Jurgen Callens

Resolve is het derde album van de female fronted powermetalband MindMaze en meteen het eerste conceptalbum in de loopbaan van de groep. De plaat bevat dertien titels en wordt op 28 april in de winkels verwacht via het Inner Wound Recordings label. Dit Amerikaanse viertal tourde al in het voorprogramma van Saxon en Armored Saint, maar voor ons is dit een eerste kennismaking met de band. Power metal met  vrouwelijke vocalen, veel succesverhalen zijn er nog niet rond geschreven. Misschien nu dan?

MindMaze heeft maar eventjes liefst 68 minuten muziek opgenomen, gespreid over dertien verschillende titels. Daarvan zitten er echter wel drie instrumentale songs tussen, om met Reverie al meteen met een eerste te beginnen. En laat ik nu eens niet meteen een fan zijn van songs zonder vocalen en je weet dat je daarna al ferm uit je pijp zal moeten komen om overtuigend over te komen. De Amerikanen spelen een vorm van power metal, maar niet die versie die we kennen van bands als Sabaton, Hammerfall of Blind Guardian en Helloween bijvoorbeeld. Nee MindMaze  pakt het allemaal ietsje serieuser aan. Zo klinkt het allemaal net iets technischer en progressiever dan de gemiddelde powermetalspeler. We merken ook wel wat elementen uit de klassieke heavy metal en horen wat invloeden uit de melodische rocksector terug. Dus, de voor mij belangrijke tweede song op het album, Fight The Future. Deze bevat inderdaad vocalen, vrouwelijke, maar eerlijk gezegd word ik er totaal niet van mijn sokken door geblazen. Heel gewoontjes maar eigenlijk. De muziek mag dan wel prima in mekaar zitten, het klinkt allemaal wat steriel waardoor de songs niet pakkend genoeg overkomen. Ik mag dan wel graag luisteren naar stukken als Twisted Dream maar er had meer in gezeten middels een krachtigere en melodieuzere stem. In de bio worden invloeden aangehaald van grote namen als Queensrÿche, Dream Theater, Iron Maiden en Savatage, maar daar waar deze bands krakers van klassiekers geschreven hebben, hoor ik deze bij MindMaze niet terug. Speltechnisch en naar songstructuren valt er weinig op af te dingen, het geheel mist gewoon de nodige extra’s. Geef me dan maar een nummer als True Reflection, dat dan wel mijn aandacht vast kan houden, gevarieerd is en wel wat pakkende stukken bevat. Mochten er meer van deze songs op het album gestaan hebben, dat was de eindscore wellicht iets hoger geweest.

MindMaze is duidelijk wel een band met hoge muzikale kunde en bestaat uit technisch sterk onderlegde muzikanten. Alleen weten de vocalen me niet te overtuigen en dit is jammer, want hier zat duidelijk meer in.

Tracklist:

 1. Reverie
 2. Fight The Future
 3. In This Void
 4. Drown Me
 5. Sign of Life
 6. Abandon
 7. Sanity’s Collapse
 8. One More Moment
 9. Twisted Dream
 10. True Reflection
 11. Shattered Self
 12. Release
 13. The Path to Perseverance

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X