Steven Demey

Voor goeie sleaze/hard rock moet je tegenwoordig al lang niet meer aan de westkust van de Verenigde Staten zijn. Op dat vlak neemt Zweden al enkele jaren het voortouw. H.E.A.T., Eclipse, Crashdiet, Sister, Art Nation,… Het zijn stuk voor stuk jonge, veelbelovende bands met fantastisch plaatwerk op hun palmares. Mocht Crazy Lixx na het sterke New Religion uit 2010 de stijgende lijn hebben verdergezet, stonden ze nu op gelijke hoogte met voornoemde bands. Helaas volgden twee mindere platen waardoor de aandacht voor het talentvolle collectief wat verwaterde. 2017 moet echter het jaar van de wederopstanding worden. Sinds 21 april kan de wereld genieten van Ruff Justice, het vijfde werkstuk van de glam rockers dat andermaal uitkomt via het Italiaanse kwaliteitslabel Frontiers Records.

Drie lange jaren zijn verstreken sinds het album Crazy Lixx uit 2014. Voor een jonge band in volle groei kan dat wel eens dodelijk zijn. De Zweden hebben echter een nieuwe gitaartandem moeten inpassen. Oudgedienden Andy Dawson en Edd Liam verlieten het schip in de zomer van 2015. Het duurde een hele tijd vooraleer er geschikte vervangers werden gevonden. Uiteindelijk werd gekozen voor twee lokale talenten, namelijk Chrisse Olsson en Jens Lundgren. Het moet gezegd, de wissel heeft de band blijkbaar deugd gedaan! Op Ruff Justice klinkt Crazy Lixx frisser dan ooit: lekker in het gehoor liggende, melodieuze hard rock met een ferme knipoog naar de jaren 80! Met de zomer voor de deur is dit de ideale soundtrack voor een ritje met de cabrio langs volgelopen stranden.

Sterke opener Wild Child zet meteen de toon. Vette gitaarriffs, robuust drumwerk en een catchy refrein maken meteen duidelijk dat het hen menens is. Van deze song werd een vermakelijke video gemaakt met, hoe kan het ook anders, een bevallige blondine in de hoofdrol. XIII, de eerste single, leunt op een machtige groove. Frontman Danny Rexon bewijst met zijn krachtige stem nog maar eens uit het juiste hout gesneden te zijn voor dit soort stoere hard rock. Opvallend zijn verder de prachtige gitaarsolo’s. De nieuwe gitaartandem levert duidelijk zijn visitekaartje af! Aan veelzijdigheid en afwisseling geen gebrek want het navolgende Walk The Wire is een semi-ballad. Je waant je meteen weer in de jaren 80. Cliché tot en met maar o zo aanstekelijk! Shot with a Needle of Love doet zijn titel alle eer aan. Een schot in de roos! Een leuke ‘drive’ en een meebrulbaar refrein, meer moet dat niet zijn! In tegenstelling tot wat je van de titel zou verwachten, is Killer een gevoelige en pakkende rocksong met breed uitwaaierende gitaren. Hunter of the Heart knalt er dan weer stevig in. Ja, het is duidelijk dat er over de volgorde van de songs erg goed is nagedacht. Danny Rexon verkent in Hunter of the Heart de hoogtes van zijn stembanden en de song kon evengoed op Back for the Attack van Dokken gestaan hebben. Tweede single Snakes in Paradise doet dan weer aan een jonge band als H.E.A.T. denken. Originaliteit nul maar wie maalt erom? Een goeie song is een goeie song, de rest is zever. If It’s Love is, zoals je kan verwachten, de eerste en enige échte ballad van het album. Kwam dit uit in de jaren 80, het werd een monsterhit! Kiss of Judas zet de tent weer in vuur en vlam en bevat leuke achtergrondkoortjes en enkele flitsende gitaarsolo’s. Live Before I Die sluit de plaat waardig af. Het is een song die blijft ‘plakken’ en nazinderen. Neem het van ons aan, je zal het album direct nog eens willen horen!

All killers – No fillers, wisten ze vooraf mee te delen, en ze hielden woord! Crazy Lixx haalt misschien nog net niet het niveau van landgenoten H.E.A.T. en Eclipse, maar dat neemt niet weg dat dit verplichte kost is voor elke fan van het genre! Fans die het geloof in de band na het sterke New Religion verloren, kunnen met een gerust hart terug inhaken. Shot with a Needle of Love!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X