Venues – Transcience
LABEL:
Arising Empire
RELEASEDATUM:
29 maart 2024
73

Met Transcience is het uit Stuttgart afkomstige Venues toe aan album nummer drie. Meteen ook het derde album dat zal verschijnen via Arising Empire. Net zoals bij voorgangers Aspire en Solace het geval was, heeft de band opnieuw geopteerd voor een korte, maar krachtige albumtitel. Voormelde twee albums werden steevast positief ontvangen, waardoor de verwachtingen voor deze langspeler er zeker niet minder op geworden zijn. Zeker niet nu het vocale luik kan rekenen op de nodige standvastigheid. Transcience verscheen op 29 maart, hoog tijd dus voor de review!

Wie voorgangers Aspire en Solace kon smaken, zal zich absoluut geen buil vallen aan deze derde langspeler. Venues heeft op enkele accenten na namelijk weinig gesleuteld aan de muzikale formule. Post-Hardcore staat nog steeds centraal, waarbij er op vocaal gebied vlotjes wordt afgewisseld tussen de mannelijke ‘harsh’ vocals van Robin Baumann en de zoete, cleane stem van Daniele Gruber. Een symbiose die bij momenten sterk uit de hoek weet te komen, waarvoor Venues alle lof verdient!

Op instrumentaal gebied valt er op zich eveneens weinig af te dingen. De band weet duidelijk hoe een solide Post-Hardcore plaat moet opgebouwd worden. Zo klinkt deze Transcience zeer modern in de oren, waarbij stevige uptempo passages en meer introspectieve stukken elkaar vlotjes afwisselen. Nummers als Haunted house, Radiate Me, Oblivion en Cravings hebben absoluut hitpotentieel, al hoeft het natuurlijk niet te verwonderen dat deze drie nummers horen bij het zwaardere geschut van deze plaat. Wanneer Venues stevig uit de hoek komt, is de band namelijk steevast op haar best. Daar staat dan weer tegenover dat nummers als Unspoken Words en Reflections net iets minder in de smaak vallen…

 

Met het afsluitende Coming Home slaat de band bovendien de bal toch wel stevig mis. Waarom bands uit het ‘core-genre’ nagenoeg iedere plaat moeten afsluiten met een emotionele ballade is mij, na ruim twintig jaar, nog steeds een groot mysterie. Doorheen de jaren hebben sommige band getoond dat een dergelijke ballade niet meteen slecht hoeft te zijn, maar deze Coming Home zorgt er toch wel voor dat Transcience met een valse noot ten einde komt. Zeer jammer, want gedurende de tweede helft van deze Transcience begon Venues echt wel stevig op dreef te komen…

Transcience is zeker en vast geen verkeerde plaat. Verschillende nummers zijn steevast te beschouwen als hits, al zijn andere nummers dan weer perfect te ‘skippen’. Wij onthouden vooral het positieve, namelijk dat Venues er weer enkele nummers bij heeft die zeker en vast niet mogen ontbreken op de nieuwe, aangepaste setlist. Fans van Post-Hardcore, en bij uitbreiding het volledige core-genre, mogen deze Transcience zeker een kans geven!

Tracklist:

  1. Godspeed, Goodbye
  2. Haunted House
  3. Braille
  4. Unspoken Words
  5. Bad Karma
  6. Reflections
  7. Radiate Me
  8. Oblivion
  9. Cravings
  10. Coming Home

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X