry “Ler” LaLonde (gitaar, achtergrondzang), Tim “Herb” Alexander (drums, achtergrondzang)
Belangrijkste plaat: Pork Soda (1993)

Primus, met Les Claypool in focus op de voorgrond.

Trivia: Primus werd al twee keer genomineerd voor een Grammy Award. Ze konden beide nominaties helaas niet verzilveren.

Primus website
Primus Facebook

Eerder op Graspop: 1998
Zeker zien want: mensen die graag eens iets anders willen hebben tijdens hun weekend Graspop gaan zeker hun gading vinden in de muziek van Primus. De Amerikanen weten als geen ander een sfeertje te creëren waarmee ze met hun ogenschijnlijk rustigere muziek altijd zwaar weten uit te halen. Het is trouwens ook al bijna twintig jaar geleden dat ze nog eens op Graspop speelden.
Vermijden want: Als je niet graag naar opbouwende structuren luistert kan je deze Amerikaanse act beter mijden. Het is en blijft immers experimentele rock welke de band brengt. Misschien is de meer lichtvoetige punk van Sum 41 wel je ding.

38. Ministry (zaterdag – Marquee – 21:00)

Jaar van oorsprong: 1981
Land: USA
Line-Up: Al Jourgensen (gitaar, zang), John Bechdel (keyboards), Sin Quirin (gitaar), Cesar Soto (gitaar), Jason Christopher (bas), Thomas Holtgreve (drums).

Belangrijkste plaat: Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs (1992)

Ministry

Trivia: Spelen bij Ministry is nefast voor de gezondheid. Gitarist van het eerste uur Mike Scaccia overleed kort na het reunie-concert op het Duitse Wacken Open Air. Dan is er ook Paul Raven. Deze laatste kwam in 2007 onverwacht om het leven door een hartaanval tijdens zijn slaap. Paul Raven maakte ooit deel uit van Killing Joke. Of spelen in Ministry effectief heeft bijgedragen aan het schielijke overlijden van beide heren laten we hier in het midden. Just sayin’

Ministry website
Ministry Facebook

Eerder op Graspop: 2003, 2008
Zeker zien want: negen jaar hebben we er op moeten wachten en, eerlijk gezegd, we hadden het ook nooit meer verwacht. Als we moeten oordelen op de levensstijl van frontman Al Jourgensen was de kans eerder klein dat hij ooit nog met Ministry zou optreden op Graspop. Maar hij is terug en heeft weer genoeg frustraties om de tent (in dit geval de Marquee) aan splinters te spelen.
Vermijden want: je krijgt stenen kl*#ten van grof afgemixte vocalen en een anarchistisch sfeertje in de pit.

37. Evil Invaders (vrijdag – Main Stage 2 – 12:20)

Jaar van oorsprong: 2007
Land: België
Line-Up: Joe (zang, gitaar), Max (lead gitaar), Senne (drums), Joeri (bas).
Belangrijkste plaat: Pulses Of Pleasure (2015)
Trivia: De zeer jonge band weet enorm te imponeren door het als niche beschouwde speed/thrashgenre als allereerste band in de Belgische charts te katapulteren.

Evil Invaders website
Evil Invaders Facebook

Eerder op Graspop: 2014, 2015
Zeker zien want: Evil Invaders is één van de zeer belovende bands uit ons eigen land. Hun shows zijn zéér energiek te noemen en zullen op het vroege uur meteen voor het nodige duw- en trekwerk gaan zorgen voor Main Stage 2.
Vermijden want: de kater van de openingsavond steekt nog flink in de weg. Al kunnen de Evil Invaders er voor zorgen dat de kater snel verdwijnt.

36. Anathema (zondag – Marquee – 19:15)

Jaar van oorsprong: 1990
Land: UK
Line-Up: Vincent Cavanagh (zang, gitaar, toetsen), Danny Cavanagh (gitaar, toetsen, zang), John Douglas (akoestische en elektronische percussie), Lee Douglas (zang), Jamie Cavanagh (bas), Daniel Cardoso (drums)
Belangrijkste plaat: A Natural Disaster (2003)

Anathema – albumcover van The Optimist (verschijnt in de zomer)

Trivia: Als je de line-up goed hebt bekeken merk je het: Anathema is een behoorlijke familiale aangelegenheid. De band werd opgericht door de gebroeders Cavanagh. John en Lee Douglas zijn dan weer respectievelijk broer en zus van mekaar. Hun nieuwe plaat The Optimist verschijnt deze zomer, allicht krijgen we hier een paar nummers van te horen.

Anathema website
Anathema Facebook

Eerder op Graspop: 1999, 2000, 2002, 2004 en 2010.
Zeker zien want: Anathema was één van de grondleggers van de Engelse doomscene (samen met  My Dying Bride en Paradise Lost), maar is ondertussen een andere koers gaan varen: die van de emotionele progressieve rock. Geen enkele band kan zulke prachtige epossen schrijven. Dat maakt dat er bij het optreden van Anathema kippenvel en tranen aanwezig zullen zijn. Wij van onze kant zijn alvast optimistisch en kijken erg uit naar dit optreden!
Vermijden want: de truc werd bij elke nieuwe plaat verder uitgemelkt, waardoor het op den duur echt afgezaagd werd. Hopelijk vindt de band de ballen terug op de nieuwe te verschijnen plaat.

35. While She Sleeps (zaterdag – Jupiler Stage – 18:25)

Jaar van oorsprong: 2006
Land: UK
Line-Up: Lawrence ‘Loz’ Taylor (zang), Sean Long (gitaar), Mat Welsh (gitaar),  Aaran McKenzie (bas), Adam Savage (drums)
Belangrijkste plaat: You Are We (2017)

While She Sleeps, in 2016

Trivia: Het lijkt er sterk op dat zanger Lawrence ‘Loz’ Taylor een grote liefhebber is van de pretsigaret, want tijdens praktisch elke performance kan hij het niet laten om over dit verdovende middel te beginnen.

While She Sleeps website
While She Sleeps Facebook

Eerder op Graspop: 2011, 2012
Zeker zien want: While She Sleeps hoort gewoonweg bij de betere acts uit de metalcore. Hun debuutalbum was meteen van een ongelofelijk hoog niveau. Toch zijn deze jongens er telkens in geslaagd om elke nieuwe plaat naar een hoger niveau te tillen zonder ten prooi te vallen aan het commerciële aspect. While She Sleeps staat altijd garant voor een vet feestje! Absoluut niet te missen!
Vermijden want: een overlapping met Gojira is absoluut geen geschenk. En al zeker niet als het laatste album van die band door pers en publiek de hemel werd ingeprezen. Ben je bovendien een zelfverklaarde aanhanger van de ‘Straight Edge’-beweging, dan is While She Sleeps waarschijnlijk niets voor jou. Frontman Lawrence ‘Loz’ Taylor durft het publiek wel eens aan te zetten tot het smoren van een joint.

34. Steel Panther (zondag – Main Stage 1 – 17:00)

Jaar van oorsprong: 2000
Land: USA
Line-Up: Michael Starr (oftewel Ralph Saenz) – zang, Satchel (op zijn pas: Russ Parrish) – gitarist, zang, Lexxi Foxx ( echte naam Travis Haley) – bassist, zang, Stix Zadinia (pseudoniem van Darren Leader) – drummer, zang, toetsen
Belangrijkste plaat: Feel The Steel (2009)

Steel Panther

Trivia: Steel Panther noemde aanvankelijk eerst Metal Shop, daarna Danger Kitty en dan Metal Skool, om uiteindelijk uit te komen bij het huidige Steel Panther. Overigens werd de bandnaam niet afgeleid van Steel Dragon, de fictieve bandnaam uit de film Rock Star (met onder andere Mark Wahlberg)

Steel Panther website
Steel Panther Facebook

Eerder op Graspop: 2014
Zeker zien want: U bent zeer vrouwvriendelijk ingesteld. U heeft oog voor (vrouwelijke) vormgeving. U staat vooraan en werpt regelmatig een blik naar achter om te kijken naar de aldaar aanwezige animo bij onze vrouwelijke medemensen.
Vermijden want: U veracht verwijfde toestanden, heeft geen gevoel voor humor en blijft ijzig kalm bij aanstekelijke 80’s glam metal.

33. Rob Zombie (zondag – Main Stage 2 – 20:50)

Jaar van oorsprong: 1986 (als White Zombie)
Land: USA
Line-Up: Rob Zombie (zang), John 5 (gitaar), Piggy D. (bas), Ginger Fish (drums, percussie)
Belangrijkste plaat: Astro-Creep: 2000 – Songs Of Love, Destruction and other Synthetic Ddelusions of the Electric Head (1995) (als White Zombie)

Rob Zombie

Trivia: Robs jongere broer, Spider One, speelt in de band Powerman 5000 (ook te zien geweest op Graspop, in 2014). Rob Zombie speelt af en toe ook filmregisseur. Zijn meest bekende worp is The Devil’s Rejects, terwijl meer recent nog de film 31 verscheen.

Rob Zombie website
Rob Zombie Facebook

Eerder op Graspop: 2011 en 2014
Zeker zien want: Rob Zombie een van de meest energieke muzikanten is die je ooit op een podium zal zien. De industrial metal van Rob Zombie zal je terug wakker schudden opdat je het einde van het festival nog haalt.
Vermijden want: bij industrial metal durft de monotonie al eens overheersen. Of ook: de hollywoodiaanse podiumaankleding en dito rekwisieten zijn je niet metal genoeg.

32. Suicidal Tendencies (zondag – Jupiler Stage – 20:20)

Jaar van oorsprong: 1981
Land: USA
Line-Up: Mike Muir (zang), Dean Pleasants (gitaar), Dave Lombardo (drums), Ra “Chile” Diaz (bas), Jeff Pogan (gitaar)
Belangrijkste plaat of song: Lights…Camera…Revolution! (1990)

Dave Lombardo – Suicidal Tendencies @ EMP Persistence Tour 2017 – De Mast – Torhout

Trivia: De muziek van Suicidal wordt met de regelmaat  van de klok gebruikt voor TV en bioscoop. Getuigen daarvan zijn de 80’s crimi-serie Miami Vice, de films Repo Man (1986) of de eerste Iron Man (2008). Ook Metallica-bassist Robert Trujillo maakte ooit deel uit van het gezelschap. O ja, bijna vergeten: voormalig Slayer en Grip Inc.-drummer Dave Lombardo zit op het krukje bij de band.

Suicidal Tendencies website

Suicidal Tendencies Facebook

Eerder op Graspop: 2001 en 2009
Zeker zien want: verwacht je aan een overvolle arena voor de Jupiler Stage. De S.T.-shows zijn zeer energiek en de ideale uitlaatklep voor de surfers en dancers onder ons.
Vermijden want: je wil de laatste trein vanuit Mol station niet missen.

31. Queensrÿche (zondag – Metaldome – 19:15)

Jaar van oorsprong: 1981
Land: USA
Line-Up: Todd La Torre (zang), Michael Wilton (gitaar, achtergrondzang), Parker Lundgren (gitaar), Eddie Jackson (bas), Scott Rockenfield (drums, percussie, toetsen)
Belangrijkste plaat of song: Operation: Mindcrime (1988)

Queensrÿche

Trivia: wist U dat Queensrÿche aanvankelijk The Mob heette. De inspiratie voor die naam haalden ze bij de Black Sabbath-song The Mob Rules. Voormalig zanger Geoff Tate was er aanvankelijk alleen om de band uit de nood te helpen bij de opnames van de eerste ep, Queen Of The Reich. Hij bleef liever bij zijn eigen band The Myth. Toen deze ep overal succesvol werd onthaald konden de overige jongens hem toch overhalen om de vaste zanger van de band te worden.

Queensrÿche website
Queensrÿche Facebook

Eerder op Graspop: 2004
Zeker zien want: ex-Crimson Glory-zanger Todd La Torre heeft evenveel zangkwaliteiten als oudgediende Geoff TateQueensrÿche kreeg hiermee een nieuwe vibe.
Vermijden want: Het is niet alle bands gegeven om hun frontman ongestraft te vervangen. Kijk maar naar Priest, Maiden of Sabbath…. die allemaal blij waren dat de originele zanger terugkwam zodat er opnieuw voldoende zaad in het bakje kwam. Queensrÿche zonder Geoff Tate is Queensrÿche niet meer, ook al is Todd een wereldzanger. De kans dat Tate echter ooit nog terugkomt is echter nihil.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

19sepalldayHeadbanger's Balls Fest 2020 - De Leest - Izegem (W-VL)

19sep15:00Miracle Metal Meeting 2020BRIELPOORT - DEINZE

19sep16:00FEAST OF FOOLS IIDE NARTIST - TEMSE

26sep13:30DEVILS ROCK FOR AN ANGEL 2020OC IN 'T RIET - ZILLEBEKE

26sep17:00FAARFEST 2020JH DE FAAR - MEERHOUT

26sep18:00KASHFEST 2020THE LANE - OOSTBURG - NEDERLAND

26sep19:00ROBERT JON & THE WRECK @ THE CROSSOVER - GENT

27sep18:00STEVE IGNORANT + THE CRAVATS @ AB BOX - BRUSSELSteve Ignorant presents 'Crass songs 1977-1984'

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

Share This
X