Ashley Bickx

Na een lange periode van radiostilte komt Spoil Engine, de metaltrots van Roeselare, op 5 mei met een nieuw album op de proppen genaamd Stormsleeper. In tussentijd is er heel wat veranderd in het kamp van Spoil Engine. Zo heeft de band niet alleen onderdak gevonden bij Arising Empire, een sublabel van het grote Nuclear Blast, maar bovendien waren er ook een paar line-up wijzigingen waar te nemen. Zo heeft de band met Dave De Loco een nieuwe bassist in de gelederen, maar de grootste wijziging vond plaats achter de microfoon. De vocalen worden de dag van vandaag immers waargenomen door Iris Goessens. Een Nederlandse furie die beschikt over een strot om U tegen te zeggen. 

Stormsleeper, het vierde album van Spoil Engine, borduurt in grote mate voort op de ep Stormsleeper die in 2015 verscheen en zeer positief onthaald werd. De zes nummers die de band toen uitbracht, zijn op deze vierde langspeler ook terug te vinden, maar dan wel aangevuld met vier nieuwe nummers. Een strategische beslissing die niet aan de band toegerekend mag worden, maar die te wijten is aan het grote Nuclear Blast.

Openen doet Spoil Engine met het fenomenale Disconnect waarbij de vocalen van Iris Goessens ervoor zorgen dat al het aanwezige haar op de armen spontaan recht komt te staan. Wat een manier om een comebackalbum af te trappen! Silence Will Fall borduurt lekker voort op het openingsnummer. Iris Goessens bewijst niet alleen over staalharde grunts te beschikken die dicht aanleunen bij het stemgeluid van Angela Gossow, de vorige zangeres van Arch Enemy, maar bovendien slaagt ze er schijnbaar moeiteloos in over te schakelen op cleane vocalen die voor een aangename dynamiek zorgen in het songmateriaal.

Doomed To Die, dat een maand geleden verscheen als single met bijhorende videoclip, wordt dan weer gekenmerkt door een aanstekelijk en catchy refrein. Bij het vierde nummer, Weightless, wordt het gaspedaal voor het eerst wat minder hard ingedrukt. Het nummer begint op een ingetogen wijze waarna de grunts van Iris wederom de bovenhand nemen. Toch behoort dit nummer bij één van de minder harde songs, wat uiteraard wel met de nodige nuance in ogenschouw genomen dient te worden.

Nummers zoals Hollow Crown, The Verdict en het afsluitende Wastelands zijn dan weer echte granaten die aan 200 kilometer per uur voorbijrazen en die bovendien bol staan van de snoeiharde breakdowns en gierende gitaarsolo’s. Hierdoor slaagt Spoil Engine er in om een veel bredere invulling aan metalcore te geven dan vele andere bands uit het genre. Iets waar hun labelmaatjes bij Arising Empire, namelijk While She Sleeps en The Charm the Fury, op hun recentste albums ook met glans in geslaagd zijn.

Het meest opvallende nummer is ongetwijfeld Singing Sirens waarop Spoil Engine de meer intiemere en ingetogen route bewandelt. De cleane vocalen staan hierbij centraal. Weliswaar bij momenten sterk kracht bijgezet door snoeiharde grunts. De melodieuze gitaarlijn die het refrein ondersteunt, zorgt er bovendien voor dat dit nummer behoort tot één van mijn absolute favorieten van Stormsleeper.

De Belgische metalscene is de laatste jaren weer sterk aan het floreren, maar wat Spoil Engine de luisteraar hier serveert, is absolute wereldklasse. Het riffwerk, de gitaarsolo’s, de breakdowns, de vocalen, noem maar op. Alles is van een indrukwekkend hoog niveau. Wie het nieuwe songmateriaal live wil aanschouwen, moet op 20 mei afzakken naar Club De B in Torhout waar Spoil Engine zijn nieuwe meesterwerk live aan het publiek zal voorstellen. Dat het een memorabele avond zal worden, staat nu al vast!

Tracklist:

  1. Disconnect
  2. Silence Will Fall
  3. Doomed To Die
  4. Weightless
  5. Stormsleeper
  6. Hollow Crown
  7. Black Sails
  8. The Verdict
  9. Singing Sirens
  10. Wastelands

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X